Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.10.2006 г.

Култивиране на кладници

ГЪБИТЕ СА ОТНОВО ПЕРСПЕКТИВЕН БИЗНЕС
Култивиране на кладници

Хранителната стойност и лечебните качества на много ядливи гъби са привличали вниманието на много учени изследователи в стремежа им да разработят технологии за тяхното култивиране. По този начин тяхното добиване максимално няма да зависи от природно-климатичните условия и ще се осигурява целогодишно производство. На настоящият етап са разработени технологии за отглеждане на около 20 вида гъби.

Кладниците освен високите си кулинарни качества имат и големи лечебни стойности. Кладницата понижава натрупания в организма холестерол и действа благоприятно върху нервната система на човека. Японски учени доказват, че тя притежава антитуморни свойства, с което привлича интереса на медицинската наука в цял свят. Кладницата има антиоксидантно действие, подпомага лекуването на язва на стомаха, потиска развитието на атеросклерозата, спомага за нормализиране кръвното налягане и засилва имунната система.

Хранителната стойност на гъбата, както и на хранителните продукти, произведени от нея, се основават на хранителните вещества, които се съдържат в нея: вода, белтъчини, въглехидрати и мазнини. Съдържанието на вода в плодното тяло на кладницата варира от 83 до 91 на сто, на суров протеин - от 0,2 до 0,4, въглехидрати - от 2,5 до 4 на сто; сурови влакнини – от 1 до 1,1 на сто, и пепел - от 0,9 до 1,3 на сто. Смилаемостта на протеините варира от 70 до 83 на сто. В гъбата са идентифицирани манитол – 0,95 на сто, редуциращи захари - 0,3 на сто, гликоген – 0,60 на сто, и хемицелулоза - 0,91 на сто. Гъбната мазнина е богата на линолова киселина. Кладницата съдържа витамините А, Д и Е. В 100 г свежа маса се намират 8,6 мг витамин С; 0,15 мг витамин В; 0,52 мг витамин В 2; 5,82 мг никотинова киселина; 2,4 мг пантотенова киселина и 0,20 мг витамин В 6.

Производството на кладницата, както и на другите култивирани гъби освен че може до осигури на производителя ценен хранителен продукт с пълноценен белтък, може да бъде източник на доходи. Търсенето на кладница на външния пазар с всяка година се увеличава, а цената за 1 кг в западноевропейските страни и САЩ е 4 до 5 пъти по-висока в сравнение с цената от 4 лв. у нас. Има тенденция отглеждането на този вид гъби в цяла Европа да се увеличава. Разработени са модерни технологии за производство както на гъбата, така и на мицела.

Кладницата спада към разред пластични гъби и се среща в широколистните гори. Плодното й тяло се състои от гугличка и пънче. По форма гугличката бива кръгла, уховидна, мидовидна, езиковидна и фуниевидна. Средният диаметър е 8-15 см, а окраската на плодното тяло е сиво-бяла до сивокафява с бяла крехка месеста част. Ламелите (пластинките) са бели и низходящи по пънчетата. Пънчето е заложено ексцентрично за гугличката и има бяла, плътна и по-жилава месеста част. Отделните плодни тела са разположени едно до друго. Гъбата е многогодишна - върху старите гъби се развиват на следващата година нови и така се образува туфа на няколко етажа. Гъбата расте през цялата година, но младите гъби се развиват през есента.

Благоприятна температура за растежа на мицела е 26-28 градуса, за плодообразуването – 14-18 градуса (за някои щамове тя е по-висока - 22-24 градуса). Плодното тяло може да замръзне, но след повишаване на температурата продължава да расте. Светлината е необходима за формиране на плодните тела. Ако тя не е достатъчна, плодните тела се удължават и гугличките остават малки. Кладницата изисква висока аерация за нормалното си развитие и особено по време на плодообразуването. Нуждата и от кислород е изключително голяма. Когато се натрупва много въглероден двуокис поради лошо проветряване, плодното тяло се деформира; може да се компрометира и цялата реколта.

Влажността на хранителния субстрат трябва да бъде 65-70 на сто, относителната влажност на въздуха - 75-85 на сто. Засушаването спира плододаването, прекомерно високата влага предизвиква образуването на малки гуглички и дълги пънчета.

Култивиране на кладници
29221
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Бизнес
Разходи и приходи при отглеждане на кладница със субстрат
Защо да отглеждаме кладница
Пикантно ястие с кладница и аспержи
Кладница с лук по селски
Технологичният процес е разработен на основата на най-новите научни и практически постижения
Производител на мицел за гъби шиитаке, кладница и печурка
Кладница, кацнала на пънче
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини