Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.04.2018 г.

Разходи и приходи при отглеждане на кладница със субстрат

Бизнес
Разходи и приходи при отглеждане на кладница със субстрат

Приблизителни разходи за отглеждане на кладница върху субстрат: Основния разход е енергия за климатичната инсталация, осветление , овлажняване – средно 0,5-0,6 лв. на кг. гъба; Следват разходи за опковка гъбарски каси – смятат се еднократно, след което се приемат за оборотни. Разходи за труд - работници за бране 1-2 (световната норма за печурка е 320 кг на ден) за България 200-300 кг/ден. Необходим е и един работник за изкарване, зареждане и почистване – трудно е да се нормира, тъй като това переодична работа. Приблизително енергия + труд = около 0,7-0,85 лв./кг. гъба. Средна себестойност 1,7 лв./кг. разходите са умишлено максимализирани!

Приблизителни разходи за подготовка на субстрат

 

     кол

     цена

стойност

Разходи за  тон субстрат

 

 

 

Слънчогледи люспи -т

0,33

100-120

39,6

Вода -т

1

0,2

0,2

мицел (л)

25-40

1,9

76

Калциев карбонат (кг)

5

0,6

3

Ел. Енергия приблизително(пара 100-110 кг)

70

0,2

14

полиетиленови чували- бр

50-100

0,2

20

 

   

 

 

 

лв/тон

152,8лв/т

Уточнение: в проекта е взета цена 2,5 лв./кг. (това е минимална цена – средната от последните 5 година за българският пазар е 3,0 лв. и нагоре) за вашият проект 80 т. гъби годишно ще се реализира мин. 64 000 лв. печлба при оборот 200 000 лв./г. Трябва да се подчертае, че определено себестойноста подлежи на отимизиране и миниминизиране.

Н.с.инж. Величко Спасов, Мицел ООД

http://www.micel-bg.com

Разходи и приходи при отглеждане на кладница със субстрат
22319

Последни материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Приети са промени в списъка на общинските пътища
Решения на Министерския съвет
Шефът на несъстоялото се електронно правителство подаде оставка
Контрол
Томислав Дончев предприе акция „Стресни чиновника“
Оптиком пуска ограничена бройка комбайни Rostselmash на премиум цени
Предстоящо
От 2 до 4 юли курс за одитори в областта на храните
Градината и ние
Как да торим за формиране на вкусни и качествени домати
Свързани материали
Виж
Защо да отглеждаме кладница
Пикантно ястие с кладница и аспержи
Кладница с лук по селски
Технологичният процес е разработен на основата на най-новите научни и практически постижения
Производител на мицел за гъби шиитаке, кладница и печурка
Кладница, кацнала на пънче
Печурка и кладница
Производство на култивирани гъби
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам