Начало » Пазари » Зърно
21.08.2024 г.

Вукодинов: Добивите от пшеницата с no till са прилични, но за слънчогледа са едва 120 кг от дка

Още за реколтата
Вукодинов: Добивите от пшеницата с no till са прилични, но за слънчогледа са едва 120 кг от дка

Снимка: sinor.bg

При изключително голямата суша, продължила особено дълго за фермерите от Южна България – дори за тези от тях, които прилагат безорното земеделие (no till-технологията), стопанската година ще приключи с плачевни резултати. Този извод прави фермерът от Съединение Ангел Вукодинов, който е сред пионерите в прилагането на щадящите почвата безорни технологии, запазващи по-продължително влагата в почвата.

Към този момент стопанството му е постигнало добри резултати единствено при пшеницата, където са постигнати добиви средно между 470 и 480 килограма, на места до 500 кг от декар. Но при жътвата на слънчогледа прибраните количества от ранните сортове са критични – между 100 и 120 кг от дка. „Дори при по-добри добиви от късните сортове, защото още не сме приключили с прибирането на реколтата, като повечето колеги от региона и ние едва ли ще успеем да минем чертата“, прогнозира Вукодинов.

Срещаме фермера на семинар, който земеделските производители сами са финансирали, поканвайки лектор от САЩ, който да представи подходящи за климата на България консервационни технологии, щадящи здравето на почвата. „Заради климатичните промени през последните години немалко колеги започнаха да прилагат no till (директна сеитба без оран) , strip-till (обработка на ивици) и друг тип консервационно земеделие. Но всичко това върви на собствен ход, без да виждаме държавни политики, които да бъдат адекватни на промените в климата и да станат общо задължителни за всички земеделски производители. Не само за тези, които могат да си позволят подобни инвестициите в екологично земеделие“, коментира Вукодинов.

Фермерът неведнъж е говорел как българското земеделие се нуждае от навременна държавна политика, за да няма губещи отрасли като този на плодовете, зеленчуците и животновъдството, и единственият печеливш - зърнопроизводството. „Колегите от цял свят отдавна настояват за геополитика и в областта на селското стопанство, виждаме, че това трябва да се случи дори в Европейския съюз, защото промените в климата го налагат“, обяснява Ангел Вукодинов.

А ние ще добавим, че в случая с българските политики нещата отдавна са изтървани откъм защита на земеделските стопани, които са принудени сами да се хващат за косите и като барон Мюнхаузен да си решават проблемите. Особено през тази година, когато малкият и среден бизнес в Южна България масово ще започне да фалира. И защото причината е не само в ниските световни цени на зърното, но и във високата себестойност, предизвикана от поскъпването на торове, препарати и от неизпълнимите екологични правила, водещи до слаби реколти. Все пречки, за които отдавна трябваше да мислят политическите лидери навсякъде по света.

И Борислав Петков от Хасковско не вижда светлина в тунела

(Извън текста, съобщаваме една полезна новина за земеделските производители, които ще сеят покривни култури - за настоящия сезон фирмата на Ангел Вукодинов разполага с известни количества свободни семена ряпа, бял синап, лен, зимен и пролетен многолистен грах, овес и кориандър).

Вукодинов: Добивите от пшеницата с no till са прилични, но за слънчогледа са едва 120 кг от дка
5869
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Бившият председател на НАЗ и зърнопроизводител от Съединение
Вукодинов: От производството ни отпаднаха основни култури заради сушата
Позиция, която властта трябва да чуе
Вукодинов: Интервенция на зърно се прави по време на жътва!
Навременната критика
Вукодинов: Видиш ли лошо – не бой се, видиш ли хубаво – не се радвай!
Зърнопроизводител от Южна България
Вукодинов: И добрата реколта не може да компенсира ефекта от ценовия срив преди жътва
Ноу-тил
Иван Божанов: Отказахме се от рапицата като съпричастност към колегите пчелари
Ден на отворените врати
Вукодинов: Истината е, че ноу-тил технологията няма алтернатива за здравето на хората
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини