Начало » Новини » Интервю
12.05.2021 г.

Вукодинов: Истината е, че ноу-тил технологията няма алтернатива за здравето на хората

Ден на отворените врати
Вукодинов: Истината е, че ноу-тил технологията няма алтернатива за здравето на хората

sinor

„Голямата ми надежда за земеделието е в новото поколение и се радвам, че толкова много млади хора дойдоха на днешния ден в Съединение, за да почерпят опит за ноу-тил технологията (no till) , която прилагаме през последните 5-6 години”. С тези думи земеделецът от Съединение и бивш председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вуковидов посрещна на 11 май в стопанството си близо 80 колеги от цялата страна.

На полетата край Съединение и в родното село на Вукодинов Драгомир присъстваха земеделци от Пловдивско, Пазарджико, Шуменско, Търговищко, Бургаско, Ловешко и др. А идеята на това събиране беше освен да разкаже в подробости за експериментите и трудностите, през които е преминал, преди сериозно „да„се запали” по новата технология с безорното земеделие, също да бъде в помощ и на по-малките земеделци, които биха искали да се ориентират към безорното земеделие.

Денят на отворените врати съвпадна с 30-годишнината от създаването на семейната фирма на Вукодинов, учредена заедно със сестра му през 1991 г. И ако в зората на създаването на бизнеса само 20% от дейността им е била земеделска, притежавайки едва 300 декара земя, купена след ликвидацията на кооперацията, днес те обработват 17 хиляди декара. И от тях само 1 500 декара се отглеждат по конвенционален начин, останалото е с безорно земеделие. Колкото до търговската дейност, днес тя съставлява само 20% срещу 80 процента работа на полето.

Освен ечемик, пшеница и слънчоглед Вукодинов отглежда по екологичната технология още кориандър, лен, а за покривни култури използва грах, синап, бяла ряпа, фацелия и др. По време на открития ден земеделците видяха не малка част от полетата, сред които се открояваше ечемикът, а и пшеницата, част от коята е и с български сортове. Ще припомним, че при безорното земеделие ефектът е двоен - от една страна фермерите щадят почвата, като намаляват обработките и запазват влажността, а от друга страна намаляват разходите си за горива, торове и препарати за растителна защита. Самият Вукодинов вече е намалил почти двойно разходите си за горива, използвани в земеделието в размикета на една година.

Фирмата „Вуки” ЕООД отскоро е станала дистрибутор на сеялките за ноу-тил земеделие на украинските заводи за селскостопанска техника в Запорожието. Поддържайки темпото на фирмата да съчетава търговската със земеделска дейност, фермерът представи заедно с ръководството на Запорожските заводи и сеялката Siva Nova, която се изнася в над 10 държави. А поради универсалната цена би могла да стане основна инвестиция за редица по-малки земеделски стопанства, които отглеждат до и малко над 500 дка и искат да се преориентират към безорното земеделие, посочи фермерът.

На форум в Киев

Колкото до прехода към новата технология, Вукодинов призна, че са му били необходими повече от 10 години, преди да пристъпи към масово й прилагане, както се изрази „за да му трепне” за тази промяна. Първите стъпки като елементи от ноу-тила по принуда са приложили още преди 13 години, когато, за да подготвя полетата си с рапица през лятото заради сухата почва амортизацията на техниката се е вдигала рязко до 3 лева на декар. В резултат, това производство е станало нерентабилно. За да задържат влагата в земята, те са започнали да насичат и оставят сламата на полето. Постепенно са намалили и обработките на почвата.

Истинският прелом към ноу-тила обаче настъпил, когато преди 5-6 години в интернет професионалния сайт за тази технология прочел статия за постигнати в чужбина високи добиви – с 20-30% над конвенционалните култури, получени чрез безорното земеделие. Постепенно изчита маса литература, докато намери верния път.

„Ноу-тилът е безкраен като технология, но и при нас, както при останалите колеги ни беше нужна практика, защото се допускат не малко грушки”, обясни Вукодинов. И изрази голямата си благодарност към колегите си Сашо Кадиев, Видьо Иванов, Светло Русалов и други земеделци, помогнали му в първите стъпки за прилагане на ноу-тила.

Опитът на Борислав Петков в Лесово

Вукодинов обясни още, че като шеф на фирма основната му идея е да прави бизнес, който носи принадена стойност. А безорното земеделие е сложна наука и докато навлезеш в дълбочина, ти трябва време. Но все пак идва моментът, в който разбираш, че когато човек иска да промени нещата цялостно, той променя начина, по който гледа на тях и в това е същността на ноу-тила”. 

"Всеки от нас първоначално не се ръководи най-много от мисълта за земята, защото сме бизнесмени и балансът ни трябва да излезе на плюс, за да продължим да се развиваме. Зеленото, екото и социалното звучат много добре като идеи, но всеки от нас гледа как да оптимизира производството си. И едва когато натрупаш критична база от знания, тогава вече управляваш процесите по-лесно", посочи фермерът. Защото основният извод е , че "тази технология наистина няма алтернатива по отношение на здравето на хората”.

Екатерина Стоилова

Вукодинов: Истината е, че ноу-тил технологията няма алтернатива за здравето на хората
26148
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Бившият председател на НАЗ и зърнопроизводител от Съединение
Вукодинов: От производството ни отпаднаха основни култури заради сушата
Позиция, която властта трябва да чуе
Вукодинов: Интервенция на зърно се прави по време на жътва!
Навременната критика
Вукодинов: Видиш ли лошо – не бой се, видиш ли хубаво – не се радвай!
Зърнопроизводител от Южна България
Вукодинов: И добрата реколта не може да компенсира ефекта от ценовия срив преди жътва
Ноу-тил
Иван Божанов: Отказахме се от рапицата като съпричастност към колегите пчелари
Фермерът от две години инвестира в безорно земеделие
Вукодинов: С no till-технологията при слънчогледа не очаквам спад в добивите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини