Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.03.2024 г.

Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад

Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад

Отглеждането на разсад е свързано с различни проблеми, а използването на водороден пероксид (Н2О2) е една много полезна практика. Особено ценен е, ако семената са със съмнителна възраст, предотвратява сечене на разсада и помага в борбата с гъбните комари.

Семената на зеленчуковите култури имат различни срокове на годност, а колкото по-стари са, толкова кълняемостта намалява. В допълнение, лошите условия на съхранение водят до значително намаляване на енергията на покълване.

Сортовите особености са друг фактор, влияещ върху жизнеспособността на семената. Например, лютият пипер покълва добре дори след 5-7 години, а сладките сортове е препоръчително да се тестват след 2 години.

Първата година след събиране на семената кълняемостта може да достигне 95-98%, втората да падне до 90%, третата до 85% и всяка следваща да намалява, но това зависи от много фактори.

Сеченето на разсада е един от сериозните проблеми – появяват се растенията на повърхността на почвата, а после неочаквано потъмняват, полягат и загиват. Атаката на почвените патогени най-вероятно се дължи на студена почва или преполиване, а може и на двете – развива се комплекс от патогенни гъбички, почвата се покрива с бяла плесен, а гъбните комари започват да пърхат наоколо. Водородният пероксид може да ни помогне да коригираме ситуацията поне частично.

Накисване на семената във водороден пероксид

Водородният пероксид е особено полезен, ако семената са стари, или за форсиране на разсада. Той помага за омекотяване на твърдата външна обвивка (с течение на времето тя става по-твърда) и помага за унищожаването на потенциални патогени.

Има два начина за обработване:

– накисване на семената в 3%-ен водороден пероксид за половин час, изплакване под течаща вода и засяване;

– поставяне на семената в леко навлажнена с 3%-ен прекис кърпа за 12-24 часа и засяване.

Поливане на разсада с водороден пероксид

По същество водородният пероксид е вода с допълнителен кислороден атом, който се разгражда и поддържа растенията здрави. Знаем, че дъждовната вода е по-полезна за растенията от чешмяната, което се дължи на водородния прекис. Използването на Н2О2 за разсада е определена имитация на природните явления. Той не е тор за растенията, но обогатява почвата с кислород, необходим на кореновата система, и я дезинфекцира от вредни микроорганизми.

Разреденият водороден пероксид е полезен за растенията на всеки етап от развитието им – от разсад до пълно израстване.

При наличие на сечене – отстраняват се всички болни растения (съмнителните също) и се опитваме да спасим останалите, като поливаме с разреден водороден пероксид в съотношение 1 към 2 или 1 към 3. Почвата се полива обилно и се оставя да изсъхне напълно, след което отново се полива с разтвора, като се проверяват корените на едно растение. Ако са станали белезникави, водородният пероксид е подействал. Поливаме с разтвор до укрепване на разсада.

За гъбните комари обикновено е необходимо едно поливане на почвата, но и две не са излишни. Въпреки малкия си размер, вредата от тях е много по-голяма, отколкото изглежда, защото изсмукват соковете и разпространяват болести.

За пръскане на листата, когато комарите са се настанили и върху тях, разреждаме в съотношение 1 към 4.

Кореново гниене може да се появи и тогава, когато растенията са засадени вече на постоянно място. Най-рисковано е времето 2-3 седмици след засаждане. Тогава също можем да използваме водороден прекис за поливане и пръскане. Неукрепналият разсад остава чувствителен към почвените патогени – особено при температурни колебания и промяна във влажността. Ако има наличие на дребни петна по стъблото и листата, тогава поливането и пръскането с разтвор ще помогне да се преодолее натиска на вредите микроорганизми.

Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
29362
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Втора част
Още малко за ползите на кислородната вода в градината
Изключителните ползи
Кислородната вода – фунгицид, бактерицид, източник на кислород
Полезно за градинаря
Как да отгледаме доматен разсад с дебело и здраво стъбло
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини