Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Как да защитим разсада от сечене?

Синор.БГ / 01.02.2021 г.
Как да защитим разсада от сечене?

Ранните януарски и февруарски култури са много податливи на различни болести. Най-разпространената и опасна сред тях е сеченето или кореново гниене на шийката на разсада. Това е гъбично заболяване, което се развива бързо и безпощадно под повърхността на почвата, на нивото на кореновата шийка – младият разсад пада и умира. Сеченето засяга домати, пипер, патладжан, краставици, зеле, маруля, репички, а също петунии и други декоративни растения.

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

Какво предизвиква заболяването?

Има много причини за това, но основните се крият в неправилни агротехнически дейности: заразена почва, гъсто засяване, прекомерно поливане, недостиг на чист въздух, излишна влага и топлина в почвата, резки температурни промени. Старите сандъци и контейнери, необработени преди сеитбата също са опасни, защото там може да са останали „провокатори“, които се активират бързо при подходящи условия.

Особености при засяването на разсада с пипер

Болестта се забелязва тогава, когато гниенето вече си е свършило работата и е станало очевидно – практически няма шанс да се спасят младите растения. В рамките на седмица, при неблагоприятни условия, разсадът пада като „посечен“, защото стъблата омекват и се чупят, а на мястото на поражението се получава изтъняване.

Обикновено сеченето засяга разсада от момента на поникване на семената до образуване на 2-3 истински листа. Ако в този интервал гъбичката не се е появила, тогава растенията ще продължат развитието си нормално.

Коя е най-голямата опасност?

Това безспорно е почвата, защото източник на заболяването са спорите на фитопатогенните гъби, постоянно намиращи се на повърхността – те се хранят предимно с мъртви тъкани, които покриват почвата с тънък слой. Когато влажността се увеличи, тогава предпочитана храна става кореновата шийка. Не бива да се изключва и факта, че на този етап разсадът е все още слаб и неукрепнал, без необходимия имунитет, а болестта може да го атакува лесно.

Как да разпознаем болестта?

Растенията изтъняват и потъмняват в основата – там, където излизат от почвата. Стъблата почерняват и младият разсад пада като покосен, но няма време за спасяване. Болестта се разпространява невероятно бързо от болните растения към здравите и за кратко време може да унищожи всичкия разсад. Заболяването се развива активно при плюс 21-26 градуса по Целзий, а гъбичката е доста жизнеспособна в диапазона 2-32 градуса. Няма сортове, които са устойчиви на сечене.

Микроскопичните патогени се намират в семенната обвивка, запазвайки жизнеспособността си 1,5-2 години и се активират при появата на благоприятни условия.

Преди сеитба необработените семена трябва да се дезинфекцират. Може да се използва калиев перманганат, Фитоспорин или друг препарат.

Дезинфекцията на почвата е задължителна тогава, когато не сме сигурни в нейните качества – отново може да се използва калиев перманганат (3 г на 10 л вода), 1%-ен бордолезов разтвор или подходящ микробиологичен продукт, който ще съхрани и увеличи полезните микроорганизми.

Киселинността на почвата е друг фактор, влияещ на сеченето. Причинителите обичат кисела почва и внасянето на дървесна пепел, доломитово брашно или вар ще окажат благоприятен ефект.

Гъстият посев е основателна причина за сечене на разсада – въздухът циркулира слабо между растенията, слънчевата светлина почти не преминава, но се задържа влага която причинява гниенето. Навременното пикиране и отделяне на слабите и повредени растения ще намали вероятността от заболяване.

Сянката е друг съюзник на болестта – при недостиг на слънчева светлина е задължително използването на изкуствено доосветяване на разсада с подходящи лампи.

Водата за растенията е не само благо, но може да бъде и зло – да, разсадът не понася добре дефицит на влага, но излишъкът се отразява още по-зле. Високата влажност, съчетана с висока температура е в основата на гниещите процеси.

Какво да направим при преполиване?

Поливането трябва да се преустанови незабавно – това ще намали гъбичната активност. Честотата на поливане е важна, но и начина също – поливайте не около корена, а по периферията на контейнера, а още по-добре е да се пръска със спрей. Отлично решение е капилярното поливане.

Повърхността се покрива със слой (1-2 см) прогрят пясък или тънък слой дървесна пепел, която има бактерицидни свойства и ще подхрани разсада.

На трето място, но не и по значимост е да се премахнат всички слаби и повредени растения, след което се третира със стимулатор за растеж.

Ако гъбичката вече е заразила една част от разсада, тогава пикирайте здравия в нови дезинфекцирани контейнери и почва, които поставете на топло, но без пряка слънчева светлина място. След вкореняване (5-7 дни) ги преместете на подходящо място, а когато почвата вече е изсъхнала, третира се с подходящ биофунгицид.

Най-ефективният начин за отглеждане на здрав разсад е използването му в тотфени таблетки, торфени контейнери или кокосов субстрат. Практиката показва, че така отглеждани растения много рядко страдат от кореново гниене.

Как да защитим разсада от сечене?
215873
 

Последни материали
Виж
ФАО: Световното производство на зърно ще достигне рекордни 2,99 милиарда тона през 2025 г.
Започна националната информационна кампания „Призвание: БиоЛогичен!“
Дори тройният ръст на доставките от Молдова не успява да го компенсира
Свитото предлгане от Украйна натиска вноса на рапица в ЕС
За поне 3000 селскостопански машини, сглобявани в Агромашхолдинг KZ
John Deere подписа споразумение с Казахстан за 2,5 милиарда долара
По-скъпо от предишния внос преди 6 месеца и по-евтино от търга в Йордания
Тунис закупи 75 000 тона фуражен ечемик на международен търг
Данни на Евростат
Стойността на селскостопанската продукция в ЕС е намаляла с 0,9% през 2024 г.
Свързани материали
Виж
По-малко разсадници, но повече дървета за паркове и улици в Германия
Как да ускорим узряването на пипера?
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Препоръки за засаждане на тиквичките на открито
Основни правила за засаждане на пипера на открито
Новости
Първа реколта от ягоди в горски разсадник „Орловец“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини