Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.03.2020 г.

Как да отгледаме доматен разсад с дебело и здраво стъбло

Полезно за градинаря
Как да отгледаме доматен разсад с дебело и здраво стъбло

sinor

Качественият разсад трябва да е здрав, изравнен като големина, с къси междувъзлия и дебело тъмнозелено стъбло. Този ефект се постига само когато за развитието на растенията са осигурени оптимални условия – подходящ субстрат и хранителна среда, добра осветеност, температура и влажност. Анормалното развитие пък е показател за отклонения от тези условия.

Опитът показва, че правилното подхранване на разсада – с какво, кога и как е много важно условие за формиране на здраво и дебело стъбло.

При недостиг на азот стъблата и листата на младите растения имат болезнен вид. В случай, че не стъблата, а листата придобиват виолетов отенък – това е симптом за недостиг на фосфор. Недостигът на калий се отразява в появата на върхово гниене, а при недостатъчни количества калций, магнезий и желязо разсадът страда от хлороза.

По отношение на подхранването на разсадите мнението на специалистите е разделено – една част от тях смятат, че при добро балансиране на хранителните вещества в почвената смес разсадът не се нуждае от допълнително подхранване, а други смятат, че в малки дози поетапно подхранване дава по-добри резултати.

Управление на растежа – методи, инструменти и опит

Развитието на разсада може да бъде управлявано, но е необходима системна и методична работа, като се използват знанията и опита.

Първото подхранване на разсада е времето на поява на първата двойка същински листа. Растенията се нуждаят от комплексно подхранване. Подходящи за целта са: NPK гранулиран тор за разсади, хелатни или течни торове в посочените съотношения. Не трябва да се забравя, че прекомерните дози могат да доведат до ускорено развитие и появата на пригор, а целта е укрепване на растенията. При правилно балансиране на почвената смес това подхранване може да се пропусне.

Второ подхранване – прави се 10-12 дни след първото, а подходящо е използването на суперфосфат (1 супена лъжица на 3 л вода) или друг подходящ фосфорен тор.

Трето подхранване – след 7-10 дни се провежда трети цикъл  и в този период растенията се нуждаят от подхранване с комплексен тор. Цели се   укрепване на стъблото.

Четвърто подхранване – провежда се 10-12 дни след третото и се цели укрепване и развитие на кореновата система. Използват се калиев сулфат или суперфосфат (1 супена лъжица на 10 л вода), а може и равни количества от двата.

Пето подхранване – това подхранване се провежда 10 дни след предходното и се цели стимулиране на кореновата система и формиране на първите съцветия преди – засаждане на постоянно място. Използват се комплексни NPK торове (1 супена лъжица комплексен тор се рзтваря в 10 л вода) и разсадът се полива обилно.

Народни средства за подхранване на разсада от домати

1. Водороден пероксид

Ако се разтворят в 1 л вода 1,5-2 супени лъжици водороден пероксид, тогава ще се получи течност, максимално сходна с дъждовната вода, а за ползата от нея знаем всички – тя е елексир за растенията. Може да се използва не само за разсада от домати, а и за всички останали зеленчукови разсади и цветя.

Водородният пероксид е прекрасно профилактично средство срещу фитофтора – 1 супена лъжица водороден прекис и 40 капки йод за 10 л вода са готов разтвор за пръскане на младите растения.

Водородният пероксид притежава редица полезни свойства:

– дезинфекцира раните по растенията;

– предотвратява гниенето и почиства корените;

– обогатява почвата с кислород;

– повишава имунитета на растенията;

– елиминира разпространението на патогенни бактерии.

2. Дрожди за здрав и силен разсад

Дрождите могат да бъдат прекрасно допълнение към подхранването с водороден пероксид. Един пакет (11г) сухи дрожди и 2 супени лъжици захар се разтварят в 1 л топла вода, престояват 6-7 часа и се разреждат в 10 л вода. Разсадът от домати се поливат обилно. Такова подхранване развива кореновата система на растенията и формира здраво и дебело стъбло.

За подхранване на разсада се използват и други народни средства – яйчни черупки, пепел, лучени люспи, бананови кори и др.

Как да отгледаме доматен разсад с дебело и здраво стъбло
281112
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини