Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.01.2023 г.

Кислородна вода за обеззаразяване и стимулиране кълняемостта на семената

Кислородна вода за обеззаразяване и стимулиране кълняемостта на семената

Градинарите и любители на цветя знаят, че семената на някои растения покълват много трудно. Факт е, че това се дължи на инхибиторите, съдържащи се в тях – вещества, които потискат и предотвратяват покълването. В природата те се унищожават в процеса на естественото окисляване.

Кислородна вода (водороден пероксид) за повишаване на кълняемостта

За повишаване на кълняемостта в селското стопанство се използват различни средства. В домашни условия за окисляване на инхибиторите може да се използва кислородна вода – Н2О2. Това е напълно безопасен метод, защото при разлагането на пероксида остава само вода и един свободен атом кислород. Той е отличен окислител и перфектен дезинфектант. Семената покълват много по-бързо, а растенията, отгледани от тях, имат по-висок имунитет към различни заболявания, бърза регенерация след нараняване и по-висока устойчивост на температурни колебания.

Необходимо е да се подготви семенният материал, като се потопи във вода за отделяне на леките и празни семена. Не е желателно различни култури да се смесват и накисват едновременно, защото времето за обработка е различно.

Използването на водороден пероксид е подходящо за тези култури, чиито семена са бавно никнещи, имат плътна обвивка или съдържат етерични масла. Такива са тиквите, тиквичките, краставиците, дините, пъпешите, доматите, пиперът, патладжанът, слънчогледът, салатното цвекло, морковите, магданозът, копърът, целината и др.

Приготвяне на разтвора в следните пропорции: 2 пълни супени лъжици 3%-ен водороден прекис се разтварят в 1 литър размразена или дъждовна вода. Ако количеството семена е малко, тогава се използва смес в пропорция – 1 чаена лъжичка пероксид за 0,200 л вода. Семената се поставят в марля или друг тънък плат и се потопяват в разтвора. Ако плуват отгоре е желателно да се натиснат към дъното. След изтичане на оптималното време за накисване се изваждат и потопяват за половин час в съд с вода (желателно е тя да бъде също размразена или дъждовна), като контейнерът трябва да бъде просторен. Последната процедура (промиването) може да се пропусне и да се засеят по обичйния начин след леко подсушаване.

Оптималното време за престой на семената в разтвор на водороден прекис е следното:

– 24 часа за домати, пипер, патладжан, салатно цвекло;

– 12 часа за цветя;

– 5-6 часа за краставици, тикви, тиквички, пъпеши, слънчоглед;

– 30 часа за моркови, магданоз, целина, копър.

Това е бавният вариант за накисване на семената, с който се цели основно ускоряване на кълняемостта. Полезно е накисването на семената на много декоративни растения, които поникват бавно – импатиенс, карамфил, пеларгония, бегония и салвия.

Продължителният престой във вода или воден разтвор лишава семената от кислород, което води до забавяне на покълването.

Обеззаразяване на семената

Когато не сме сигурни в качествата на семенния вариант, тогава не е нужно да разреждаме водородния прекис. Семената за обеззаразяване се поствят в подходящ съд, заливат се с кислородна вода и се разтръскват интензивно за минута, престояват 15-20 минути и след това се промиват обилно под течаща вода. Това време не трябва да се просрочва, защото може да настъпи увреждане.

Този начин за дезинфекция е подходящ за семената, които сме събрали сами, както и тези, за които няма информация на опаковката.

Така се постъпва по-често и със семената на морковите, магданоза, копъра и други култури, съдържащи голямо количество ефирни масла, затрудняващи покълването. Тези семена могат след това да се поставят за покълване в топла вода, върху парче влажен плат или разтвор на перхидрол – 1 чаена лъжичка в 200 мл вода.

Кога семената не трябва да се обработват преди засяване?

Не всички семена могат да се обработват преди засяване. Не се допуска обработване на: всички дражирани семена, обвити в защитна хранителна обвивка; инкрустираните, върху които е нанесен тънък водоразтворим слой с обеззаразяващи и стимулиращи вещества; всички обработени по друг начин или дезинфекцирани семена, за което има информация на опаковката.

Кислородна вода за обеззаразяване и стимулиране кълняемостта на семената
29172
 

Последни материали
Виж
Внимание! Затвор за търговия и употреба на неразрешени продукти за растителна защита
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини