Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.07.2023 г.

Причини за кореново гниене при краставиците и мерки за контрол

Причини за кореново гниене при краставиците и мерки за контрол

Кореновото гниене при краставиците е широко разпространено заболяване, а причините за появата му могат да бъдат различни. Развива се при отглеждане в оранжерийни условия и на открито. Характерно е това, че може да засегне растенията във всички фази от развитието им.

Вредоносност

Важен фактор, определящ нивото на вредоносност на болестта е времето на заразяване. Колкото по-рано се появи, толкова по-големи ще бъдат щетите. Много често на етап разсад симптомите не се проявяват, а след засаждането му на постоянно място. Загубите от кореновото гниене при краставиците се увеличават при екстремни температури на почвата – под 16 и над 28 градуса по Целзий. Болестта се развива особено бързо при ниски температури на въздуха и почвата, но щетите могат да бъдат много сериозни и при продължително високи температури на почвата.

Защо краставиците плододават слабо?

Симптоми на кореновото гниене

Симптомите започват да се проявяват като потъмняване на кореновата шийка и корените. Листата от долните нива на поразените растения започват да пожълтяват, както и да повяхват в горещите часове. Завръзите пожълтяват и умират, а плодовете остават недоразвити. Основните корени стават тъмнокафяви и се размекват, защото епидермисът и кората са разрушени. Болните растения постепенно избледняват и изсъхват.

Основните причини за развитието на кореново гниене при краставиците се коренят в неблагоприятните условия за растеж и развитие в комбинация с висок инфекциозен фон.

Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките

Важно е да знаем, че увяхването на листата може да се дължи също на фузарийно, вертицилийно или вирозно заболяване.

Продължителното захлаждане, резките температурни колебания на въздуха и почвата, поливането със студена вода, високи дози азот, излишно богат органичен фон, уплътняване на почвата, високи температури, съчетани с висока влажност на почвата водята до отслабване на растенията и поражения от кореново гниене.

Особености на патогените, предизвикващи кореново гниене

Основни възбудители на кореновото гниене са гъби от рода на фузариума, както и някои други. Те се заселват обикновено на по-слабите растения.

За развитието на повечето патогени оптималната киселинност на почвата е рН 5-6. Температурният диапазон е много широк – от 5 до 45 градуса, но оптималната за всеки вид е различна.

Степента на развитие на болестта зависи от влажността на почвата. При често и обилно поливане тя се увеличава, защото  намалява количеството въздух, необходим за дишането на корените. Това отслабва кореновата система и в крайна сметка води до увеличаване на възможността за заразяване на краставиците с фитопатогени. Поливането на растенията със студена вода (10-11 градуса) също потиска развитието на корените, а даже може да предизвика смъртта им. Развитието на кореновото гниене се улеснява от засушаване на корените и високата концентрация на соли в почвения разтвор. Мъртвите участъци стават врата за инфекцията. Патогените на кореновото гниене първо ги колонизират като сапрофити, а след това продължават да паразитират в здравите тъкани.

Мерки за контрол на кореновото гниене

Превантивните мерки имат водеща роля, защото предпазват растенията от отслабване, което ще ги направи по-малко податливи на болести.

1. Използване на стерилни контейнери и почва при отглеждане на разсад.

2. Стриктно спазване на правилата на сеитбооборот, защото нарушенията и продължителното отглеждане на едно и също място води до натрупване на много пасивни структури от патогени.

3. Влажността на почвата трябва да се регулира така, че да не надвишава 85% от пълната влагоемкост.

4. Не трябва да се допуска засоляване на почвата, защото това отслабва кореновата система на растенията. Желателно е да се използват торове, несъдържащи хлор и балансираното внасяне на азот и други хранителни вещества.

5. Отглеждане на устойчиви на кореново гниене сортове и хибриди.

6. При засаждане на краставиците на постоянно място стъблото в основата може да напудри с дървесна пепел, а и последващо обработване  няма да е излишно.

7. При установяване на първи признаци на кореново гниене растението може да се “подмлади”, като стъблото се отпуска, покрива се с почва и се полива за образуване на нови корени. Желателно е температурата на водата да е близо до тази на въздуха. Растенията предварително се обработват с подходящи биологични или химични фунгициди за контрол на гъбичните заболявания.

Причини за кореново гниене при краставиците и мерки за контрол
21355
 

Последни материали
Виж
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
До края на 2025 година с държавна помощ, после – през стратегическия план
Съфинансират застраховането на растителна продукция с евросредства
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Свързани материали
Виж
Syngenta подпомага цялата верига на доставките
Fruit Logisitca 2024: Syngenta с нови ключови решени за производителите и търговците на зеленчукови култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Производството на домати на открито намалява с над 67 процента
Произвеждаме от 35 до 65 процента по-малко краставици и дини спрямо 2022 година
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Защо краставиците плододават слабо?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини