Старите и с изтекъл срок на годност семена не трябва да изхвърляме прибързано, защото не всичко е загубено. С течение на времето те наистина намаляват кълняемостта, но за някои от тях е напълно оправдано да отделим малко време и да ги подготвим предварително.
Като начало можем да ги накиснем във вода, а тези, които покълнат – да ги засеем. Градинарите използват различни средства за съживяване дори на „мъртви“ семена, които са проверени във времето.
Защо умират семената?
След продължително съхранение семената постепенно загиват. В крайна сметка те са живи, но с всяка година енергията, необходима за покълване – намалява. Те могат да бъдат съсипани още по-бързо и поради неправилно съхранение:
– висока влажност;
– температурни колебания;
– преки слънчеви лъчи.
Всички тези фактори оказват неблагоприятно влияние и унищожават жизнеспособността на семената, но част от тях все още могат да бъдат спасени.
Бърз тест за годност на семената
Първо трябва да проверим семената, за да видим дали си заслужава да се занимаваме с тях или не. Липсата на мухъл и следи от насекоми по тях е добър знак, а ако семената са цели и без петна – още по-добре. Можем да ги сортираме, използвайки солена вода. Разтваряме една чаена лъжичка сол в чаша вода и изсипваме семената. Тези, които потънат след 5 минути, са подходящи за съживяване.
Накисване на семената в хранителни разтвори
Това е класически метод за възстановяване и ускоряване кълняемостта на семената. Хранителните разтвори ускоряват метаболизма, омекотяват обвивката и повишават кълняемостта. Използват се различни разтвори, които са достъпни и ефективни.
Водородният пероксид е мощен окислител, който унищожава мухъл, гъбички и бактерии, намиращи се на повърхността на семената. Важно в случая е и това, че ускорява покълването на семената. Стандартният разтвор се приготвя от 100 мл вода и 10 мл 3% водороден пероксид. Семената престояват от 2 до 48 часа. За тези с по-плътна обвивка (цвекло, грах, тиква и др.) времето за накисване е максимално.
Сок от алое, като за целта се използват листа, които са на поне три години. Те се отрязват и поставят в хладилник за две седмици, след което се изцежда сок, който се смесва с вода в съотношение 1:1. Семената се накисват за 6-12 часа. Кълняемостта се повишава, както и устойчивостта към различни гъбични заболявания.
Янтарната киселина активира вътрешните ресурси на семената, стимулира процесите на растеж, повишава устойчивостта на растенията на стресови ситуации и укрепва кореновата система. За 1 л топла вода се използва 1 г янтарна киселина. Семената се накисват за 12-24 часа.
Медът няма нужда от реклама. Една чаена лъжичка се разтваря в 200 мл топла вода, а семената се накисват за 6-8 часа. След това се измиват с чиста вода и се засяват.
Има и различни биостимулатори, които се използват за ускоряване на покълването – Рутмост, Лебозол и др.
Не трябва да се страхуваме да експериментираме, а в случая – семената може да се окажат годни. Освен това е установено, че за някои култури (предимно от семейство Тиквови, но и други) добивът е по-висок от този на пресните семена.