Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.07.2023 г.

Защо краставиците плододават слабо?

Защо краставиците плододават слабо?

Понякога наблюдаваме немалко цветове на краставиците, а плододаването е твърде оскъдно. За това има няколко възможни причини, които трябва да установим и да намерим съответното решение. Най-често слабото плододаване се дължи на голям дисбаланс между женските и мъжките цветове, капризите на времето (валежи, високи или ниски температури), които влияят на опрашването и неправилно подхранване. Доколко това е важно за реколтата и как да отстраним причините?

Защо краставиците цъфтят, но няма плодове?

Тази неприятна ситуация възниква, ако на растението липсват мъжки или женски цветове в точното време. Повечето сортове и хибриди се нуждаят от опрашители и са еднодомни – мъжките и женските цветове са на едно растение.

Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките

Мъжките растат на къси и тънки дръжки в групи по три до пет броя и произвеждат прашец, но не дават плодове. Женските цветове са на по-дълги стъбла и по-често растат поотделно (при малка част късоплодни сортове са повече на брой в една листна пазва), а непосредствено до цвета се вижда удебеляване, от което, при правилно опрашване, се образува плод.

При еднодомните растения мъжките и женските цветове се образуват приблизително в равен брой, но на различни интервали от време. Мъжките цветове се появяват преди женските – в началото на вегетацията краставиците насочват енергията си към формиране на мъжки цветове. Женските се появяват по-късно, след като мъжките вече са се отворили, за да получат достатъчно прашец.

Между другото, дори на партенокарпните сортове, които на практика не се нуждаят от опрашители и имат цветове предимно от женски тип, често се образуват и незначителен брой мъжки цветове. За по-добро плододаване при партенокарпните сортове, които нямат особено мъжко присъствие, се препоръчва да се засаждат и малко на брой еднодомни растения.

Мъжките цветове имат по-краткотраен цъфтеж и по-ранните обикновено окапват, преди да са се появили женските. Ето защо, наблюдавайки това бързо опадане на цветовете, понякога погрешно приемаме този естествен процес като знак за предстоящо бедствие по отношение на реколтата.

Температурите оказват сериозно влияние върху плододаването на краставиците. Те са топлолюбива и влаголюбива култура. Периодичното захлаждане по време на плододаване влияе неблагоприятно върху образуването на мъжки цветове. Важно е да знаем, че при краставиците, както и при всички култури от семейство Тиквови, ниските температури благоприятстват образуването на женски цветове във възлите, намиращи се по-близо до основата на растенията и съотношението между мъжките и женските цветове се нарушава.

При нормални температури образуването на женски цветове се забавя в началото на плододаването, като се дават шансове на мъжките. При аномално състояние балансът се нарушава.

При лошо време – ниски температури и валежи опрашителите не летят и това налага ръчно опрашване.

Ако понижаването на температурите през лятото съвпадне с появата на женски цветове на краставичните растения, това вече е добро съвпадение и ще има повече плодове. По тази причина при високи температури краставиците трябва да се засенчват, за да се предпазят растенията и почвата от прегряване. Намаляването на температурата способства за по-добро опрашване.

Краставиците са влаголюбива култура и при високи температури се нуждаят от много повече вода при поливане. Оросяването на растенията след залез окзва благоприятно влияние върху плододаването и предпазва растенията от акари.

Балансиране на подхранването

Краставиците са култура, която е ненаситна по отношение азота, но твърде големите количества оказват негативен ефект, като забавят цъфтежа и образуването на женски цветове.

Обилното подхранване с азот води до прекомерен растеж и развитие на листна маса, а появата на женски цветове се забавя прекалено много.

Добре е ежеседмично да се подхранват краставиците с водоразтворим тор, съдържащ високи дози калий. Той ще помогне за развитието на здрави плодове без горчивина. Изполването на половината или по-малко от препоръчителната доза за кореново подхранване, но всяка седмица (особено при горещо време) оказва благоприятно влияние върху плододаването.

Защо краставиците плододават слабо?
19042
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Syngenta подпомага цялата верига на доставките
Fruit Logisitca 2024: Syngenta с нови ключови решени за производителите и търговците на зеленчукови култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини