Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Защо краищата на листата на краставиците изсъхват?

Синор.БГ / 18.06.2025 г.
Защо краищата на листата на краставиците изсъхват?

Листата на краставиците са своеобразна „лакмусова хартия“, чийто външен вид помага да се определи – от какво имат нужда растенията. Ако те са променили цвета си, деформирали са се, изсъхват или са се появили петна, не трябва да приписваме всичко на болести и вредители. Напълно възможно е причината да се крие в недостиг на хранителни елементи.

Как да предотвратим пожълтяването и изсъхването на краищата на листата?

Ако забележим, че краищата на листата пожълтяват и съхнат, това говори за небалансирано подхранване, а най-често – за недостиг на калий.

Краставиците имат относително кратък вегетационен период и бързо навлизат във фаза на плододаване. По време на развитие на плодовете растенията консумират голямо количество хранителни вещества, но особено много калий. Този микроелемент играе важна роля в деленето на клетките и образуването на въглехидрати, повишава устойчивостта на растенията към болести и неблагоприятни условия на околната среда, влияе върху вкуса на плодовете.

При недостиг на калий първо се появява бледожълт контур по краищата на листата, който с течение на времето става по-ярък. Ако има остър дефицит на елемента, плодовете придобиват крушовидна форма и горчив вкус. Листата се покриват с кафеникави петна, а краищата също придобиват кафяв цвят и започват да се разпадат – появява се познатото „изгаряне“. Най-напред започва от долните листа, тъй като са по-стари.

Листата на краставиците изсветляват и изсъхват по краищата и при недостиг на калций. Това обаче се появява на младите листа. Те не само стават по-светли, но и се деформират, а след това върховете отмират и стъблата се вдървеняват. При недостиг на калций долните листа остават зелени.

Краставиците растат добре и дават добра реколта само на плодородна почва.

По време на периода на плододаване е необходимо подхранване с калиев тор на всеки две седмици – калиев сулфат (15 g на 10 литра вода, по 0,5 g на всяко растение), калиев монофосфат (10 g на 10 литра вода, по 0,5 g на растение) или комплексен тор с повишено съдържание на фосфор и калий. Ако почвата на участъка е кисела или слабо кисела (рН по-ниско от 6,5), необходими са 2-3 коренови подхранвания с пепелна инфузия (150 g на 10 литра вода, по 1 l на растение).

Добра практика е да се редуват кореново с листно подхранване, а също минерално с органично. Количествата трябва да са съобразени с препоръките на производителя.

Практиката показва, че най-добри резултати се получават при по-често подхранване, но с минимални дози.

Еднократното внасяне на калий, но в максимални дози може да доведе до пренасищане на почвата, а при излишъци той се превръща в недостъпна форма, но заедно с това препятства усвояването на магнезий, калций, амониев азот, манган и някои други елементи.

Защо калият се усвоява лошо?

Калият е елемент, който е доволно подвижен и може да се отмива бързо (както азота), особено на песъчливи песъчливо глинести почви.

Оптималната температура за развитие на краставиците е 20-25 градуса по Целзий дневна и 16-18 градуса нощна. При температури под 12 градуса кореновата система престава да усвоява хранителни вещества и вода, а при продължителни горещини (над 25 градуса) почвата прегрява и калият става недостъпен.

Високото съдържание на калций също може да бъде причина, зашото калия и калцият са антагонисти. При варуване на почвата калият се свързва и става недостъпен за кореновата система.

Нерегулярното поливане води до периоди на засушаване и обилна влага, а краставиците са влаголюбива култура, но преполиването създава предпоставки за гниещи процеси и затрудняване работата на кореновата система. Мулчирането облекчава грижите и съкращава честотата на поливане.

Защо краищата на листата на краставиците изсъхват?
4795
 

Последни материали
Виж
Отчет за изпълнението на Стратегическия план за 2024 г.
Младите фермери не усвояват планираната субсидия по директните плащания
Данни на Евростат
Сравнение на цените на селскостопанската продукция в България и ЕС: Кой води класацията?
Стратегически план - отчет за 2024 г.
Пчеларите през 2024 г. - без нито един проект за разкриване на фалшив мед подаден проект за разкриване на фалшив мед
Фермерът Владимир Георгиев
Сладкият чесън от Долни Раковец връща младите към земята
Предстоящо
Международен форум по свиневъдство и птицевъдство - на 10 и 11 септември в София
Съвети за градинаря
Есенен ренесанс за тиквичките
Свързани материали
Виж
Как да се справим с паякообразните акари по краставиците?
Формиране на краставиците при отглеждане на открито
Пикиране на разсада - цел и особености
Как да предотвратим издължаването на разсада
Съживяване на стари и с изтекъл срок на годност семена
Цени на плодове и зеленчуци на борсите в страната през седмицата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини