Формирането на краставиците е важно агротехническо мероприятие. То насърчава по-доброто подхранване и растежа на плодовете. Освен това се удължава периодът на плододаване, стъблата и листата получават повече въздух и светлина, намалява опасността от болести и вредители.
Формирането на растенията облекчава грижите за краставиците при поливане и разрохкване, както и за прибиране на реколтата. Съществуват известни различия при провеждане на това важно мероприятие и те се определят предимно от начина на отглеждане – на открито или оранжерийно. Сортовите особености също не са без значение, но не е необходимо щателно да броим листата и страничните разклонения, които израстват.
Характерни особености при отглеждане на краставиците на открито
Формирането на краставиците при отглеждане на открито е много по-опростено и лесно. След израстването на 5-8 листа се прищипва централното стъбло, което ще доведе до появата и активен растеж на страничните разклонения. Това е много важно за сортовете, които се отглеждат на открито, защото е установено, че именно върху разклоненията се образуват повече женски цветове. Долните листа, които влизат в съприкосновение с почвата, трябва да се отстранят, а също цветовете и завръзите (ако има такива).
През целия период на вегетация и плододаване растежът се насочва в желаната посока, а при необходимост стъблата трябва да се изправят и прикрепват добре към носещата конструкция, за да не се получава ожулване и откъсване на части от растенията.
При отглеждане на хибридни сортове формирането е необходимост, защото без него краставиците няма да дадат добра реколта.
Пчелноопрашваните сортове и хибриди се характеризират с това, че на централното стъбло образуват предимно мъжки цветове, а на страничните разклонения – женски. Това прави наложително формирането, с което да ги подтикнем да да се раклоняват, което ще даде възможност и за формиране на повече завръзи.
Централното стъбло се прищипва след развитие на 5-8 листа. Разклоненията от втори порядък се съкращават след образуване на по 2-3 листа и завръза, а тези от трети се прищипват само в случай, че уплътняват силно пространството. Ако могат да се проветряват и осветяват добре, тогава се оставят да растат свободно.
Напоследък стават популярни и партенокарпните сортове, които са предназначени предимно за оранжерийно отглеждане. За тях не са необходими опрашители, но могат да се отглеждат и на открито. За получаване на добра реколта е необходимо „ослепяване“ на първите три възела, което включва отстраняване на всички цветове, завръзи и листа. На следващите възли се оставят завръзите и по един лист, но колтуците се премахват.
Може ли да отглеждаме краставици без формиране?
Да, можем да отглеждаме краставици без особено вмешателство, но само ако сортовете позволяват това и разполагаме с достатъчно свободно пространство.