Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.05.2023 г.

Кога, как и кои листа на доматите може и трябва да бъдат премахнати?

Кога, как и кои листа на доматите може и трябва да бъдат премахнати?

Много често можем да видим подрязани „полуголи домати“, като предимно се наблюдава при оранжерийно отглеждане. Тази „чудодейна“ процедура понякога е включена и в списъка с операции за формиране на доматените растения. Да премахваме или не листата – това е въпросът, на който трябва да намерим задоволителен отговор.

Трябва ли да премахваме листата на доматите?

Мненията, отнасящи се до необходимостта от премахване листата на доматите на много любители градинари и дори фермери са доста различни. Някои смятат, че процедурата е задължителна, защото растенията са добре вентилирани и осветени, по-малко се разболяват от фитофтора, а плодовете узряват по-бързо. Други твърдят, че тази процедура не дава особено значим положителен ефект, освен естетически и декоративен – реколтата върху обезлистените храсти изглежда наистина по-впечатляваща. На съвсем различно мнение са тези, които смятат, че прекомерното отстраняване може да навреди на доматите.

Особености и причини за появата на върхово гниене при доматите

Какво казва науката?

Научно доказано е, че за пълноценно развитие и растеж, всяко доматено растение трябва да има поне 18 листа. Индетерминантните сортове залагат средно по 6 китки, а между тях се образуват по 3 листа. Съответно, общо на растението ще има не по-малко от 18 листа, необходими за нормалното му функциониране.

Колко често и как да подхранваме краставиците?

Първата цветна китка, като правило, се формира над 5-9-я лист и съответно част от долните листа може да се нарече „излишна“ в известен смисъл.

Листата са един от най-важните работни органи за всяко растение. Необходими са за дишане, изпаряване на влага и хранене, а без листа не биха могли да фотосинтезират нормално, да образуват захари, които по-късно преминават в плодовете и им помагат да узреят.

Струва ли си да премахваме листата и кога е необходимо?

В някои случаи наистина могат да се премахнат листата, така че растенията да са по-добре проветрени и осветени, но не е нужно напълно, а най-големите е допустимо да се отрежат на 1/3 от дължината им. Същото се отнася и за най-долните листа, които лежат буквално на земята – те могат да се премахнат напълно, както пожълтелите, така и тези, имащи признаци на заболяване.

Премахването на здрави листа няма никакъв смисъл.

Специалистите съветват: при наличие на върхово гниене се забранява отстраняване на листа до края на сезона.

Отстраняването на листата винаги причинява стрес за растенията, а това може да се окаже неблагоприятно за бъдещото развитие и плододаване. Никога не трябва да се отрязват повече от 2-3 листа наведнъж и в интервал от 5-7 дни. Мярката в случая е много важна.

Кога и как е правилно да премахваме листата?

По принцип котиледоните и част от най-долните същински листа могат да се отстранят по време на засаждането на постоянно място. Това ще позволи по-дълбоко заравяне за образуване на повече корени и в случай на прерастване на разсада.

Оптималното време за премахване на долните и напълно легнали на земята листа е след наливане на плодовете на първата китка.

Отстраняването на листата може да започне малко по-рано, но задължително след формиране на завръзите, ако листата започнат да пожълтяват и повяхват.

Фитофтората атакува доматите към края на сезона, така че е възможно изобщо да не се премахват долните здрави и засенчващите горни листа. Не се отнася за пожълтелите и лежащи на земята.

Лежащите на земята или близо до нея листа се отстраняват, защото така се намалява вероятността от появата и разпространението на гъбични заболявания.

С развитието на растенията долните листа губят способността си за пълноценна фотосинтеза и постепенно започват да жълтеят, а отстраняването им няма да даде негативно отражение върху храненето на доматите.

В периода на съзряване на плодовете долните листа могат постепенно да се отстраняват, но под всяка китка със зреещи домати трябва да има поне един цял лист, който ще стимулира процеса.

Предвид факта, че първата цветна китка се формира над 5-7-и лист при детерминантните и 9-12-и лист при индетерминантните сортове, съответно се допуска отстраняване на 4 или 8 долни листа.

Отстраняването на повече листа в средната част на доматените растения се допуска в края на сезона, когато трябва да се ускори съзряването. Това помага хранителните вещества да се насочат директно към плодовете, да се подобри проветряването и слънчевото огряване. При развитие на прекомерна листна маса е добре да се отрязва 1/3 от листата.

В слънчевите и горещи региони не бива да се бърза с отстраняване на горните листа, които покриват плодовете и ги предпазват от изгаряне.

Кога, как и кои листа на доматите може и трябва да бъдат премахнати?
483965
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Syngenta подпомага цялата верига на доставките
Fruit Logisitca 2024: Syngenta с нови ключови решени за производителите и търговците на зеленчукови култури
Нямал документи за намерените растения от патентован сорт в 4 негови оранжерии
Незаконно отглеждани домати вкараха италиански фермер в затвора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини