Краставиците са култура, която се нуждае от подхранване, но в умерени количества. Те усвояват сравнително малко хранителни вещества от почвата, защото кореновата им система има слабо развита всмукателна способност. Използването на листни торове може да компенсира недостига в критични ситуации.
Краставиците се нуждаят най-много от влажна и топла почва. Това може да се постигне, ако през пролетта внесем малки количества оборски тор и поддържаме необходимата влажност.
Как да подхранваме краставиците?
Правилното подхранване е творчески процес, който трябва да бъде съобразен с качествата на почвата и предварителната и подготовка, с метеорологичните условия, както с изискванията на растенията на съответния етап от развитие. Редовното подхранване ще благоприятства не само развитието и израстването на краставиците, но ще повиши имунитета им и ще ги предпази от много болести и вредители.
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
За подхранване на краставиците могат да се използват органични и минерални торове. При редуване на кореново и листно подхранване ще получат всички необходими хранителни вещества. Метеорологичните условия са фактор, оказващ влияние върху оптималното усвояване на хранителните вещества от краставиците. В топло време е по-благоприятно да се подхранва кореново, като хранителните вещества се внасят във вид на разтвори или в лесно разтворима форма, защото кореновата система на краставиците ще ги абсорбира бързо от почвата. При облачно време е по-благоприятно да се подхранва с листни торове.
Важно условие при кореновото подхранване: преди внасяне на хранителните вещества почвата трябва да бъде добре полята, за да не се получи изгаряне на корените.
Има различия при подхранване на краставиците, отглеждани в оранжерийни условия и на открито.
Колко често трябва да подхранваме краставиците?
Обичайното подхранване на краставиците е четири пъти за сезон;
– две седмици след засаждане на разсада на постоянно място (в оранжерия или на открито), като растенията трябва да са във фаза 4-5 истински листа;
– по време на бутонизация;
– по време на цъфтеж;
– по време на плододаване.
Когато краставиците се отглеждат на бедна почва или плододаването рязко намалява, тогава може да се проведе и пето – непланирано подхранване.
Допълнително подхранване се налага при наличие на определени проблеми – пожълтяване или избледняване на листата, плодовете не нарастват или просто да стимулираме растенията към по-обилно плододаване.
При избор на вид тор и доза на торене е важно да се съобразим с външното състояние на растенията, състава на почвата и метеорологичните условия.
Периодът на цъфтеж е най-отговорен и от него до голяма степен зависи реколтата. Ефективно в този период е листното подхранване на краставиците с борна киселина (5 г на 10 л вода). Може към разтвора да се добави и 50 г захар за привличане на опрашители.
Когато краставиците се подхранват с органични и минерални торове – дървесната пепел не трябва да се смесва с азотен тор.
При формиране на завръзите може да се използва суперфосфат за листно подхранване – 35 г на 10 л вода.
В закрити съоръжения листното подхранване може да се прави по всяко време, но трябва да защитим растенията от слънце и е необходимо да следим стриктно за нормата на торене, защото при тези условия може да се окаже пагубно. Листното подхранване на краставиците на открито се прави рано сутрин, вечер или в облачно време, като са необходими поне два часа сухо и безветрено време.
За пръскане се използва карбамид (50 г на 10 л вода) или се полива със зелен тор в съотношение 1:5. В този период краствиците се нуждаят от калий и калций. За кореново подхранване се използва калиева селитра – 25 г на 15 л вода). Това ще ускори формирането на плодовете, а зелената маса няма да нараства.
При заболяване на краставиците не трябва да се престараваме с подхранване, а да търсим решение, защото при излишък на хранителни вещества може да нанесем по-голяма вреда на растенията.