Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.05.2023 г.

Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта

Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта

Тиквичките са сред популярните зеленчуци, отглеждани у нас и могат да се консумират в прясно или обработено състояние. Те не са сред най-капризните култури, но имат изисквания, с които трябва да се съобразим, за да получим добра реколта.

Основни грешки при отглеждането на тиквички

Всяка култура имат своите изисквания в процеса на отглеждане, а за тиквичките най-важни са:

1. Ненавременно засаждане

Тиквички можем да отглеждаме разсадно за по-ранна реколта и чрез директна сеитба. И в двата случая е важно да се съобразим с потребностите им по отношение на топлината и конкретните климатични условия. Твърде ранната сеитба или засаждане на постоянно място може да причини увреждане на растенията. Ако закъснеем със сеитбата, тогава може да няма достатъчно време за пълноценно развитие.

Кога, как и кои листа на доматите може и трябва да бъдат премахнати?

Схема за подхранване на доматите след засаждането им на постоянно място

Тиквичките се засяват и засаждат тогава, когато горният почвен слой на дълбочина 10 см се затопли до +12-15 градуса по Целзий, а нощната температура се стабилизира над 8 градуса. В зависимост от условията се отглежда разсад или се сее директно.

2. Избор на неподходящ сорт тиквички

Подобно на всички култивирани растения и тиквичките имат много разновидности, но това не означава, че всички са подходящи за конкретните условия – микроклимат и достъпно пространство. В по-студените региони на страната е за предпочитане тунелно отглеждане или оранжерийно, което ще даде възможност за предпазване от повратни студове и температурни колебания. Има сортове, издържащи на по-ниски температури.

Друг важен фактор е наличието на достатъчно пространство. Много от сортовете са компактни и позволяват отглеждане на малки участъци.

3. Бедна почва

Тиквичките се нуждаят от плодородна почва и достатъчно количество хранителни вещества (органични или минерални), за да плододават през целия вегетационен период.

Добре обработената и обогатена почва са необходимо условие за добра реколта. Преди засаждане е необходимо добавянето на хумус, който обогатява и подобрява структурата на почвата.

4. Неподходящо място

Тиквичките са светлолюбива и топлолюбива култура, която се нуждае от достатъчно слънчева светлина – поне 6-8 часа на ден, защото в противен случай плододаването ще бъде оскъдно.

Мястото трябва да бъде добре дренирано. Застоялата вода се явява сериозен проблем за растенията, които стават уязвими на кореново гниене.

5. Засаждане на тиквичките твърде близо една до друга

Тиквичките са големи растения, които се нуждаят не само от достатъчно количество хранителни вещества, но и от пространство за растеж и развитие. Ако са твърде близо една до друга, те ще се конкурират за вода, храна и въздух, а това ще окаже негативно влияние върху плододаването.

Важно е да спазваме препоръчителния интервал, който може да бъде 90 см, но и значително по-малко за компактните сортове.

6. Елиминиране на вариантите за вертикално отглеждане

Ако не разполагаме с достатъчно място за отглеждане на тиквичките, тогава можем да компенсираме това, като използваме техниките за вертикално отглеждане. Подходящо е за всички катерливи сортове.

Ако регулярно прибираме плодовете, тогава няма опасност да съборят опорите, ще се развиват и плододават отлично.

7. Недостиг на хранителни вещества

Предварителната подготовка и обогатяване на почвата са необходими за началния период на развитие на тиквичките, но периодичното подхранване по време на вегетацията е задължително. Те са „ненаситна“ култура, а периодичното подхранване ще допринесе за доброто плододаване.

Това се постига по два начина:

– добавяне на органичен мулч около растенията, който ще се разлага и ще осигурява хранителни вещества;

– използване на течни торове, които незабавно ще подхранват тиквичките.

8. Неправилно поливане

Неправилното поливане може да създаде достатъчно проблеми. Това се установява по увяхването на листната маса, а когато получат вода, тогава бързо възстановяват тургора си.

Преполиването също създава проблеми. Ако се задържа много вода около стъблото, това може да провокира гниене.

Мокренето на листата е причина за развитие на брашнеста мана, за която допринася и органичният мулч, когато се намира в допир с тях.

9. Игнориране на опрашването

Това се наблюдава при отглеждане в затворени съоръжения или тунелно, но често и на открито, когато няма достатъчно опрашители. Тогава ръчното опрашване е задължително.

10. Забавяне с прибирането на плодовете

При обилна реколта тиквичките трябва да се прибират и по-малки. Забавянето позволява развитието на семена, което влошава вкусовите качества, а освен това – става причина за пожълтяване и разваляне на подрастващите завръзи.

11. Забравяме вредителите и болестите

Тиквичките са уязвими за много вредители и болести и трябва да ги наблюдаваме постоянно. Навременните мерки ще облекчат значително проблема.

Тиквичките страдат най-често от гъбични заболявания (особено от брашнеста мана и гниене) и от бактериално увяхване. Сред вредителите чести гости са листните въшки, гъсениците и миризливките.

Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
338713
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Практика
Когато тиквичките цъфтят, но не дават плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини