Свикнали сме със сладкия и нежен вкус на тиквичките и ги приготвяме по различен начин, но ги консумираме и сурови. Оказва се, че те могат да бъдат горчиви и безвкусни, което не се случва много често, но не е невъзможно. Тиквичките са представители на семейство Тиквови и подобно на краставиците, те са способни да натрупват горчиви съединения.
Горчивината се дължи на съдържанието на кукурбитацин – сложно съединение от растителен произход. Ако при краставиците горчивината е предимно в кората и близо до дръжката, то тиквичките са горчиви целите. По този начин растенията реагират на измененията и неподходящите жизнени условия в градината.
Причини за горчивия вкус на тиквичките
Една от причините за горчивия вкус на тиквичките е излишъкът на фосфор и калий както в почвата, така и в растенията. Любопитен факт е, че излишъкът от азот, напротив, намалява горчивината. За възстановяване на обичайния вкус на плодовете, необходимо е да се обработват с йод и борна киселина, както и да се подхранват с дрожди.
Друга възможна причина е кръстосаното опрашване. Много изследвания показват, че когато горчив прашец попадне върху съцветията на тиквичките, те стават горчиви или губят вкуса си. Не трябва да се отглеждат в близост до неядливи декоративни тикви, магданоз, репички, репи, домати, патладжан, краставици и картофи. Минималното разстояние между тиквичките и тези култури е 15 м. Вкусът им ще бъде значително по-добър, ако наблизо расте грах, лук, спанак или боб.
Рязката промяна на влажността също влияе на вкуса. Ако лятото е продължително сухо, но към момента на прибиране на реколтата влажността се повиши значително, тиквичките ще бъдат горчиви. Смяната на сухи с прекалено влажни периоди отслабва жизнените и съпротивителни сили на растенията, вкусът им се влошава, а те стават уязвими към много гъбични заболявания – брашнеста мана, лъжлива брашнеста мана, фузариум, антракноза и всички форми на кореново гниене. Тези инфекции влияят негативно върху вкусовите качества на плодовете и горчивината.
Редовното поливане с необходимите количества отстояла на слънце вода гарантира добри вкусови качества на тиквичките. Студената вода не се усвоява добре от кореновата система и практически растенията страдат от суша. Продължителното засушаване води до натрупване на значителни количества нитрати в плодовете.
В горещо време се полива само рано сутрин или вечер, когато топлината отшуми.
Тиквичките са култура на дългия ден и продължителността му влияе върху вкусовите качества и горчивината. Колкото по-малко светлина получават, толкова вероятността за натрупване на повече кукурбитацин става по-голяма. Просветляването на растенията е задължително мероприятие, което се осъществява чрез премахване на ненужните листа и странични разклонения.