Краят на лятото създава илюзия за изобилие от зеленчуци, защото наближава застудяване и прибираме всички, които са достигнали техническа зрялост. Истински ценни са плодовете от септември и октомври, но трябва да използваме стратегия за удължаване на плододаването до първите слани. Ще ви представим няколко мерки за удължаване на плододаването.
Атмосферните условия в този сезон се променят бързо, започват и валежи, което е предпоставка за появата на различни гъбични заболявания. Формирането на цветове и завръзи намалява, защото растенията остаряват.
1. Подмладяваща резитба
Растенията не трябва да хабят енергия за поддържане на старата листна маса. Целта е ресурсите да се пренасочат към плододаване – образуване на нови цветове и завръзи. Премахваме всички хлоротични и повредени листа, които могат да бъдат източници на инфекция. Избирателно премахваме 2-3 големи листа, намиращи се в центъра. Това подобрява проветряването и слънчевото огряване, които са критично важни за плододаването.
Поетапно се отрязват всички долни листа, които са в контакт с почвата, за да елиминираме риска от гниене.
Добре е срезовете да се обработят с пепел за дезинфекция. След премахване на части от растенията е необходимо да им се даде 48 часова почивка – без поливане или подхранване.
На този етап от развитие храстите, засегнати от гъбички, се отстраняват безмилостно. Реанимирането им крие риск за всички останали растения.
2. Енергиен коктейл за плододаване
След стреса от резитбата растенията се нуждаят от балансирана диета. Есенното подхранване на тиквичките не е просто за удължаване на живота им, а за стимулиране на плододаването. Най-добре е да се използва универсален тор, съдържащ азот, фосфор и калий в равни пропорции. Азотът е важен за изграждане на здрава листна маса, а фосфорът и калият – за добро качество на плодовете и устойчивост на застудяване.
Органичният вариант е запарка от коприва или лопен в съотношение с вода – 1:10.
Минерален тор NPK 20:20:20 – 20 г на 10 л вода.
Добавяме по 0,5-1 л на корен при облачно време или вечер.
3. Мулчиране
Целта на мулчирането е създаване на защитен микроклимат, като мулчът е основен съюзник в защитата от есенните колебания на температурите и промените на влажността. Подходящи материали са компост, угнили дървесни стърготини и слама, а слоят е 5-7 см. Стъблото трябва да се остави свободно, за да има циркулация на въздуха и да се предпази от загниване.
4. Осигуряване на подслон
За удължаване на сезона на плододаване е необходим лек дишащ подслон – агротекстил (спанбонд, лутрасил).
Използването на фолио постоянно не е приемливо – то провокира появата на конденз и гъбични заболявания. Може да се използва при сериозно понижаване на нощните температури, при продължително застудяване и валежи.
Есента не е край на сезона, а възможност за получаване на допълнителна реколта за зимата.