Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.05.2023 г.

Схема за подхранване на доматите след засаждането им на постоянно място

Схема за подхранване на доматите след засаждането им на постоянно място

Доматите са култура, която се нуждае от хранителни вещества на всички етапи от развитието си и те са различни. Важно е да се осигури балансирано подхранване, съобразено с условията на отглеждане и нуждите на растенията.

Доматите имат необходимост от добра осветеност, за да могат да усвояват хранителните вещества и да се развиват правилно. При недостатъчна слънчева светлина растителната маса намалява, а фосфорът и азотът не се усвояват добре.

Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина

Основните хранителни елементи, от които се нуждаят доматите, за да се развиват добре и да плододават се усвояват от почвата – всмукват се чрез кореновата система.

Колко често и как да подхранваме краставиците?

Подхранване на доматите след засаждането им на постоянно място

Подхранване на разсада се прави само при необходимост. Когато почвената смес за разсада съдържа всички необходими хранителни вещества, тогава може да се прилага листно подхранване след пълно развитие на първия набор същински листа (листата над семеделните). За стимулиране развитието на кореновата система се използват течни торове с високо съдържание на фосфор, но с половината от препоръчителните дози.

Разсадът се засажда на постоянно място, когато е укрепнал достатъчно и има добре развита коренова система, а климатичните условия позволяват преместването.

Специалистите препоръчват две седмици след пресаждането да не се прилага никакво торене на доматите. Това е времето, в което те получават възможност да се аклиматизират и да измият натрупаните соли от кореновата система.

Доматите ще получават необходимите хранителни вещества в този период, ако се внесе компост в горните 15 см на почвения слой. Когато обогатяваме почвата с органична материя, тогава хранителните вещества се усвояват по-лесно от растенията, които ги превръщат в енергия.

След две седмици доматите започват залагането на цветни пъпки, но е възможно те вече да са налични. По време на цъфтеж, формиране и развитие на плодовете, растенията се нуждаят от NPK тор с високо съдържание на калий. Ако използваме комбиниран тор с равни количества азот, фосфор и калий (например NPK 15-15-15), тогава трябва да добавим само калиев тор или дървесна пепел.

Когато доматите са навлезли в цъфтежна фаза, тогава трябва да се подхранват редовно на всеки две седмици. Растенията се справят по-добре с често подхранване , но с ниски концентрации на хранителните вещества, отколкото по-рядко, но с високи дози хранителните елементи.

Когато завръзите на доматите вече са формирани, тогава може да се премине на балансирано кореново подхранване с азот, фосфор и калий, като се включи листно подхранване с калций. Това е превантивна мярка срещу деформации и върхово гниене на плодовете.

Любителите на органичното земеделие могат да използват компост, угнил оборски тор, птичи или заешки, както и зелен тор от коприва. Настойка от органичните торове се прилага за кореново подхранване и се усвоява по-лесно от растенията.

Схема за подхранване на доматите след засаждането им на постоянно място
500018
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини