Начало » Новини » Страната
09.05.2023 г.

Узаконяват недовършени поливни съоръжения, от значение за фермерите

Законодателство
Узаконяват недовършени поливни съоръжения, от значение за фермерите

sinor.bg

С промени в Закона за устройство на териториите се предвижда да се прояви „търпимост” към всички незаконно изградени или изграждащи се хидромелиоративни системи или други обекти от националната инфраструктура, чието строителство е започнато или ремонтирано без изискващите се строителни книжа - одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Тези обекти са от обществено значение и затова няма да не бъдат разрушавани, гласят мотивите към закона. Нещо повече, предвижда се тяхното доизграждане, като условието е те да отговарят на техническите правила и нормативи.

Освен хидромелиоративните преносни (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях и хидромелиоративните строежи, изградени за предпазване от вредното въздействие на водите, „търпимост” ще има и за останали обекти от транспортната техническа инфраструктура и съоръженията към нея (мостове, тунели, надлези, подлези, прелези и др.); преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в неурегулирана територия; преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в урегулирана територия; разпределителните проводи и разпределителните устройства и съоръженията към тях (трансформаторни постове, електрически подстанции, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, понижителни и разпределителни станции и др.), включително присъединителните проводи към сградните инсталации и общите средства за измерване.

И още нормативи, чакащи одобрение

Досегашната липса на правна уредба, която да урежда горепосочените строежи води до невъзможност за регламентиране на реда и условията за определяне на статута „търпимост“ за тези строежи, а тяхното премахване е нецелесъобразно и икономически необосновано в случаите, в които са допустими по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно действащия ЗУТ, е записано още в мотивите за промяната. Горепосочените строежи по естеството си са с предназначение за трайно задоволяване на обществени нужди, като голяма част от тях представляват национални обекти и/или обекти с национално значение, както и обекти с първостепенно общинско значение.

Срив в напояването на овошките

Поради това със законопроекта се предвижда преходна разпоредба, която да определи необходимите условия за регламентиране статута „търпимост“ на горепосочените строежи, в резултат на което същите няма да подлежат на премахване и забрана за ползване.

За да се обезпечи обществения интерес, в законопроекта са регламентирани действията, които трябва да предприемат възложителите и документите, които са необходими, за да се гарантира, че такива строежи отговарят на установените в закона съществени изисквания към строежите. За завършените строежи ще се издава удостоверение за търпимост, въз основа на заявление от възложителя или упълномощено от него лице, подадено в двегодишен срок от влизането в сила на този закон.

С промените в Закона за устройство на територията се въвежда още една промяна, която се отнася до Българската агенция за безопасност на храните. Целта е да се премахнат възникнали затруднения на органите на държавния здравен контрол – Министерство на здравеопазването и Българска агенция за безопасност на храните, при прилагането на закона.

Разпоредбата е прецизирана, като са разграничени правомощията на органите на официалния контрол върху храните – Българската агенция за безопасност на храните БАБХ и на органите на държавния здравен контрол по Закона за здравето. Корекцията гласи, че „за инвестиционни проекти за обекти по Закона за храните – мандри, месопреработвателни и др. предприятия, одобрението ще е необходимо положително становище от БАБХ, а за инвестиционни проекти за обекти с обществено предназначение на Закона за здравето – от органите на държавния здравен контрол – Министерство на здравеопазването.

До 11 май върви обществено обсъждане на двете промени и ако те бъдат одобрени, законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание.

Узаконяват недовършени поливни съоръжения, от значение за фермерите
4446
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Срещи
„Напоителни системи” е увеличило с 10,7% поливните площи това лято
Практика
Поливните подложки – идеални за напояване на разсада и домашните цветя
Иновации на FRUIT LOGISTICA в Берлин
IRRILAND представя надеждни и практични лентови поливни машини на FRUIT LOGISTICA 2015
Вулф Колмайер, регионален мениджър за Централна и Източна Европа на американската компания за напоителни системи Тoro Ag
Програмата за лозарство насърчи инвестициите в напояване в България
Образование
Земеделието се нуждае спешно от инженерни кадри в напояването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини