Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.03.2014 г.

Земеделието се нуждае спешно от инженерни кадри в напояването

Образование

Ако през следващия програмен период инвестициите в напоителни съоръжения бъдат насърчавани с приоритет и земеделските стопани се активизират по изпълнението на подобни проекти, ще се появи сериозна криза за инженерни кадри, които да проектират тези инсталации.

 

За това предупредиха преподаватели от висшите училища в страната, специализирани в подготовката на хидромелиоративни специалисти.

 

През последните две години броят на завършилите висшисти с тази специалност от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) е около 25 души, което е твърде недостатъчно за покриване на потребностите на бизнеса.

 

Това съобщи главният асистент от катедра „Хидромелиорации” в университета д-р инж. Петър Филков на семинар за поливното земеделие, организиран от компанията „Аквамат 2000”.

 

Аграрният университет в Пловдив също обучава подобни кадри, но те са специализирани в агрономство и хидромелиорации. Те не получават инженерно, а агрономическо образование и затова могат да работят само като консултанти при проектирането на поливните съоръжения съобразно културите, които ще се напояват, поясни и доц. Росица Меранзова от университета в Пловдив.

 

Поради слабия интерес към тази специалност обаче и пловдивският университет годишно дипломира около 18-20 специалиста.

 

Двата университета се допълват, така че дипломираните експерти да бъдат полезни при изпълнението на проектите на земеделците, които се нуждаят както от инженери, така и от агрономи, които знаят в кои фази от развитието на културите трябва да се напоява.

 

Компанията за търговия и монтаж на поливни съоръжения „Аквамат 2000” е на пазара от 14 години и винаги е разчитала на млади специалисти по хидромелиорации, завършили УАСГ, поясни пред Farmer.bg управителят Деян Кирязов. „Проектирането на поливните съоръжения е от изключително значение и е специфично за всеки терен. За съжаление, поради липсата на кадри все по-трудно намираме инженери, които да работят по новите проекти”, посочи още Деян Кирязов.

 

Заради климатичните промени значението на хидромелиорациите ще нараства, затова и тази професия е изключително перспективна, посочи Петър Филков.

 

Той припомни, че след като страната ни възложи на Световната банка изработването на стратегия за напояване, изпълнението на тази стратегия би трябвало да се изпълнява от подготвени кадри. Препоръката е до две три години образователната система да се промени коренно, така че бизнесът да възлага подготовката на кадрите, от които има потребност.

 

Земеделието се нуждае спешно от инженерни кадри в напояването
12696
 

Последни материали
Виж
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
От правителството изтъкват данни и оценки, анализатори виждат политически мотиви
Индия е отменила забраната за износ на кромид
Слънчогледовото поскъпна, докато соевото поевтиня
Египет закупи на търг над 100 000 тона растителни масла
Ново огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини