Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.02.2020 г.

Поливните подложки – идеални за напояване на разсада и домашните цветя

Практика
Поливните подложки – идеални за напояване на разсада и домашните цветя

sinor

За промишлено производство и в домашни условия при отглеждане на разсад за зеленчуци и цветя много подходящо се оказва използването на поливни (капилярни) подложки. Още повече, че при големите култивационни съоръжения поливането на всеки контейнер поотделно е сериозен проблем. Често се използват системи за разпръскване, но не всички култури понасят влагата по листата и цветовете.

Благодарение на капилярните подложки надземните части на растенията не се мокрят, поливането става бързо, няма грешки при подхранването и водата се разпределя равномерно по капилярен път. Като почвата поема само толкова влага, колкото й е необходима.

Принципът на работа на поливните подложки се основава на капилярните процеси – по капилярен път водата прониква през дънните отвори на контейнерите директно към корените.

Капилярните подложки се състоят от три слоя, като основните са два. Първият абсорбира и задържа влагата – обикновено това е вата с подходящ коефициент на задържане на водата, а вторият е тънък, тъмен и перфориран. Той не само пречи да се задръсти първия като се покрие с плесени и водорасли, но осигурява постоянно подаване на вода към контейнерите през отворите. Под двата основни слоя има подложка, чието предназначение е да препятства свободното изтичане на водата.

Ако просто се налее вода в подложката и се поставят контейнерите в нея, то това може да доведе до застояване на водата, загниване на корените и гибел на растенията.

Как да направим капилярни подложки за напояване?

1.Необходими са подложки за контейнери или полиетилен с дебелина над 0,2 мм, в който да се постави ватата, но така, че да не позволява изтичане на вода.

2. Вата с подходящ коефициент на задържане ( на пазара се предлага вата с ширина 1,25 м и коефициент на задържане 1,30).

3.Тъмно перфорирано фолио.

Как се полива посредством капилярните подложки?

При използването на капилярни подложки трябва да се спазват определени правила.

Поливането не трябва да превишава задържащите възможности на всмукващия слой, което означава, че водата не бива да излиза над горния слой на поливната подложка – в противен случай тя няма да бъде ефективна. Обичайният разход на вода е 2 литра на квадратен метър, което се определя от коефициента на задържане на ватата.

Небходимо е използването на контейнери, които имат по няколко дренажни  отвора на различни нива. По-долните влизат в съприкосновение с подложките и посредством тях навлиза вода в почвата, а по-високо разположените служат за постъпване на въздух.

Важно е да се знае, че първите 3-4 поливки трябва да се направят отгоре, а когато корените слязат на достатъчна дълбочина вече се полива отдолу нагоре, защото растенията вече са в състояние да всмукват вода от подложките.

Поливните подложки – идеални за напояване на разсада и домашните цветя
12986
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Срещи
„Напоителни системи” е увеличило с 10,7% поливните площи това лято
Законодателство
Узаконяват недовършени поливни съоръжения, от значение за фермерите
Иновации на FRUIT LOGISTICA в Берлин
IRRILAND представя надеждни и практични лентови поливни машини на FRUIT LOGISTICA 2015
Вулф Колмайер, регионален мениджър за Централна и Източна Европа на американската компания за напоителни системи Тoro Ag
Програмата за лозарство насърчи инвестициите в напояване в България
Образование
Земеделието се нуждае спешно от инженерни кадри в напояването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини