Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.01.2023 г.

Опасността в мулча да зимуват и вредители

Как да се предпазим от насекомите
Опасността в мулча да зимуват и вредители

sinor.bg

Знаем колко важно е мулчирането преди зимата. Подходящият слой от него може да спаси насажденията от много проблеми - влагата ще се изпарява по-бавно след есенното влагозарядно поливане, а топлината ще се съхрани по-добре в зоната на кореновата система.

Мулчът има много полезни страни за растенията, но не всички негови обитатели са еднакво добри – особено насекомите, сред които има и вредни, и полезни. Под мулча от трева или опадали листа зимуват не само възрастните, но и ларвите им, които често причиняват повече вреди за културните растения.

Кой зимува в мулча?

Бръмбарите хоботници са злостни градински вредители. Хранят се с пъпки, цветове, млади издънки и листа. Хранейки се активно, те могат не само да причинят сериозни проблеми в овощната и зеленчукова градина, но и напълно да унищожат реколтата.

Хоботниците са едни от най-често срещаните вредители на планетата. Те са получили наименованието си поради удължената предна част на главата – хобота. Към тази група спадат ябълковият цветопробивач, ягодово-малиновият хоботник, плодов хоботник, сливов хоботник, крушов пъпкопробивач, орехов и лешников хоботник, люцернов хоботник и др. Една част от тях имат определени предпочитания към дадена култура, а други не са особено предирчиви – унищожават всичко.

Борбата с тези вредители започва в ранна пролет и продължава през целия сезон. Повечето агротехнически мерки са ограничени до определени фази от развитието на насекомите. Прибирането и унищожаването на опадалите листа, както и на старата мъртва кора ще предотврати колонизирането на зимуващите форми. Срещу ларвите ще помогне и есенната обработка на почвата.

Хоботниците вредители зимуват в стадий на възрастни и е трудно да ги объркаме с полезни насекоми. Най-често могат да бъдат открити в опадалите листа, по-рядко в органичния тор и компоста, а още по-рядко – в дървесните стърготини.

Нощенките се отличават с дебело тяло, тънки антенки, покрити  с власинки. Известно е, че около 90% от пеперудите летят нощем или по здрач, а сред тях има много вредители, които могат да причинят сериозни щети в овощната и зеленчукова градина. Ако възрастните насекоми могат да бъдат много полезни, защото опрашват цветята, цъфтящи изключително през нощта, то гъсениците им са безпощадни вредители. Менюто им включва семена, млади кълнове, листа и плодове. Всичко зависи от вида на нощенката – зимните се хранят предимно със семена, кълнове и млади растения, а зелевите започват от листата и продължават с главите на главестото зеле. Способни са да го унищожат напълно, а при масово размножаване преминават към цвеклото, ябълките и гроздето. По-голямата част от нощенките са всеядни. Памуковата напада над 120 вида културни и диворастящи растения. Както всички пеперуди, така и нощенките преминават през четири стадия – яйце, ларва, какавида, и възрастно насекомо. Най-често нощенките зимуват във вид на какавида, но някои от тях, като картофените, зимуват във вид на яйца.

Растителните остатъци са добър пристан за нощенките. Разхлабването и прекопаването на почвата по време на снасяне на яйцата и излизането на гъсениците води до намаляване на популацията. Естествени врагове са прилепите, гущерите, полските мишки, както и някои нощни птици.

Растителноядните оси не се нуждаят от специално представяне. Те имат ненаситен апетит и предпочитания към ягодоплодните култури. Възрастните се хранят предимно с нектар, но ларвите им унищожават реколтата и вредят на растенията. Имат предпочитания към една или друга култура – черешовите и гроздовите ядат плодовете и меките листа на растенията. Касисовата и крушовата пируват с плодовете, а сливовата оса – с младите завръзи.

Растителноядните оси зимуват в стадий пред какавида или какавида в околостволовите кръгове на дърветата и храстите, които предпочитат. Какавидирането протича в началото на пролетта и тогава числеността на вредителите се увеличава рязко. Задължително е да се проверява мулча и ако в него има гъсеници и какавиди, тогава трябва незабавно да се унищожи.

Характерна особеност на гъсениците на растителноядните оси е необичайната реакция по време на опасност. Извиват тялото си във вид на пръстен или повдигат задната част на тялото във формата на S.

Мекотелки – семейство бръмбари, които се наричат така, защото хитина при възрастните е сравнително малко в екзоскелета им. Те са истински приятели на градинарите, защото се хранят, унищожавайки вредителите.

В рациона на възрастните мекотелки влизат по-малки насекоми, които нямат хитиново покритие, както и гъсеници, червеи, стоножки и различни видове листни въшки. Ларвите на насекомите също са хищници и се хранят с яйца, ларви или какавиди на вредители.

Мекотелките зимуват предимно под опадалите листа.

Бегачите са едно от най-големите семейства бръмбари – неуморните помагачи в нашата градина. Те са големи бръмбари с ясно изразен преход от гърдите към корема. Окраската им е различна, но най-често черна, а понякога със синкав или зеленикав метален оттенък. Бръмбарите бегачи живеят 3-5 години и изяждат дневно около 100 ларви на малки насекоми, гъсеници, мравки, а също с удоволствие и по много употребяват за храна малки голи и черупчести охлюви. Крият се под камъни, в пукнатини, в основите и стените на стопански постройки.

Възрастните зимуват в горния почвен слой, под мулч, кора, дървени стърготини или органичен тор. Ларвите и яйцата рядко презимуват. Добрите помагачи имат и един недостатък – изяждат и земните червеи.

Голите охлюви са голяма беда за всяка градина. Не се спират пред нищо и започват от семената и младите растения и завършват със сочните листа, цветове и стъбла на декоративни и зеленчукови култури. Можем да опростим задачата си , ако навреме ревизираме мулчираните участъци, които използват за укрития коварните мекотели.

Опасността в мулча да зимуват и вредители
7489
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Практика
Какво да правим с мулча през есента – да го оставим или да го унищожим?
Навреме
Какви култури да гледаме без копаене и защо е важно да заложим мулча от есента?
В Китай от горчивите зеленчуци правят лекарства
Полезни съвети за избавяне от горчивината в краставиците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини