Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.01.2023 г.

Опасността в мулча да зимуват и вредители

Как да се предпазим от насекомите
Опасността в мулча да зимуват и вредители

sinor.bg

Знаем колко важно е мулчирането преди зимата. Подходящият слой от него може да спаси насажденията от много проблеми - влагата ще се изпарява по-бавно след есенното влагозарядно поливане, а топлината ще се съхрани по-добре в зоната на кореновата система.

Мулчът има много полезни страни за растенията, но не всички негови обитатели са еднакво добри – особено насекомите, сред които има и вредни, и полезни. Под мулча от трева или опадали листа зимуват не само възрастните, но и ларвите им, които често причиняват повече вреди за културните растения.

Кой зимува в мулча?

Бръмбарите хоботници са злостни градински вредители. Хранят се с пъпки, цветове, млади издънки и листа. Хранейки се активно, те могат не само да причинят сериозни проблеми в овощната и зеленчукова градина, но и напълно да унищожат реколтата.

Хоботниците са едни от най-често срещаните вредители на планетата. Те са получили наименованието си поради удължената предна част на главата – хобота. Към тази група спадат ябълковият цветопробивач, ягодово-малиновият хоботник, плодов хоботник, сливов хоботник, крушов пъпкопробивач, орехов и лешников хоботник, люцернов хоботник и др. Една част от тях имат определени предпочитания към дадена култура, а други не са особено предирчиви – унищожават всичко.

Борбата с тези вредители започва в ранна пролет и продължава през целия сезон. Повечето агротехнически мерки са ограничени до определени фази от развитието на насекомите. Прибирането и унищожаването на опадалите листа, както и на старата мъртва кора ще предотврати колонизирането на зимуващите форми. Срещу ларвите ще помогне и есенната обработка на почвата.

Хоботниците вредители зимуват в стадий на възрастни и е трудно да ги объркаме с полезни насекоми. Най-често могат да бъдат открити в опадалите листа, по-рядко в органичния тор и компоста, а още по-рядко – в дървесните стърготини.

Нощенките се отличават с дебело тяло, тънки антенки, покрити  с власинки. Известно е, че около 90% от пеперудите летят нощем или по здрач, а сред тях има много вредители, които могат да причинят сериозни щети в овощната и зеленчукова градина. Ако възрастните насекоми могат да бъдат много полезни, защото опрашват цветята, цъфтящи изключително през нощта, то гъсениците им са безпощадни вредители. Менюто им включва семена, млади кълнове, листа и плодове. Всичко зависи от вида на нощенката – зимните се хранят предимно със семена, кълнове и млади растения, а зелевите започват от листата и продължават с главите на главестото зеле. Способни са да го унищожат напълно, а при масово размножаване преминават към цвеклото, ябълките и гроздето. По-голямата част от нощенките са всеядни. Памуковата напада над 120 вида културни и диворастящи растения. Както всички пеперуди, така и нощенките преминават през четири стадия – яйце, ларва, какавида, и възрастно насекомо. Най-често нощенките зимуват във вид на какавида, но някои от тях, като картофените, зимуват във вид на яйца.

Растителните остатъци са добър пристан за нощенките. Разхлабването и прекопаването на почвата по време на снасяне на яйцата и излизането на гъсениците води до намаляване на популацията. Естествени врагове са прилепите, гущерите, полските мишки, както и някои нощни птици.

Растителноядните оси не се нуждаят от специално представяне. Те имат ненаситен апетит и предпочитания към ягодоплодните култури. Възрастните се хранят предимно с нектар, но ларвите им унищожават реколтата и вредят на растенията. Имат предпочитания към една или друга култура – черешовите и гроздовите ядат плодовете и меките листа на растенията. Касисовата и крушовата пируват с плодовете, а сливовата оса – с младите завръзи.

Растителноядните оси зимуват в стадий пред какавида или какавида в околостволовите кръгове на дърветата и храстите, които предпочитат. Какавидирането протича в началото на пролетта и тогава числеността на вредителите се увеличава рязко. Задължително е да се проверява мулча и ако в него има гъсеници и какавиди, тогава трябва незабавно да се унищожи.

Характерна особеност на гъсениците на растителноядните оси е необичайната реакция по време на опасност. Извиват тялото си във вид на пръстен или повдигат задната част на тялото във формата на S.

Мекотелки – семейство бръмбари, които се наричат така, защото хитина при възрастните е сравнително малко в екзоскелета им. Те са истински приятели на градинарите, защото се хранят, унищожавайки вредителите.

В рациона на възрастните мекотелки влизат по-малки насекоми, които нямат хитиново покритие, както и гъсеници, червеи, стоножки и различни видове листни въшки. Ларвите на насекомите също са хищници и се хранят с яйца, ларви или какавиди на вредители.

Мекотелките зимуват предимно под опадалите листа.

Бегачите са едно от най-големите семейства бръмбари – неуморните помагачи в нашата градина. Те са големи бръмбари с ясно изразен преход от гърдите към корема. Окраската им е различна, но най-често черна, а понякога със синкав или зеленикав метален оттенък. Бръмбарите бегачи живеят 3-5 години и изяждат дневно около 100 ларви на малки насекоми, гъсеници, мравки, а също с удоволствие и по много употребяват за храна малки голи и черупчести охлюви. Крият се под камъни, в пукнатини, в основите и стените на стопански постройки.

Възрастните зимуват в горния почвен слой, под мулч, кора, дървени стърготини или органичен тор. Ларвите и яйцата рядко презимуват. Добрите помагачи имат и един недостатък – изяждат и земните червеи.

Голите охлюви са голяма беда за всяка градина. Не се спират пред нищо и започват от семената и младите растения и завършват със сочните листа, цветове и стъбла на декоративни и зеленчукови култури. Можем да опростим задачата си , ако навреме ревизираме мулчираните участъци, които използват за укрития коварните мекотели.

Опасността в мулча да зимуват и вредители
7194
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Практика
Какво да правим с мулча през есента – да го оставим или да го унищожим?
Навреме
Какви култури да гледаме без копаене и защо е важно да заложим мулча от есента?
В Китай от горчивите зеленчуци правят лекарства
Полезни съвети за избавяне от горчивината в краставиците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини