Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.04.2024 г.

Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!

Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!

Зимата беше почти безснежна, а пролетните температури се повишиха рязко. Време е да се погрижим за ягодите в градината, за да се радваме на добра реколта. В случая задължително трябва да започнем със следните практики:

1. Премахване на излишните листа – важно е да съберем всички мъртви и стари листа, които са ненужни. Ако ягодите са били мулчирани за зимните условия, сега мулчът причинява само вреда. Той не само е пълен с вредители, но не позволява на почвата да се затопли равномерно. След събиране трябва да се изгори или след обработка да се постави в компоста, ако е подходящ. За летните месеци е добре да се използва друг мулч.

2. Разхлабване на почвата и загърляне на ягодите – почвата трябва да се почисти и обработи, за да се внесат необходимите хранителни вещества, особено след като е уплътнена в резултат на валежите. Добро решение е да разпръснем гранули суперфосфат и да обработим междуредията.

Преди това е добре да повдигнем пръстта около ягодовите растения, като създадем по-добри условия за кореновата система. Факт е, че през зимата пръстта се сляга и уплътнява, а загърлянето ускорява растежа и развитието, но е важно върховете на растеж да останат открити.

3. Подхранване на ягодите – първото подхранване на ягодите трябва да съдържа по-голямо количество азот и се извършва веднага щом се появят младите зелени листа. Ако почвата по това време е все още студена, тогава и при по-високо почвено плодородие растенията не могат да усвояват азота. В този случай на помощ идват минералните торове – карбамид, амониев нитрат (амониева селитра), калциев и калиев нитрат и други, съдържащи азот.

Обикновено се добавят 15-29 г карбамид на 1 м2 или два пъти повече амониев нитрат. Използването на органични торове на този етап води до ускорено развитие на ластуни и листна маса. За предпочитане е да се използват минерални хранителни вещества.

4. Борба с болестите и неприятелите по ягодите – всички промени в цвета на листата на всяко растение, не само на ягодите, са сигурен знак, че нещо не е наред в развитието. Разграждането на хлорофила, който придава зеления цвят на листата може да се дължи на хранителен дефицит, но много често е сигнал за наличие на болести или ведители. Важно е да вземем навременни мерки, като установим причините, защото това неизбежно ще се отрази негативно върху реколтата.

Вертицилийното увяхване при ягодите се проявява като жълти или кафяви листа, докато патогените на гъбичните заболявания като сиво гниене и антракноза причиняват кафяви петна. Те в крайна сметка могат да се разпространят и да унищожат целия лист.

При развитие на гъбичното заболяване ботритис листата също придобиват кафяв цвят, след което се появява сив мицел.

Ягодовият акар причинява много щети. През пролетта се настанява между неотворените млади листа и смуче сок от тях. Развитието се забавя, растенията остават дребни, а листата изглеждат като попарени.

Ягодовият стъблохоботник е също сериозен вредител, който при масово нападение не унищожава растенията, но те не дават плод.

Борбата с болестите и вредителите трябва да се води преди цъфтежа на растенията. Първото пръскане се прави с 1%-ен бордолезов разтвор или друг препарат на медна основа.

Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
44790
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
А в магазините се продават по 30-32 лв. за килограм
Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Плодовете обаче ще бъдат едри и сочни
Сезонът на ягодите във Великобритания започва с половин месец закъснение
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини