С настъпването на естремно високите температури това лято производителите на най-нежните плодове – ягоди и малини, имат точната рецепта, която искат с радост да споделят с колегите си от сектора на зеленчуците и плодовете. Само така може да спасите продукцията от домати, краставици или пипер, за да не бъде „сварена“ от слънчевия пригор – един от най-големите бичове за градинарите от Южна България.
„Рецептата е лесна и може да бъде приложена два-три дни преди предупрежденията за екстремни температури от страна на Националната служба за метеорология и хидрология“, съобщи в интервю за синор.бг председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков. И допълни, че способът е традиционен и навремето е прилаган и от нашите баби, които с метла, натопена във варов или глинен разтвор са пръскали зеленчуците.
При третирането с тези препарати върху листата се получава защитно покритие (филм), който пречи на слънчевите лъчи да проникнат в растението. И днес препарати, които съдържат инертни материали като глина, вар или каолин могат да се купят от вскяка аптека. Без да правим реклама, тези препарати се продават навсякъде и може бързо да се снабдите с тях. Големият плюс е, че може да пръскате с тях само 2-3 дни пред горещниците да са настъпили.
Ръководството на асоциацията се обръща с призив към експертите от Института по зеленчукови култури „Марица“, които чрез своите информационни канали биха могли да разпространят тази информация сред всички зеленчукопроизводители от региона.
Самите малинопроизводители прилагат тази практика и в момента, тъй като дългосрочните прогнози на метеоролозите показват, че не само през тази, но и през следваща седмица ще бъдем свидетели на температури между 35 и 43 градуса по Целзий.