Начало » Новини » Страната
21.08.2021 г.

Сидерати за здрави домати при монокултурно отглеждане

Сидерати за здрави домати при монокултурно отглеждане

Когато реколтата от домати вече е към своя край и растенията започнат да отмират, тогава можем да помислим за сидерати. Въпросът е дали има смисъл да се занимаваме с покривни култури и каква е ползата от тях? Има няколко аргумента в полза на “зеления тор”, а специалистите казват – по-добре килограм семена, отколкото тон оборски тор.

В малките градини и в оранжериите най-често доматите растат на едно и също място от година на година. Е, понякога можем да ги сменим с тиквички или краставици. При монокултурното отглеждане и използването основно на минерални торове, качествата на почвата се влошават не само структурно, но и по съдържание на хранителни вещества.

Как да ползвате сода в градината: 3 рецепти за пестеливи градинари

В този случай използването на зелен тор ще помогне за подобряване на почвените показатели.

Изследователите, изучавайки ефекта на зеленото торене върху качеството на почвата и доставянето на азот за доматените растения при монокултурно отглеждане, установяват, че 27% от азота, присъстващ в плодовете и 23% от наличния в листата, може да се осигури чрез сидератите.

Освен това се осъществява и биообогатяване на изтощената почва, което се дължи на монокултурното отглеждане.

Почвата не е просто инертен материал, а жив организъм, съставен от милиарди микроорганизми на квадратен метър. Повечето от тях обитават горния почвен слой, където работят при взаимоизгодни условия, създавайки ценния органичен слой. Именно той е необходим за корените на доматените растения, за да растат здрави и продуктивни.

С това “кратко” сеитбообращение можем да започнем непосредствено след отстраняване на отмиращите доматени растения, като на тяхно място засеем сидератни култури. Те реализират три основни цели: биологично обогатяване на почвата, предпазване от плевели през есента и от ерозия през зимата. Когато есента е топла, тогава върху освободената площ ще се появи една рогозка, изтъкана от плевели, която ще ни създаде сериозни проблеми.

В ранна есен можем да засеем дребнозърнести видове (овес, ръж и пшеница) и азотфиксиращи (детелина и фий), но не по-късно от края на октомври. Установено е, че тези култури са най-подходящи при монокултурно отглеждане на домати. Те трябва да поникнат и поизрастнат до първите силни студове. Някои по-слаби растения през зимата ще загинат поради ниските температури, но повечето ще заспят и след презимуване ще възобновят растежа си.

През зимата, когато ние си почиваме, сидератите работят. Корените на покривните култури навлизат дълбоко в земята, събирайки хранителни вещества, които в противен случай биха могли да се отмият от почвата. Около три седмици (до месец) преди засаждане на доматите на постоянно място, вграждаме в почвата зелената маса на сидерата при обработването и – добре е да се остави малко да позавехне преди да бъде заровена.

Преди засяване на покривните култури почвата се обработва грубо, с което се цели отстраняването на плевелите, особено многогодишните. След заравняване семената се разпределят равномерно, като гъстотата може да бъде по голяма от обичайната, за да се получи повече зелена маса. Ако почвата е суха – полейте задължително.

Сидерати за здрави домати при монокултурно отглеждане
57719
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини