Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.06.2022 г.

Алтернарията по зеленчуците съвсем не е за подценяване

Алтернарията по зеленчуците съвсем не е за подценяване

Алтернарията е заболяване, което напада листата, стъблата, цветните дръжки и плодовете на зеленчуковите култури, отглеждани както на открито, така и в култивационни съоръжения. Пораженията и в двата случая са много сериозни. Причинява се от гъби, принадлежащи към род Alternaria, които имат безполово спорообразуване – съхраняват се в растителните остатъци и почвата.

Причини за появата на алтернария

Алтернарията се появява на всички етапи от развитието на растенията, стига условията на външната среда да са благоприятни за това – висока въздушна влажност и относително топло време. Валежите в топлите месеци и наличието на капчици вода по растителните повърхности след поливане са причина за интензивно развитие на болестта, а в сухо време се наблюдава, ако се използва дъждуване.

Брашнестата мана е сериозен проблем за тиквовите култури

Симптоми на проява

Алтернарията е сред най-разпространените и вредоносни болести в световен мащаб, известна още като като кафяви листни петна или суха петнистост. Тя представлява интерес за науката от гледна точка на промените, настъпващи в поведението на патогените, които проявяват нетипични симптоми. Наблюдава се разширяване на обхвата на засегнатите култури, а вредността на болестта се засилва. Това опасно заболяване успешно мигрира от култивационните съоръжения и набира все по-голяма скорост на открито.

Опитните производители познават алтернарията предимно по доматите и картофите, но тя напада почти всички култури от семейство Картофови, а още по-неприятно може да бъде заболяването върху бялото главесто зеле и други зеленчукови култури. Болестта унищожава семенния материал, добивите намаляват, а част от реколтата се губи по време на съхранение.

Алтернарията по доматите е много коварна. Растенията, отглеждани на открито могат да загубят листата си още преди образуване на плодове. Ако инфекцията се развие по-късно, тогава проблемите могат да бъдат не по-малки. Остават малка част от плодовете – само тези, които не са засегнати от язви.

Как се развива и проявява? Благоприятни условия за развитие на алтернария по доматите на открито са топлото и влажно време, а оптималните температури са 26-28 градуса по Целзий, но може да се развива в диапазона 2-45 градуса.

Първият симптом е появата на тъмни петна по листата. Те са окръглени и малки – с големина до 1,5 см, най-напред жълти, а по-късно кафяви с жълт ореол. Първоначално са разположени по периферията на листните пластини, впоследствие се сливат и заемат цялата повърхност, а листата постепенно отмират. Язви могат да се образуват и върху плодовете, които лесно се бъркат на външен вид с прояви на други заболявания. Трябва да се има предвид, че доматите са по-чувствителни по време на плододаване, както и по-старите листа.

При плодовете, в областта на дръжката, се образуват черни петна със слабо изразена концентрична форма, които в условията на висока влажност се покриват обилно с налеп.

Мерки за борба с алтернарията по доматите

1. Спазване на режим на напояване сутрин или вечер, като се внимава да не се мокрят надземните части. Определящо значение има осигуряването на добър въздушен и воден режим, като се избягва преовлажняване и предпазва от образуване на конденз по растенията в култивационните съоръжения.

2. Балансирано подхранване на растенията.

3. Спазване на сеитбоборота.

4. Използване на микробиологични препарати за превенция на заболяването по време на целия вегетационен период.

5. Задължително дезинфекциране на семената, ако не е посочено на опаковката и отглеждане на устойчиви сортове и хибриди.

6. Предпазване на разсада – пръска се предпазно преди изнасяне на постоянно място с 0,4% Купроцин.

6. Използване на разрешени препарати за растителна защита срещу алтернария, като се започва още с появата на първите признаци: Ридомил Голд Комби 45 ВГ – 0, 25%, Скор ЕК 250 – 0,075% или по указание на производителя. Пръска се през 7-10 дни. По време на прибиране на реколтата трябва да се съобрази с карантинните срокове.

Патогенът по доматите напада патладжана, картофите и пипера.

Алтернария по зелето

Това заболяване при зелето може да бъде предизвикано от три патогена, принадлежащи към рода Аltrnaria, като всички те засягат само представители на сем. Кръстоцветни и предимно възрастните растения. Източниците на инфекция са: плевелите, растителните остатъци и семената.

Как се проявява и развива? Най-благоприятни условия са температура в диапазона 22-27 градуса по Целзий и наличие на капкова влага в продължение на поне пет часа.

Симптомите се проявяват във вид на заоблени петна с големина над 1 см и оцветени във всички нюанси на кафявото. При влажно време се покриват със спори – сиви или почти черни, в зависимост от патогена.

Средната част на петната изсъхва и се разпада – образуват се дупки. След прибиране за съхранение и привидно здравите зелки започват да гният.

Мерки за борба

1. Прибиране на растителните остатъци непесредствено след прибиране на зелето.

2. Спазване на принципите на сеитбообращение.

3. Отглеждане на сортове и хибриди, устойчиви на алтернария.

4. Използване на здрав посевен и посадъчен материал.

Алтернария, предизвикана от близки по вид патогени напада луковите и тиквовите култури, както и морковите.

Алтернарията по зеленчуците съвсем не е за подценяване
175146
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Опасността от маната по зелето остава!
Справяне с болестите
За какво сигнализират петната по листата на краставиците?
Особености и причини за появата на върхово гниене при доматите
Предотвратяване на кореновото гниене при доматите – надеждни методи за защита
Не подлежи на лечение
Стрик по доматите – опасно вирусно заболяване
Позиция
Людмил Работов: Нужна ни е сигурност с поне петгодишни договори за ползване на земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини