Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.09.2023 г.

Опасността от маната по зелето остава!

Опасността от маната по зелето остава!

Мана по зелето

След падналите валежи и захлаждането на времето стопаните на зеленчукови градини трябва да проверяват площите със зеле, където растенията могат да бъдат поразени от гъбната болест мана. Причинителят Peronospora parasitica презимува с трайни спори, известни на специалисите като ооспори. Заразата присъства в растителните остатъци и семената. Източник на зараза могат да бъдат и растенията в площите за семепроизводство. През пролетта гъбата напада семенниците и образувалите се шушулки.

По младите растения първите признаци на болестта са хлътналите петна по листата. От долната страна на листната петура се развива пепеляв налеп. Това е гъбното спороношение. Постепенно налепът изчезва, а засегнатата тъкан прегаря и покафенява. Болестта може да доведе до загиване на младите растния.

През есенните месеци по външните листа на оформящите се зелки се явяват пепеляви петна. Петната се увеличават и могат да се слеят. Болестта постепенно преминава върху вътрешнитге листа. Това трябва да бъде предотвратено, защото зелките ще изгният в периода на складирането.

Как да бъдат предотвратени или намалени загубите от маната по зелето?

След прибирането на реколтата площите трябва старателно да бъдат почистени от растителните остатъци. Строгият контрол в семепроизводствените площи е наложителен за изключване на заразата чрез унищожаване на болните растения.

Обеззаразяването на семената е възможно чрез накисване във вода с температура 50°С за 20 минути при главестото зеле (при цветното зеле - 18 минути).  Този начин на обеззаразяване е подходящ само за едногодишните семена, отличаващи се с голяма жизненост.

В разсадните лехи и на полето химиотерапията може да бъде изведена с фунгициди. В специализираните източници са посочени фунгицидите: Алиет флаш - 0,3%, Верита ВГ - 0,15%, Превикур 607 СЛ - 0,25%, Ридомил Голд МЦ 68 ВП - 0,25% и др.. Задържането на препарата върху листната тъкан изисква изисква към работния разтвор прибавянто на прилепител.  

Кога за бъдат проведена химиотерапията?

Първото пръскане на зелето в семепроизводствените площи става напролет преди образуването на цветоносните стъбла. В зависимост от метеорологичната обстановка третирането може да бъде повторено след 10 – 14 дена.

Възрастните растения подлежат на третиране още при първите признаци на маната. На малки площи в началния етап преди употребата на фунгициди може да бъде неправено механично почистване на засегнатите листа, когато петната са единични и малки.

Фуницидната употреба изисква спазването на правилата за безопасност за хората, животните и природната среда. Освен карантинните срокове трябва да бъде следена и честотата на третирането с даден фунгицид. За всеки такъв има указания за допустимия брой употреби в една вегетация. При по-честа употреба без редуване на препаратите патогенът може да развие устойчивост.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита.

Опасността от маната по зелето остава!
14420
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Бор за листно и кореново подхранване
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини