Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.09.2023 г.

Опасността от маната по зелето остава!

Опасността от маната по зелето остава!

Мана по зелето

След падналите валежи и захлаждането на времето стопаните на зеленчукови градини трябва да проверяват площите със зеле, където растенията могат да бъдат поразени от гъбната болест мана. Причинителят Peronospora parasitica презимува с трайни спори, известни на специалисите като ооспори. Заразата присъства в растителните остатъци и семената. Източник на зараза могат да бъдат и растенията в площите за семепроизводство. През пролетта гъбата напада семенниците и образувалите се шушулки.

По младите растения първите признаци на болестта са хлътналите петна по листата. От долната страна на листната петура се развива пепеляв налеп. Това е гъбното спороношение. Постепенно налепът изчезва, а засегнатата тъкан прегаря и покафенява. Болестта може да доведе до загиване на младите растния.

През есенните месеци по външните листа на оформящите се зелки се явяват пепеляви петна. Петната се увеличават и могат да се слеят. Болестта постепенно преминава върху вътрешнитге листа. Това трябва да бъде предотвратено, защото зелките ще изгният в периода на складирането.

Как да бъдат предотвратени или намалени загубите от маната по зелето?

След прибирането на реколтата площите трябва старателно да бъдат почистени от растителните остатъци. Строгият контрол в семепроизводствените площи е наложителен за изключване на заразата чрез унищожаване на болните растения.

Обеззаразяването на семената е възможно чрез накисване във вода с температура 50°С за 20 минути при главестото зеле (при цветното зеле - 18 минути).  Този начин на обеззаразяване е подходящ само за едногодишните семена, отличаващи се с голяма жизненост.

В разсадните лехи и на полето химиотерапията може да бъде изведена с фунгициди. В специализираните източници са посочени фунгицидите: Алиет флаш - 0,3%, Верита ВГ - 0,15%, Превикур 607 СЛ - 0,25%, Ридомил Голд МЦ 68 ВП - 0,25% и др.. Задържането на препарата върху листната тъкан изисква изисква към работния разтвор прибавянто на прилепител.  

Кога за бъдат проведена химиотерапията?

Първото пръскане на зелето в семепроизводствените площи става напролет преди образуването на цветоносните стъбла. В зависимост от метеорологичната обстановка третирането може да бъде повторено след 10 – 14 дена.

Възрастните растения подлежат на третиране още при първите признаци на маната. На малки площи в началния етап преди употребата на фунгициди може да бъде неправено механично почистване на засегнатите листа, когато петната са единични и малки.

Фуницидната употреба изисква спазването на правилата за безопасност за хората, животните и природната среда. Освен карантинните срокове трябва да бъде следена и честотата на третирането с даден фунгицид. За всеки такъв има указания за допустимия брой употреби в една вегетация. При по-честа употреба без редуване на препаратите патогенът може да развие устойчивост.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита.

Опасността от маната по зелето остава!
14835
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
В МЗХ очакват много добра реколта и добиви от пшеницата и ечемика
Изплащат обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци до 31 май
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Бор за листно и кореново подхранване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини