Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.06.2024 г.

Фитофтората вече нападна доматите

Фитофтората вече нападна доматите

Тази година всичко узрява необичайно рано и фитофтората също се появи значително по-рано. Много производители я наричат „късна болест“, защото обикновено напада късните домати, но вече могат да се видят първите петна по долните им листа. Позната е още като „картофена мана“, защото най-напред напада картофите.

Признаци на фитофтората

Като всички гъбични заболявания, така и фитофтората е много упорита и жизнена – може за кратко време да унищожи реколтата ни. Нейни спори се съхраняват в почвата, върху семенния материал и растителните остатъци, а също и по градинското оборудване. Много трудно е да се отървем от нея и ако предходната година е имало фитофтора, тя отново се появява.

Фитофтората започва разпространението си от долните листа, намиращи се в съприкосновение с почвата, като върху тях се образуват кафяви петна със светъл контур, които се пренасят върху стъблата и постепенно нагоре. Сухото време изсушава болните листа, а при влажно – изгниват.

Болестта напада и плодовете – върху тях се образуват тъмни фитофторни петна, които много бързо се разрастват. Фитофтората заразява също зелените домати, като инфекцията продължава развитието си върху откъснатите, но вече заразени плодове.

Борбата с фитофтората е много трудна и трябва да се постараем да създадем такива условия, при които да не може да се разпространява.

Профилактика на фитофтората

Като профилактично средство се използват медсъдържащи фунгициди, но по-рано от 30 дни до прибиране на доматената реколта. По-късно (15 дни до прибиране на реколтата) може да се използва 1%-ен бордолезов разтвор.

После идват на ход биологините препарати, с които се обработват растенията на всеки 10-на дни и могат да се използват плодовете 3-4 дни след това.

Всички листа, намиращи се в съприкосновение с почвата трябва да се отстраняват своевременно.

Пръскане на доматите

Тази година ранната поява на фитофтората се дължи на влажното и променливо време през пролетта, а доматите не обичат да се мокрят листата им.

Важно е да поливаме растенията през първата половина на деня, така че влагата от листата им да има време да изсъхне и да не улеснява разпространението на инфекцията. При облачно и влажно време е по-добре да не се полива изобщо.

Развитието на фитофтората се улеснява и от променливите температури, а росата по принцип е опасна за доматите. При наличието на роса за доматените растения трябва да се осигури „фунгициден чадър“ през цялото време.

Друга особеност при защитата е подхранването – фосфорно-калиевите торове повишават имунитета на растенията. Подходящи щадящи препарати са Epin-Extra, Биона Екуизил, Биона Кобре и др.

Когато доматите са вече болни...

Спешно трябва да се третират с фунгициди. Ако времето не позволява това (наближава времето за узряване на доматите), тогава можем да използваме Фитоспорин-М, който лекува и профилактира гъбичните заболявания. Той съдържа ендофитни бактерии, които са безвредни за хората и животните. Могат да се използват и други биологични фунгициди. С тях може и да се полива почвата, но обработката със стимуланти веднъж седмично е задължителна.

Долните заразени листа се отстраняват постепенно и се изгарят или изнасят извън участъка на безопасно за култивираните растения място. При поливане не трябва да се допуска мокрене на листата.

Ако болестта е почти напълно засегнала храстите, тогава може да се използва готварска сол, но с натриевия хлорид не трябва да се прекалява, защото създава други сериозни проблеми. Пръскането с 10%-ен разтвор ще позволи да запазим поне здравите плодове, а болните се отстраняват и унищожават.

Фитофтората вече нападна доматите
7192
 

Последни материали
Виж
До 30 септември трябва да се подадат заявления в СЕУ
Всички проекти на пчелари със сключени договори ще бъдат финансирани
Могат да подават заявления и тези, които не са кандидатствали за кампания 2024/2025 г.
До 4 октомври тече нов прием на заявления по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“
В Плевен и Ловеч са одобрени инвестиции по НПВУ за над 24 млн. лева
НССЗ ще изготвя безвъзмездно документите по приемите за млади, малки и нови земеделски стопани
Решения на Министерския съвет
Кабинетът определи линията на бедност през 2025 г. да бъде 638 лева
Kubota EK1: Компактна мощност за големи резултати!
Обзор на Софийска стокова борса за периода 24-27 септември 2024 година
Търговията със зърно на борсата замря, появи се предлагане на слънчоглед
Свързани материали
Виж
Епизоотична обстановка в България и съседни страни
Пожълтяване на краставиците от средата на лятото
В градината
През август започнете с предпазни мерки срещу фитофтора при ягодите
Франция спешно ваксинира животните срещу син език
Бюджетът на помощта за 2024 г. е до 5 000 000 лв.
Разработена е национална програма от мерки за контрол на вредители по винени лозя
Епизоотична обстановка в България, съседни страни и ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини