Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.08.2023 г.

За какво сигнализират петната по листата на краставиците?

Справяне с болестите
За какво сигнализират петната по листата на краставиците?

sinor.bg

Често по листата на краставиците се появяват петна, които постепенно се разрастват, изсветляват, а по-късно изсъхват. На тяхно място се появяват дупки с неправилна форма и различна големина. Причината е в болеста бактериоза.

Носител на заболяването са бактерии (Pseudomonas lachrymans) и носи наименованието – бактериоза или ъгловатост (заради ъгловатите петна по листата). Започва с появата на воднисти петна, които обикновено се забелязват трудно. Докато те не започнат да изсъхват и станат ясно видими – не им обръщаме внимание. Скоро след това на тяхно място се появяват дупки по листата на краставиците.

При влажна утрин капчици бактериална течност се отделя на гърба на листа върху петната. При сухо време капките засъхват във вид на люспи. Централната част на стъблото постепенно отмира, а изсъхналата тъкан се разпада и по листата се появяват множество дупки. По стъблото и листните дръжки инфекцията се проявява под формата на воднисти петна. Плодовете, заразени във фаза завръзи, се деформират и изсъхват. Заразените на по-късен етап краставици загниват, защото бактериите проникват дълбоко навътре.

Заболяването се развива обикновено след умерено топло и дъждовно време, придружено от вятър. В плодовете патогенът прониква през раните, които може да са много малки, но развивайки се в тъканите, достига до семената и заразява и тях. Там може да остане жизнеспособен до три години и да бъде източник на първоначална инфекция. Освен с дъждовете бактерията се разпространява и с поливните води.

В растителните остатъци патогенът се съхранява до пълното им разлагане.

По време на вегетацията болестта може да се пренася и механично с инструментите или от насекомите (най-често листни въшки и акари). Ако семената са заразени с бактерията, тогава болестта се проявява на съвсем ранен етап, като засяга котиледоните. Растенията изостават в развитието си, а при силно развитие загиват.

Как да се справим с болестта?

За предпочитане е да започнем с превантивните агротехнически мерки:

– спазване на сеитбооборота и засаждане на това място не по-рано от четири години;

– унищожаване на растителните остатъци след края на вегетационния период;

– дълбока обработка есенна на почвата;

– да не се прилага дъждуване;

– отглеждане на сортове, устойчиви на бактериоза;

– дезинфекция на семената, ако няма информация на опаковката, че са обработени, като може да се използва 1%-ен разтвор на оцетна киселина за четири часа;

– за подхранване на краставиците да се използват по възможност органични вещества.

Успешно лечение може да се постигне само на ранен етап на развитие на бактерията, като се използват подходящи фунгициди. При първи признаци на заболяване растенията се третират с медсъдържащи препарати, като се спазват стриктно препоръките на производителя. Подходящи са: Бордолезов разтвор 0,5-1%, Шампион 50 ВП, Купросат, Меден оксихлорид и др.

Внасянето на калиев сулфат повишава имунитета и устойчивостта на краставиците срещу различни заболявания, както и успешно преживяване след заразяване.

За какво сигнализират петната по листата на краставиците?
137521
 

Последни материали
Виж
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини