Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.05.2022 г.

Малките хитрости при колтучене на доматите

Практика
Малките хитрости при колтучене на доматите

sinor.bg

Правилното и навременно колтучене на доматите регулира растежа им, а това е супер важно за плододаването, за качеството на узрелите плодове, за тяхната ранозрелост и за по-ефективната защита от болести и вредители. Различните сортове и хибриди изискват индивидуален подход при формиране на растенията и тези особености трябва да се познават добре. Страничните разклонения (колтуците), израстващи в пазвите на долните листа на доматите се характеризират с много силен растеж, усвояват хранителни вещества и нарушават баланса в развитието на надземните и подземни части на растенията. Те са конкуренти на основното стъбло. Дори най-добрият сорт домати може да расте неравномерно, като индетерминантните сортове са по-податливи на това и се нуждаят от постоянни грижи за колтучене и формиране. Така хранителните вещества ще отиват в плодовете. 

За и против колтученето на доматите

Тази операция има своите поддръжници и опоненти, защото носи положителни и отрицателни страни. Детерминантните сортове, особено дребноплодните, можем да ги оставим в покой, защото са по-компактни, а достигайки определена височина, те престават да растат и дават плодове по всички разклонения почти едновременно. Ако са по-едроплодни, тогава се отстраняват само тези колтуци, които се намират близо до земята.

При индетерминантните сортове развитието и плододаването продължава до настъпване на първите студове. Колтученето ще бъде задължително, ако целта е по-високо качество и едри плодове. В противен случай плодовете ще бъдат повече на брой, но значително по-дребни. Растенията се формират едностъблено или двустъблено, като второто стъбло се оставя под първата цветна китка. Познато е и тристъблено формиране, при което се оставя още един силен колтук на основното стъбло.                                                                                                        

Противниците на колтученето смятат, че то не само намалява количеството на плодовете, но може да доведе до инфекции и заболяване на растенията, особено ако не се работи с дезинфекцирани инструменти.

Кога и как е правилно да се провежда колтучене?

1. Страничните разклонения е най-добре да се отстраняват при достигане на дължина около 2-3 см. Операцията е лесна и се прави с леко движение в двете посоки. Това е най-безболезнено за растенията, а раничката е малка и зараства много бързо.

2. Когато страничните разклонения са израснали повече и са вече станали по-дебели, тогава е задължително използването на остри и дезинфекцирани режещи инструменти, а срезът се прави на около сантиметър над основата. 

3. Ако индетерминантните сортове домати са прикрепени към колчета за поддържане, тогава растенията трябва да се формират на едно или две основни стъбла. Всички останали странични разклонения е необходимо да се премахват периодично, за да растат компактни, здрави и опорите да могат да ги поддържат изправени.

4. При използване на клетъчни опори, тогава е допустимо да се отстраняват разклоненията само в долната част на индетерминантните сортове домати, но нагоре могат да растат свободно.

5. При много горещо лято е по-добре страничните разклонения да се отстраняват умерено, позволявайки им да се засенчват взаимно, за да се избегне слънчево изгаряне на плодовете.

6. Най-подходящото време за колтучене е рано сутрин и в сухо време. Така раната от премахване на колтука ще зарасне по-бързо и стреса за растенията ще бъде по-малък.

7. В края на сезона, за да се ускори съзряването на плодовете, необходимо е да се отстрани връхната част на основните стъбла. Прави се около четири седмици преди очакваното застудяване и позволява на доматите да дозреят на растенията или вече прибрани.

8. От колтуците могат да израснат нови растения, които ще имат характеристиките на родителските. За целта е нужно, преди да ги отрежем, колтуците да достигнат дължина около 15 см. Потопяваме резниците във вода, но така, че листата да се намират над нея, защото ще загният. След седмица или две те образуват корени и са готови за засаждане.

Малките хитрости при колтучене на доматите
49853

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Практика
Резитба на краставиците
Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове
Слаборастящите лози не се колтучат
Колтученето насочва хранителните вещества към гроздовете
Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове
Слаборастящите лози не се колтучат
Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове
Слаборастящите лози не се колтучат
Практика
Забранени дейности в парника в дъждовно време
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини