Над 15 местни производители и близо 20 водещи фирми от цялата страна се включиха в 8-ото специализирано изложение „Дунавски овощари 2025“, съобщиха организаторите от Съюза на дунавските овощари. В просторното пространство от над 3000 квадратни метра в „Арена Русе“ производители на плодове и зеленчуци, фермери и преработватели демонстрират своите висококачествени и екологично чисти продукти. Богато разнообразие от пресни и сушени плодове, тахани и ядки, сладка и сокове са изложени на традиционния фермерски базар. Посетителите имат уникалната възможност да се запознаят и с пълната гама от продукти и услуги, които са от съществено значение за сектора. Изложени са земеделска техника, посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове, системи за капково напояване и противоградушкова защита, биостимулатори, хладилно оборудване, амбалаж – всички те са събрани на едно място, предоставяйки изчерпателна представа за най-новите тенденции и иновации в бранша. Изложението се организира с подкрепата на министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“.
Според областния управител Драганов земеделието и в частност овощарството е стратегически сектор за всяка държава. „То не е само в основата на продоволствената сигурност, но и на икономическа стабилност, осигурявайки поминък за цели региони, като същевременно често подпомага опазването на околната среда и запазването на традициите. Затова е жизненоважно държавата да бъде надежден партньор на производителите“, категоричен бе Драганов.
Заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова пък открои упорития труд на производителите, с който постигат много. „Никой не може да се справи сам, институции заедно с бизнеса и хората, които се трудят трябва да са заедно. Нека да избираме българското“, изтъкна Стефанова.
Николай Колев, председател на Управителния съвет на „Съюз на дунавските овощари“, на свой ред поздрави всички свои колеги и участниците в изложението. „Въпреки всички природни бедствия, катаклизми, климатични промени, измръзвания, това не ни пречи пак да сме тук всички заедно, за да покажем, че сме силни и ще продължим напред. За нас „Дунавски овощари 2025“ е не просто изложение, а празник на българските плодове, традициите и надеждата за устойчиво и модерно земеделие“, подчерта Колев.
Пред Българската телеграфна агенция той коментира, че помощта от държавата за измръзналите овошки през пролетта е необходима за разплащане с доставчици и поддръжка на градините с надежда за по-добра следваща година. „В региона 95% от площите са пропаднали. Аз съм от 15 години в бранша, такава година не съм виждал. Повсеместно масово измръзнали плодове, нулева реколта, на пръсти се броят стопанствата, които имат някаква реколта въобще", сподели председателят на сдружението. Той уточни, че единствено ябълката при него е дала добра реколта, но има и колеги, които се е наложило да я изкоренят. Всички сливи, кайсии, череши, праскови са измръзнали. Колев коментира още, че овощарите продължават да срещат проблеми с липсата на по-големи преработвателни предприятия. Той обяви, че постоянно са в диалог с МЗХ, за да получат помощ, иначе биха фалирали.
По думите му в сдружението на Дунавските овощари има около 400 членове.„Това сдружение го сформирахме с нестопанска цел още през 2014 година. През цялото време се опитваме да направим следващата крачка, с която да сдружим тези производители и да направим такова сдружение със стопанска цел и общата марка на пазара. Много е трудно, все още не сме успели да го постигнем, но с бавни крачки вървим точно в тази посока", посочи председателят на сдружението.
За първи път в изложението тази година се включиха и консултантски компании, които представиха възможности за подпомагане на земеделските производители по различни програми и мерки за финансиране. Сред акцентите бе и участието на Русенския университет „Ангел Кънчев“ със собствен щанд. Университетът представи възможностите за обучение в Аграрно-индустриалния факултет, който подготвя съвременни специалисти за нуждите на модерното земеделие и агробизнеса.
Паралелно с изложението се проведоха срещи между производители, хранителни вериги, преработватели и търговци, които потърсиха нови партньорства и пазарни възможности. Посетителите имаха възможност да дегустират продукти от местни производители, да се включат в обсъждания с експерти и да научат повече за иновативните решения в овощарството, стратегическите програми за развитие на сектора и предстоящите мерки за подкрепа на земеделците през 2025–2026 г.




