Начало » Новини » Интервю
12.06.2022 г.

Проф. Даскалов: Атаката срещу реформата на „Капитан Андреево” дойде не толкова от опозицията, колкото от партньорите

Скандал с продължение
Проф. Даскалов: Атаката срещу реформата на „Капитан Андреево” дойде не толкова от опозицията, колкото от партньорите

sinor.bg

Ден след като в публичното пространство изтече запис, доказващ опит да бъде даден подкуп на сегашния изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) професор Христо Даскалов от бивш шеф в същата агенция, днес, в интервю за „Нова телевизия” професорът даде разяснения по случая (В първото си интервю за Синор.бг проф. Даскалов загатна за случая, по който очевидно се е водело разследване).

Днес шефът на агенцията потвърди, че срещата е била с колегата му от Университета по хранителни технологии в Пловдив професор Пламен Моллов (бивш изпълнителен директор на БАБХ), като мотивът за разговора били договори, по които университетът работи във връзка с проекти в сферата на храните. В края на срещата обаче бившият шеф посъветвал Даскалов да не разтрогва договорите с фирмата, която извършва лабораторните анализи при вноса на плодове и зеленчуци от трети страни на Граничния контролно-прокупскател пункт ГКПП „Капитан Андреево”. За целта той му дал и „папка с документи”, но когато Даскалов се опитал да я отвори, за да се запознае с тези документи, „видях полиетиленово пликче с банкноти”, посочи шефът на БАБХ.

Проф. Христо Даскалов потвърди пред „Нова телевизия”, че самият той е направил записа, защото е „имал съмнения” преди срещата. Веднага след този опит за корупция той е информирал ДАНС и ръководството на Министерството на земеделието. Кой и как обаче на 11 юни е разпространил този звуков файл, самият Даскалов не знае. Пред медии вчера професор Пламен Моллов е отрекъл да има нещо общо със случая, окачествявайки го като манипулация и фалшиви новини.

След днешното интервю на проф. Даскалов, който преди това съобщи за случая и пред Би Ти Ви, очевидно, че ще има продължение по темата.

Ще припомним, че на 31 декември 2021 г. броени часове преди Новата година, един от зам. шефовете в БАБХ е подновил своеволно договора с частната фирма, приемник на тази, която от 2012 г. контролираща вноса на плодовете и зеленчуците от трети страни. Този договор бил разписан въпреки изричната забрана на земеделския министър Иван Иванов ведомствата от системата да подписват каквито и да е договори в онзи период, посочи още сегашният шеф.

В интервюто си за „Нова телевизия” той припомни за многобройните атаки срещу Министерството на земеделието и агенцията да разтрогне договора с външната фирма, в чийто договор е записано, че тя има право само „да наема, но не и да организира лаборатория за контрол на храните”. Зам. министърът на земеделието Иван Христанов, който отговаря пряко за БАБХ, също беше многократно атакуван заради поемането на контрола от страна на държавата. В интервю за Синор.бг той съобщи за заплахите, последвали към държавни служители веднага след окончателното премахване на частната фирма от този пункт. Преди дни стана ясно, че Христанов вече има охрана, потвърди Даскалов. И посочи, че самият той също се страхува за сигурността на семейството си.

Смъртни заплахи срещу проверяващи на "Капитан Андреево"

Скандалите около решението на кабинета контролът на храните през ГКПП „Капитан Андреево” да става изцяло от държавната агенция нараснаха като снежна топка през последния месец. За да се стигне до решението от миналата седмица партия „Има такъв народ”  да излезе от управляващата коалиция, което е на път да вкара страната в политическа криза.

Лично Даскалов, който на два пъти беше изслушван в Комисията по земеделие в Народното събрание, посочи в интервюто си за "Нова телевизия", че се е изненадал силно от факта, че "не опозицията, а коалиционни депутати от „Има такъв народ” (ИТН) са критикували най-активно структурната промяна в министерството, при която БАБХ тряба да премине под пряко подчинение на Министерския съвет". Силни съмнения у него се породили и по отношение на реакцията на коалиционните партньори, свързана с решението на държавата да поеме контрола при вноса от трети страни.

В едномесечния период, в който агенцията прави анализите на прясната продукция, приходите от тези проверки вече се изчисляват на милиони левове, които преди това не са постъпвали в бюджета на БАБХ.

Проф. Даскалов: Атаката срещу реформата на „Капитан Андреево” дойде не толкова от опозицията, колкото от партньорите
19893
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Преди над 20 века Коледа слага началото на ново летоброене
Честито Рождество Христово!
Илия Проданов и Радослав Христов:
След протестите – масиран внос на слънчоглед и пореден блокаж в изкупуването на родна стока
147 години от гибелта на поета-революционер
Дълбок поклон пред личността и подвига на Христо Ботев!
Православният свят чества най-светлият празник - Великден
Честито Възкресение Христово!
Жените раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите
На Велика събота духът на Иисус Христос слиза в ада
Християнски празници
Разпети петък е!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини