Начало » Новини » Интервю
04.04.2022 г.

Христанов: След акциите по митниците се появиха смъртни заплахи срещу проверяващи

В интервю за БНТ
Христанов: След акциите по митниците се появиха смъртни заплахи срещу проверяващи

sinor.bg

За първи път от така наречения „демократичен преход” висш представител на властта съобщава в телевизионно интервю за смъртни заплахи към митнически служители, предизвикани след активните проверки, насрочени от правителството по южната ни граница. „Броени часове, след като решихме да възстановим видеонаблюдението на граничния пункт при „Капитан Андреево”, което е свързано със засилените проверки върху вноса на храни от трети страни, наши служители са получили анонимни телефонни заплахи, че „ще бъдат заклани”, съобщи в интервю по БНТ зам. министърът на земеделието Иван Христанов.

В края на миналата седмица той заедно с премиера Кирил Петков посетиха граничния пункт, за да дадат лични разпореждания как да се извършва контролът. „Още 19 нови инспектори са командировани на границата”, посочи Христанов. И допълни, че вчера агроведомството е поискало съдействие от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП), за да направят пълна проверка на камерите, които в момента не работят (забележете, защото изобщо не са свързани към електронната система и до тях не се подава ток!!! И така с десетилетия, въпреки че земеделските министри на ГЕРБ ни залъгваха колко строг контрол упражнявали върху транспортните товари по границите).

Заради смъртните заплахи към постоянно работещите там митничари, очевидно, че ще се наложи част от екипите да бъдат сменени, посочи зам. министърът. Кабинетът тепърва ще взима контра мерки, защото мафиотските структури, които се „хранят” от нелегалните канали за внос на храни, започват бясна отбранителна война срещу правителствените мерки. Тепърва ще става ясно дали управляващите ще успеят да довършат започнатите битки, защото на този етап мнозина обещаваха, но всичко оставаше като пожелания само на книга.

Начало на проверките на Капитан Андреево

В интервюто си за БНТ Христанов даде актуална информация и по отношение на изкупуването на зърното. То ще започне до 10 дни, като пред приключване са последните процедури за избор на наематели на държавните зърнени запаси, както и критериите, на които силозите трябва да отговарят, така че качеството на зърното да бъде запазено.

Новината от последните дни е, че животновъдите са се отказали от държавна помощ за изкупуване на фуражите от резерва. Очевидно, че отпясната помощ по линия на директните плащания е достатъчна, така че те да се справят с изхранването на животните със собствени средства, поясни зам. министърът.

Последно, държавата ще изкупи 700 хил. т хлебна пшениза и 350 хил. т слънчоглед. Цената, дадена от държавата за пшеницата, е 570 лв. на тон, но има възможност за промяна според световните котировки, и

1 400 лв. – за маслодайното семе. Това са таваните, като борсата винаги прилага с 20% по-ниска цена от определения таван.

Христанов: След акциите по митниците се появиха смъртни заплахи срещу проверяващи
41465
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Съветите на Лебозол
Отглеждане на лавандула и безсмъртниче
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини