Начало » Новини » Страната
08.02.2022 г.

Проф. Даскалов: Повярвайте и ни дайте време за реформата в агенцията по храните!

Първа част на интервюто с изпълнителния директор на БАБХ
Проф. Даскалов: Повярвайте и ни дайте време за реформата в агенцията по храните!

Снимка: БАБХ

Обявената от „Продължаваме промяната” реформа в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предизвика канонада от критики и от опозицията, и от някои коалиционни партньори в новия кабинет. Отделянето на агенцията от министерството на земеделието и включването й „под шапката” на Министерския съвет според повечето депутати щяло да отнеме време, да създаде хаос и да блокира работата в иначе „добре смазаната машина” на тази институция. По този повод вече трета седмица новият изпълнителен директор на БАБХ професор Христо Даскалов представя пред медиите своите идеи за предстоящото преструктуриране. Защото до голяма степен те се припокриват с исканията и на ветеринарната колегия, към която той принадлежи повече от 36 години.

Разговорът на Синор.бг с проф. Даскалов продължи повече от очакваното, затова ще публикуваме интервюта в две части. Целта ни е читателите да получат подробно обяснение за това как ще се случи бъдещата реформа.

Професор Даскалов, при обсъждането на реформата в БАБХ с парламентарната комисия по земеделие получихте отстри критики за цялостните законови промени, чието приемане би заплашило оперативната дейност на агенцията. Колко време, според Вас, ще отнеме преструктурирането на БАБХ?

На първи юли е заложена датата, на която агенцията трябва да премине на подчинение към Министерския съвет. Според мен е напълно реално до края на годината да напаснем промените, така че да имаме пълна регулация и агенцията да работи според правилата. Вече споменах, че дейността на агенцията в момента се регламентира с около 400 законови и поднормативни актове, но във всички тях ще се наложат минимални промени. Да, ще има промени в законодателството, включително и в структурата при нас в БАБХ, но те ще бъдат насочени към засилване на ветеринарно-санитарния и фитосанитарния акспект.

Разбивка на обвързаната подкрепа при животновъдите за тази година

Фактът, че сега областните дирекции са пълни с юристи, които трябва да обслужват съдебните спорове, свързани с обезщетенията за фермерите, тази практика трябва да отпадне. Защото проблемите идват не при пряката ветеринарна дейност, а в икономическата, свързана с бизнеса и обезщетяването на бизнеса.

Бих се обърнал към фермерите да ни повярват и да изчакат с промените, които сме набележили. Защото това правителство започна работата си без ден толеранс, докато в приличните общества опозицията дава поне 100 дни спокойствие. Преди да бъда назначен на поста като депутат в парламента бях силно изненадан от яростта, с която бяхме атакувани. А това не е присъщо за условията на демокрацията.

Може ли да конкретизирате как точно ще бъде разделена контролната дейност върху пазара и върху фермите, за да гарантирате качеството на храните на българския пазар?

В някои издания прочетох, че аз съм бил пропагандаторът на идеята за местенето на БАБХ под шапката на МС. Уверявам ви, не аз съм този изобретател и пропагандатор на идеята. Просто изразявам мнението на една колегия от няколко хиляди души – говоря и за ветеринарите, и за агрономите, които извършват контролната дейност в земеделието, но в момента са нагърбени с редица нетрадиционни за тях дейности. Колкото до законодателството и промените, които трябва да се направят в сега действащите нормативи, искам да успокоя хората, че работещите в БАБХ са едни от най-силно регламентираните професии в страната. Европейското законодателство е транспонирано у нас, така че няма как да излезем извън регламентите, по които се работи и в момента. Общоевропейското законодателство е валидно до последната буква за България. Ние само ще надграждаме това законодателство според спецификите на страната. И в никакъв случай със сегашното преструктуриране няма да се наложат корекции по всичките тези документи, както някой си мисли.

Имахте срещи с областните директори на агенцията и със съсловните организации. Какви въпроси и предложения имаше от тяхна страна по новата структура на агенция?

Живеем в интересен политически момент в България, естествено е да има прегряване и порадждане на съмнения. С разговорите, които проведохме, целта беше да поуспокоим духовете, защото, когато хората живеят в неведение, „тогава се раждат и демони”. А в предстоящите структурни промени, които ние планираме за  Българската агенция по безопасност на храните, няма нищо демонично. И за да разсея преувеличенията и неточностите, които се появиха в публичното пространство, трябваше да разясним нашата идея. Колегите се притесняваха от съкращения, които биха последвали от това преструктуриране. Аз разсеях тези съмнения - защото няма да има нито безпричинни същращения, нито уволнения.

Огромна част от животновъдите не кандидатстват за подкрепа

Основната ни цел с преминаването на БАБХ на подчинение на към Министерския съвет е да се повиши контролът върху качеството на храните, предлагани на пазара. Второто намерение е да не се смесва бизнес и контрол, както е в момента. Неколкократно разясних на колегията – и на ветеринарната, и на фитосанитарния контрол, че идеята е агенцията да се занимава пряко и само с дейностите, свързани със здравеопазването на животните и с осигуряване на здравословна среда за отглеждане на културите. Така че, наистина да се върнем към нашата си работа като агрономи и ветеринари – за това, което сме учили и да се справяме максимално добре. И това се разбра от гилдията. Фермерите също одобряват решението ни, вчера получих становища и от двата синдиката в бластта на земеделието, които ни подкрепят. Планирам среща с частно практикуващите ветеринарни лекари.

За страничния наблюдател е важно да знае какво точно ще се промени с преминаването на агенцията на подчинение на правителството, както обяви и премиерът Кирил Петков?

Преди да поема този пост, аз съм имал немалко разговори с премиера Кирил Петков и в крайна сметка се озовах на тази позиция точно в тази връзка. Неговата идея е да бъдат преодолени порочните практики, свързани с досегашния контрол, които бяха свръзани до голяма степен от това припокриване на дейностите, свързани с бизнеса, и прекия ангажимент на БАБХ да извършва контрола върху пазара. На агенцията бяха вменени редица неспецифични дейности. В тази връзка ще ви посоча и предложенията, които отправиха при срещите си с мен директорите на областните дирекции. Като например попълването на анкетните карти на фермерите, което не би трябвало да е работа на администрацията, а на самите фермери. Сегашната практика е следната – служителите в БАБХ попълват тези карти основно по устното уверение на фермери за броя на 100 животните в стадото. Това обаче не може да бъде проверено на минутата от ветеринарния експерт, защото той има и редица други задължения. И ако той е заявил примерно 100 животни, те им попълват анкетната карта с този брой, а може част от тях да са продадени на кланица. Не е работа на ветеринаря да проверява броя им, той попълва анкетната карта. Тези анкетни карти би трябвало да се попълват от службите по земеделие или от колегите зооинженери – те да следят състоянието им и породния им състав.

А има ли достатъчно зооинженери, които да го правят?

В нашите контролни функции не би трябвало да влиза това като задължение, защото ние само лекуваме животните. Освен това не е наша работа и да следим обезщетенията за животните, заклани при поява на огнища на болест. Като професионалисти ние сме длъжни да овладеем огнището, така че то да не се разпространява. Забранителните мерки плюс евтаназирането по хуманен начин, да не допуснем разпространяването на заразата. Ние събираме огромна информация – колко килограма животни и маса. И когато започнем оценката като селскостопанска стойност, ние влизаме в едни дебри, защото ако едно пиле е достигнало пределната си възраст, то има една цена, но когато е младо и тепърва ще снася яйца – друга цена. Една кокошка живее 72 седмици живее, но едва на 18-20-та седмица започва да снася – младата ярка е много по-ценна от старите кокошки. И се започне една поредица от съдебни дирения, които са чисто правни спорове – това не може да се прави от ветеринарните лекари.

Разберете, тези оценки не би трябвало да се правят от лекарите и агрономите в БАБХ, а от земеделските служби. Защото е това е работа за аграрните икономисти и от зооинженерите.

Следователно в системата на Министерството на земеделието би трябвало да останат зооинженери и специалисти, които да поемат тези длъжности, така ли да ви разбирам?

Да, точно в това е разковничето на нашата реформа. Да отделим специфичните от неспецифичните функции и всеки да да си върши работата според нормативите. И в момента в БАБХ има само ветеринарни лекари, няма зооинженери. Те не са служители на агенцията. Нашият закон ни задължава само да лекуваме животните, никъде не ни задължава да оценяваме мъртвите животни. Тези дейности са ни вменени извън преките ни задължения.

Добре, а кой ще помага на фермерите?

Това вече не е въпрос, който да бъде от компетентността на ветеринарните служби. Имам дългогодишна практика като ветериннарен експерт и помня системата за контрол пред 1989 г. и сега. В момента са ни наложени странични функции и всичко това е довело до намаляване на оперативния персонал в БАБХ от ветеринарни и агрономически кадри. Неслучайно съобщих, че преди повече от 20 години в системата работеха 400 агрономи, сега са едва 164. Един от препъни камъните при създаването на агенцията преди години беше фактът, че 70% от него беше ветеринарно и фитосанитарно.

С новото законодателство кой ще се занимава с тези обезщетения?

Това тепърва трябва да се реши от министър-председателя и министъра на земеделието. Да, в БАБХ може да остане по един юрист на щат, но не и по четирима, кактвато е сегашната практика. В противен случай трябва да се лишим от трима агрономи и двама ветеринарни лекари, за да назнача трима юристи. В общественото съзнание българската агенция е гарант за качеството на храните. Това става от ветеринари и агрономи, не от икономисти. И ще се осъществи със смяната на статута на БАБХ в Държавна агенция по безопасност на храните (ДАБХ).

(Очаквайте промените, свързани със системата ВЕТИС, във втората част на интервюто)

Разговорът проведе: Екатерина Стоилова

Проф. Даскалов: Повярвайте и ни дайте време за реформата в агенцията по храните!
13645
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Увеличават заплатите в университетите и БАН
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Помен за дълбоко свързания със земеделието учен - професор Христо Стоянов!
Коалиционното решение
Професор Иван Върляков е изборът за министър на земеделието
Спорна година!
Президентът Румен Радев открива жътвата в Силистренско
На 89-годишна възраст почина проф. д-р Никола Белев, Патриарх на световната ветеринарна наука
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини