Начало » Новини » Коментари
26.05.2022 г.

Христанов сигнализирал МВР за саботаж, блокиращ трафика на „Капитан Андреево”

Антикорупция
Христанов сигнализирал МВР за саботаж, блокиращ трафика на „Капитан Андреево”

sinor.bg

Късно вчера зам. министърът на земеделието Иван Христанов е подал до органите на МВР сигнали за умишлено подготвяни акции, целящи да предизвикат хаос при обработката на камионите от трети страни на граничния пункт при „Капитан Андреево”, дискредитирайки опитите на властта да възстанови контрола на държавата върху преминаващите товари с пресни плодове и зеленчуци по южната граница.

Действията последваха, след като агроведомството прекрати десегодишния договор между Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и частна фирма, ползваща под наем помещения на място и извършваща товаро-разтоварна дейност плюс лабораторни проверки. Сметките обаче показали, че тази фирма почти не е внасяла приходи в касата на агенцията. И когато агроведомството реши да разтрогне договора и БАБХ да поеме контрола, „само за три дни и половина по сметките на агенцията постъпиха 400 хил. лева от лабораторните анализи”, съобщи още Христанов.

След като договорът с фирмата обаче беше прекратен, опашката от камиони през последните дни набъбна, което предизвика сериозни брожения от страна на международните превозвачи. Христанов подозира, че опашките от камиони са предизвикани умишлено и са извършвани от хора, покровителствали с години този канал. „И това става с малки стъпки – било да подучиш някой от шофьорите да обърка нарочно документацията си или пък друг да се окаже, че е загубил документите си. На границата е "война за време" и само да объркаш местата на тировете, това е достатъчно напрежението да излезе от контрол. Защото камионите чакат за обработко на товарите на митниците между 8 и 40 часа”, посочи зам. министърът. Лично той е съобщил за подобни уж „сгрешени процедури”, които ще бъдат разгледани от МВР.

Смъртни заплахи последваха след акциите на митниците

Целта е кабинетът да се справи с корупционните практики, налагани от години, още повече че кръгове около отхвърлената фирма предприеха масова кампания срещу прекратяването на този договор, критикувайки правителството, че било иззело бизнеса на частни предприемачи. По искане на опозициятна днес случаят с „Капитан Андреево” ще се гледа и в Комисията за превенция и противодействие срещу корупцията.

Това, за което зам. министър Христанов ще настоява, е на днешното заседание на комисията отговорните институции да стигнат в "дълбочината на проблема и да разберат кой е осигурил системата, така че тази услуга да бъде подарена на частния бизнес". „Създавани са наредби, така че да спечелят определени хора. Надявам се органите да се позаинтересуват от нашите сигнали”, обясни още Христанов.

На този етап държавата е създала организация, така че опашките по границата да бъдат премахнати. Колкото до изграждане на новата лаборатория, която ще проверява плодовете и зеленчуците от трети страни, там ще са необходими няколко месеца за подготовката, а бюджетът, необходими за покупка на 6 хроматографа, вероятно ще варира между 3 и 5 млн. лв. „Инвестицията не застрашава държавния бюджет, тъй като от тази услуга държавата само за три месеца ще възстанови разходите си”, посочи още зам. министър Христанов.

Христанов сигнализирал МВР за саботаж, блокиращ трафика на „Капитан Андреево”
8045
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
МЗХ получава близо половин милион лева за капиталови разходи
Кабинетът одобри 332,8 хил. лева за лабораторията на „Капитан Андреево”
В отговор на въпроси на Синор.бг
Близо 5 хиляди проверки повече са направени на „Капитан Андреево” през октомври и ноември
Късно вчера беше публикуван
Отказът на подкуп при казуса „Капитан Андреево” влиза в доклада на САЩ за България
БАБХ
От 13 март е спряна дезинфекцията по границата с Турция
Върховен административен съд
От БАБХ губят право да обжалват по казуса с „Капитан Андреево“ заради неплатена такса
Изпратено е двуседмично предизвестие към частната фирма
Гечев: Държавата си връща контрола над „Златния гьол“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини