Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.03.2022 г.

Обследвайте посевите и насажденията!

Как ще се отрази застудяването на овошките
Обследвайте посевите и насажденията!

sinor.bg

Застудяването през първата седмица март даде възможност на стопаните за подготовка на растителнозащитните мероприятия през активния сезон. Случилото се връщане на зимата не е необичайно и не е опасно. Температурите не са екстремно ниски, но ще задържат преждевременното развитие на костилковите овощни, които по това време на годината при развитие стават уязвими на повратни студове и мразове.

Видът на валежите, тяхното количество и разпределение в страната засега са благоприятни. В планините снежната покривка нараства, а тя е воден запас за попълване на водоизточниците. Навлажняването на обработваемия почвен пласт не е прекомерно и ще бъде благоприятно при започване на вегетацията.

Обследването на посевите и градините в началото на календарната пролет ще допълни представата за фитосанитарната обстановка. Добре е то да бъде проведено със специалисти по растителна защита или по тяхна инструкция. Внимание трябва да бъде обърнато не само на състоянието на културните растения, но и на евентуалното наличие на зимуващи вредители.

Да предпазим разсада от гниене

Липсата на листа в по клоните позволява огледът на бъде по-прецизен. В овощните градини от вниманието на обследващите не трябва да убягват стъблата, долната страна на клоните и местата с разклоняване. Тези места са подходящи като укритие на някои стадии на вредителите. Например в долната част на леторастите и в разклоненията е възможно да са снесени зимни яйца на акари. При по-голяма плътност тези яйца могат да бъдат забелязани с невъоръжено око, но за препоръчване e хората да разполагат с лупа. По клоните на дървета в градини с близост на широколистни гори могат да бъдат намерени гъсеничните гнезда на пеперудите гъботворка и златозадка. Гнездата са образувани от власинки, сред които са разположени яйцата.

Бактериалните торове и тяхното приложение

Опасността от гъботворката е периодична и идва откъм дъбови гори, където също може да бъде направено обследване. В райони, където са установени колонии от гризача полевка, високата влага повишава смъртността в популацията на вредителя.

Зимуващият запас от вредители подлежи на точна оценка при установяване на т. нар. прагове на икономическа вредност. Те са определени от специалисти и са надежден ориентир за бъдеща употреба на пестициди.

При резитбата на лозята трябва да бъдат маркирани лози с тумори от бактериен рак. Тези лози подлежат на изкореняване, а растителният материал изнесен от лозята и изгорен. В овощните градини клоните с големи язви и раковини, както и такива с напукване на кората и поразено подкорие, също подлежат на изрязване и унищожаване.

В житните посеви са възможни прояви на гъбни болести: листни пригори (ран листен пригор или листни петна по пшеницата), пролетен листен пригор, ръжди (листна или кафява) и др. Масовото разпространяване зависи от чувствителността на сорта и това предполага много добро познаване на сортовите заложби. Стопаните трябва да вземат решение за употребата на пестициди (фунгициди) след съвет от специалист по растителна защита.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Обследвайте посевите и насажденията!
7568
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
Изключителни ползи
Дафинов лист за здрав разсад и защита от вредители
Наздравица!
Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!
Ефективни народни средства
Настъпват горещини – време е да обработим краставиците срещу акари
Полезно
Зелен щит за цял сезон срещу паяжинообразуващите акари
Не подценявайте акарите по овошките!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини