Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.03.2022 г.

Дафинов лист за здрав разсад и защита от вредители

Изключителни ползи
Дафинов лист за здрав разсад и защита от вредители

sinor.bg

Дафиновият лист намира приложение в много сфери – в кулинарията, козметологията, медицината и дори в градинарството, което е по-малко популярно у нас. В страните от Средиземноморието, които се смятат за негова родина, е известен като лаврово дърво - с живот от 100 до 400 години. Хората в тези региони обаче са запознати добре и с редица негови ценни качества, които те използват в градините си. Става въпрос за инсектицидните, антимикробни и акарицидни свойства, което го прави широко използван в градинарството.

Свойствата на дафиновия лист

Силният му аромат се използва за прогонване на молците и хлебарките. Инсектицидните свойства се дължат на няколко вещества, сред които и камфор. Концентрацията им не е толкова голяма, че да доведе до смърт, но ги пропъжда успешно. Добре известно е, че храни, в които са поставени дафинови листа, куркума, лют пипер или чесън, по-дълго се запазват и не се развалят.

Подправката има и прекрасни антисептични свойства, като съдържа и витамини, етерични масла, макро- и микроелементи. Благодарение на това дафиновият лист намира приложение в борбата с болести и вредители, които атакуват растенията.

Лавърът има отличен ефект за предотвратяване на нападение от паяжинообразуващи акари. За борба с вредителите се приготвя извлек, като 50 грама листа се заливат с 1 литър гореща вода и изстива до стайна температура. При необходимост количествата се увеличават, а пропорциите се запазват. Течността се прецежда и използва за пръскане на растенията. Процедурата се повтаря през 7-10 дни. Ефективно е действието и при наличие на белокрилка и листни въшки.

Когато разполагаме с достъпни растения, тогава листата трябва да се събират при максимално натрупани активни вещества в тях – от ноември до февруари.

Критични етапи за овошките

Сухите листа са много ефективни за опушване на оранжериите при наличие на вредители. Около 300 г сухи листа са напълно достатъчни за закрито съоръжение с площ от 12 до 15 квадратни метра, като не трябва да се допуска горене. Димът и активните вещества проникват навсякъде и не са опасни за здравето на човека като никотиновите или други шашки, а ефективността е еднаква.

Дафината може да защити зелето от зелевата муха и гъсеница. За целта се приготвя извлек от 10 грама сушени листа и 1 литър гореща вода – престоява поне 4 часа. Прецежда се и се пръскат листата през 3-4 дни, а оптималното време е сутрин.

Плъховете и мишките са всеядни и даже силно ароматната подправка приемат като храна. Поглъщайки разпиляните листа обаче, гризачите загиват.

Да отгледаме пролетен чесън

Дафиновият лист и ползите за разсада се дължат на богатия набор от полезни вещества. Антисептичните му свойства позволяват да се обеззарази почвата без допълнително вмешателство. Внася се смлян на прах в почвосмесите или се полива почвата с извлек от листата. Съотношението е 1:40 (лист към почва) при използване на прах от изсушени листа. Семената могат да се обеззаразяват и в течен извлек преди засяване. Използването на дафинови листа е ефикасно и при наличие на гъбни комари в почвата.

Хранителните вещества (макро- и микроелементите) и витамините, съдържащи се в листата стимулират развитието на растенията. Най-силно на подхранване се повлияват доматите, пиперът и зелето.

За поливане на разсада се използва извлек от 3-5 листа в 0,5 л гореща вода и отстоява до изстиване. Процедурата се повтаря през 3-4 седмици.

Фитонцидите потискат развитието на патогенните гъбички и бактерии и повишават имунитета на растенията. С помощта на дъбилните вещества и салицилатите разсадът става много устойчив на гниене и други гъбични инфекции – расте бързо и не боледува.

Лавър може успешно да се използва и при отглеждане на декоративни растения – домашни и градински.

Дафинов лист за здрав разсад и защита от вредители
61205
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Лавърът е символ на благородство и победа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини