Когато лятото е сухо и горещо, тогава вероятността от появата на паяжинообразуващи акари е много висока. Те са много дребни паячета (дължината им е най-много до 0,5 мм) и почти незабележими с просто око. Обитават долната страна на листата. Затова е важно да се информирате за признаците, по които да познаете дали краставиците ви са нападнати от акари.
Първият симптом е видът на листата, които избледняват между жилките, пожълтяват и се появяват трудно забележими паяжини. Ако изтръскаме стъблото върху лист бяла хартия, тогава вредителите ще бъдат видими.
В горещо и сухо време популацията на акарите расте със светкавична скорост – увеличават се до 70 пъти седмично. Ако на растенията вече се е появила дебела и ясно забележима паяжина, това показва, че ситуацията е доста напреднала и са необходими незабавни мерки.
Дефицитът на влага и сухият въздух прави краставиците много податливи на акари.
По време на суша хранителните вещества се концентрират предимно в листата. Акарите, заселили се върху тях, се размножават много бързо, влошавайки и без това тежкото състояние на растенията, страдащи от недостиг на вода.
Вредителите първо нападат и увреждат листата, а след това преминават на плодовете – предимно на младите и крехки краставички. Те преустановяват растежа си, а кората им изглежда като посипана с абразивен материал – прилича на шкурка.
Как да се справим с акарите по краставиците?
Ако вредителите са все още малко, можем да се справим с тях, като регулираме поливането и пръскаме листата (не бива да забравяме долната страна) когато слънчевата интензивност е слаба – сутрин рано или надвечер.
Пръскането на растенията със спиртен разтвор в съотношение 1 към 4 (1чаша спирт смесваме с четири чаши вода) намалява значително популацията, защото алкохолът убива паяжинообразуващите акари, като ги дехидратира.
Настойка от лук или пресни листа от ревен са не по-малко ефективни срещу акарите.
Половин чаша нарязан лук се пасира в блендер, добавят се две чаши вода със стайна температура, изсипва се в стъклен буркан, затваря се и се оставя на слънчево място за един ден. Прецежда се през марля и биопестицидът е готов.
Ревенът, цвеклото и киселецът съдържат оксалова киселина, която е токсична за акарите – блокира храненето и размножаването им. Използват се отвари, към които е добавен течен сапун.
Ако нямаме под ръка нищо друго, тогава можем да използваме само обикновен течен сапун, като 10 мл се разтварят в 3 л вода и пръскаме краставиците.