Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.06.2021 г.

Настъпват горещини – време е да обработим краставиците срещу акари

Ефективни народни средства
Настъпват горещини – време е да обработим краставиците срещу акари

sinor

С настъпването на горещините вероятността от появата на паяжинообразуващи акари по краставиците е много голяма. Тези вредители дълго време остават практически незабележими, но нанасят много сериозни щети. Тревогата настъпва, когато листата започнат да пожълтяват масово, покриват се с разрастващи петна, а по-късно изсъхват заедно с цветовете и падат от стъблата.

Акарите са полифаги – хранят се с различни култури (пипер, патладжан, домати, овощни култури, декоративни култури), размножават се и с лекота сменят  обектите на нападение в градината.

Трихограмите се разпръскват и с дрон

Вредителите нападат зеленчуковите култури в закрити съоръжения по-често, но при температури над 25 градуса по Целзий и засушаване активно увреждат краставиците, отглеждани на открито.

За да избегнем появата и масовото разпространение на акари по краставиците, е важно редовно и щателно оглеждане на листата им. Вредителят на стадий личинки и стадий имаго се храни със соковете на растенията, в резултат на което по листата се появяват малки бледо жълти точки, а на обратната страна те са черни и на мястото на съединяването на листа с дръжката се появява едва забележима паяжина.

Борба с паякообразуващите акари по краставиците

Още с откриването на вредителя е необходимо да се вземат спешни мерки. Средството за борба се избира в зависимост от стадия, на който се намират растенията. Ако растенията са още малки и едва оформят цветове, тогава могат да се използват по-силни препарати – Актелик 50 ЕК, Колоидна сяра или друг акарицид, но от обработката до прибиране на плодовете трябва да минат  20 дни.

В магазинната мрежа се предлага защитно масло (РЗ), което е приготвено на основата на растителни или минерални масла и повърхностно активно вещество.

Когато растенията вече плододават, тогава за обработване се използват само биопрепарати – Афик, Афитек ЕК, Фитоверм, Битоксибацилин и др.

Борба с колорадския бръмбар в градината

За съжаление даже при съблюдаване на всички правила няма гаранция да предпазим градината от появата на този опасен вредител, който може да бъде пренесен по различен начин – от съседен обект, с разсад, с пръст и др.

Народните средства

Когато пораженията са все още малки, а краставиците са започнали да плододават, тогава е разумно да се използват народни средства, които нямат действието на химичните, но при правилно и редовно прилагане могат да намалят числеността на вредителите. Те не са фитотоксични, не вредят на околната среда, на хората, опрашителите, птиците, почвените микроорганизми и др.

Най-популярно сред тези средства е използването на сапунен разтвор –  сапунът се настъргва и разтваря в топла вода ( 200 г на 10 л вода). С този разтвор растенията се пръскат от всички страни – важно е да са добре омокрени. За усилване действието на този разтвор се добавя брезов катран, тютюн, чесън или лук.

Използват се и самостоятелно приготвени настойки и отвари от глухарче, чесън, лук, лучени люспи и др.

В световната практика се използват съвременни средства с марка “Green Belt”, приготвени на основата на натурални масла и калиеви соли на мастни киселини. Те са приготвени в течно състояние и лесни за употреба.

Профилактика

За предпазване от нападение на акари е важно:

– при оранжерийно отглеждане да се повиши влажността в съоръженията;

– при отглеждане на открито да се прави периодично оросяване, но рано сутрин или късно вечер, за да не пострадат листата от капките вода;

– намаляване на подхранването с азотни торове, защото акарите обожават листата, обилно торени с азот;

– увеличаване на калийното подхранване, защото акарите не харесват растенията, при които калийното съдържание е в норма.

Настъпват горещини – време е да обработим краставиците срещу акари
111737
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
Изключителни ползи
Дафинов лист за здрав разсад и защита от вредители
Как ще се отрази застудяването на овошките
Обследвайте посевите и насажденията!
Наздравица!
Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!
Полезно
Зелен щит за цял сезон срещу паяжинообразуващите акари
Не подценявайте акарите по овошките!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини