Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.03.2022 г.

Да предпазим разсада от гниене – основните правила!

Практично
Да предпазим разсада от гниене – основните правила!

sinor.bg

Кореново гниене е общото название на цяла група заболявания на растенията, предизвикани от патогенни микроорганизми –  гъбички или бактерии. Възбудителите могат да бъдат различни, но симптомите са едни и същи. При поразяване от кореново гниене стъблата потъмняват и изстъняват в основата – непосредствено над земната повърхност, корените загниват, растенията губят тургор, повяхват и загиват.

Гниене възниква на всички стадии от вегетативното развитие, но най-често страда разсадът. Най-ранната фаза е известна като сечене, което започва още от кълновете. Кореново гниене се среща при доматите, пипера, патладжана, краставиците, зелето, салатите и други култури. Болестта поразява и стъблата на някои декоративни растения – най-често петуниите и астрите.

Какво причинява гниенето на разсада?

Гниенето се причинява основно от паразитни или полупаразитни гъби (Rhizoctonia solani, Olpidium brassicae, Phitium, Phoma lingam и др.) и по рядко от бактерии (предимно от рода Disceya). Причинителите присъстват постоянно в повърхностните слоеве на почвата в различни количества и се хранят предимно с мъртви растителни тъкани. При контакт с кореновата шийка, в условията на висока влажност, те се пренасят върху живите растения.

Причини за загниването

Когато фитопатогените, причиняващи гниене намерят благоприятни условия за развитие, те се размножават много бързо и нанасят сериозни щети. Такива причини могат да бъдат:

– преовлажняване на почвата;

– резки температурни промени (повече от 5 градуса по Целзий);

– прекомерна гъстота на разсада;

– лоша циркулация на въздуха;

– недостатъчно осветление;

– тежка и кисела почва;

– използване на почвени смеси с наличие на фитопатогени;

– необработени семена и контейнери.

Как да предотвратим загниването?

Ето някои основни правила за предпазване от гниене и за отглеждане на здрав разсад:

1. Използване на качествен почвен субстрат за разсада, към който трябва да се подхожда много отговорно, защото здравето на растенията зависи пряко от това. Почвата трябва да е хранителна, влагоемка, лека и рохкава, за да може разсадът да получи всичко, от което има нужда – хранителни вещества и достатъчно въздух за корените. Освен това тя трябва да има неутрална киселинност и микрофлора, благоприятна за развитието на растенията. Основната съставка на повечето смеси е торф. Той притежава висока порьозност и антибактериални свойства, което е много важно за разсада в началния етап на вегетация, но не съдържа достатъчно хранителни вещества и трябва да се обогати.

Обследване на овощните градини

Качествените смеси са рохкави, обеззаразени и съдържат достатъчни количества хранителни вещества – органични и минерални. Това е необходимо за всички култури и при такива условия разсадът може да се развива добре в продължение на по-дълго време.

2. Засяване на семената на достатъчно разстояние едно от друго. При ограничено място и гъст посев растенията се конкурират за вода, хранителни вещества и въздух. При такива условия разсадът изостава в развитието си поради затруднена циркулация на въздуха и взаимно засенчване, а в резултат остава слаб, тънък и боледува много често от загниване. При засяването на домати разстоянието между семената трябва да бъде 3-4 см. Пиперът и патладжанът трябва да отстояват на 4-5 см, а оптимално решение е засяване в отделни контейнери, защото болезнено преживяват пикиране.

Важно е необработените семена да бъдат обеззаразени, като за целта може да се използва водороден прекис, калиев перманганат, хлорхексин или подходящ биофунгицид.

3. Поливането трябва да бъде умерено и да не се допуска преовлажняване на почвата. Желателно е да се използва само отстояла вода с температура 1-2 градуса над стайната. Дренажните отвори на контейнерите да позволяват оттичането на излишната вода. Полива се възможно най-малко при облачно време, когато почвата не се затопля добре. При такава ситуация дори еднократното преовлажняване на разсада може да повлияе негативно на състоянието на кореновата система – в условията на излишна влага корените и стъблата загниват.

За повишаване имунитета на растенията и осигуряване на пълноценно подхранване, след появата на същинските листа – през седмица-две към водата е добре да се добавя комплексен тор за разсади. Течната форма на подхранване позволява равномерно разпределение на хранителните вещества и пълното им усвояване.

След поливане на разсада от домати и краставици няма да бъде излишно да се добавя тънък слой пръст. Това ще способства развитието на странични корени.

В течение на първият месец от вегетацията разсадът се нуждае от пълноценна осветеност и предпазване от резки температурни колебания. Когато не е възможно да се осигури доосветяване на разсада и подходящи температурни условия, тогава не бързайте да засявате семената много рано.

Да предпазим разсада от гниене – основните правила!
13236
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Неприятни изненади за стопаните на овощни дървета в началото на есента
Борба с болестите
Биофермерите да внимават за вертицилиум!
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Успешен сорт розов домат се справя с върховото гниене през лятото
Особености и причини за появата на върхово гниене при доматите
Студената и влажна пролет
Същинско бедствие при овошките тази пролет!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини