Кореново гниене е общото название на цяла група заболявания на растенията, предизвикани от патогенни микроорганизми – гъбички или бактерии. Възбудителите могат да бъдат различни, но симптомите са едни и същи. При поразяване от кореново гниене стъблата потъмняват и изстъняват в основата – непосредствено над земната повърхност, корените загниват, растенията губят тургор, повяхват и загиват.
Гниене възниква на всички стадии от вегетативното развитие, но най-често страда разсадът. Най-ранната фаза е известна като сечене, което започва още от кълновете. Кореново гниене се среща при доматите, пипера, патладжана, краставиците, зелето, салатите и други култури. Болестта поразява и стъблата на някои декоративни растения – най-често петуниите и астрите.
Какво причинява гниенето на разсада?
Гниенето се причинява основно от паразитни или полупаразитни гъби (Rhizoctonia solani, Olpidium brassicae, Phitium, Phoma lingam и др.) и по рядко от бактерии (предимно от рода Disceya). Причинителите присъстват постоянно в повърхностните слоеве на почвата в различни количества и се хранят предимно с мъртви растителни тъкани. При контакт с кореновата шийка, в условията на висока влажност, те се пренасят върху живите растения.
Причини за загниването
Когато фитопатогените, причиняващи гниене намерят благоприятни условия за развитие, те се размножават много бързо и нанасят сериозни щети. Такива причини могат да бъдат:
– преовлажняване на почвата;
– резки температурни промени (повече от 5 градуса по Целзий);
– прекомерна гъстота на разсада;
– лоша циркулация на въздуха;
– недостатъчно осветление;
– тежка и кисела почва;
– използване на почвени смеси с наличие на фитопатогени;
– необработени семена и контейнери.
Как да предотвратим загниването?
Ето някои основни правила за предпазване от гниене и за отглеждане на здрав разсад:
1. Използване на качествен почвен субстрат за разсада, към който трябва да се подхожда много отговорно, защото здравето на растенията зависи пряко от това. Почвата трябва да е хранителна, влагоемка, лека и рохкава, за да може разсадът да получи всичко, от което има нужда – хранителни вещества и достатъчно въздух за корените. Освен това тя трябва да има неутрална киселинност и микрофлора, благоприятна за развитието на растенията. Основната съставка на повечето смеси е торф. Той притежава висока порьозност и антибактериални свойства, което е много важно за разсада в началния етап на вегетация, но не съдържа достатъчно хранителни вещества и трябва да се обогати.
Обследване на овощните градини
Качествените смеси са рохкави, обеззаразени и съдържат достатъчни количества хранителни вещества – органични и минерални. Това е необходимо за всички култури и при такива условия разсадът може да се развива добре в продължение на по-дълго време.
2. Засяване на семената на достатъчно разстояние едно от друго. При ограничено място и гъст посев растенията се конкурират за вода, хранителни вещества и въздух. При такива условия разсадът изостава в развитието си поради затруднена циркулация на въздуха и взаимно засенчване, а в резултат остава слаб, тънък и боледува много често от загниване. При засяването на домати разстоянието между семената трябва да бъде 3-4 см. Пиперът и патладжанът трябва да отстояват на 4-5 см, а оптимално решение е засяване в отделни контейнери, защото болезнено преживяват пикиране.
Важно е необработените семена да бъдат обеззаразени, като за целта може да се използва водороден прекис, калиев перманганат, хлорхексин или подходящ биофунгицид.
3. Поливането трябва да бъде умерено и да не се допуска преовлажняване на почвата. Желателно е да се използва само отстояла вода с температура 1-2 градуса над стайната. Дренажните отвори на контейнерите да позволяват оттичането на излишната вода. Полива се възможно най-малко при облачно време, когато почвата не се затопля добре. При такава ситуация дори еднократното преовлажняване на разсада може да повлияе негативно на състоянието на кореновата система – в условията на излишна влага корените и стъблата загниват.
За повишаване имунитета на растенията и осигуряване на пълноценно подхранване, след появата на същинските листа – през седмица-две към водата е добре да се добавя комплексен тор за разсади. Течната форма на подхранване позволява равномерно разпределение на хранителните вещества и пълното им усвояване.
След поливане на разсада от домати и краставици няма да бъде излишно да се добавя тънък слой пръст. Това ще способства развитието на странични корени.
В течение на първият месец от вегетацията разсадът се нуждае от пълноценна осветеност и предпазване от резки температурни колебания. Когато не е възможно да се осигури доосветяване на разсада и подходящи температурни условия, тогава не бързайте да засявате семената много рано.