Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Да предпазим разсада от гниене – основните правила!

Практично
Синор.БГ / 08.03.2022 г.
Да предпазим разсада от гниене – основните правила!

sinor.bg

Кореново гниене е общото название на цяла група заболявания на растенията, предизвикани от патогенни микроорганизми –  гъбички или бактерии. Възбудителите могат да бъдат различни, но симптомите са едни и същи. При поразяване от кореново гниене стъблата потъмняват и изстъняват в основата – непосредствено над земната повърхност, корените загниват, растенията губят тургор, повяхват и загиват.

Гниене възниква на всички стадии от вегетативното развитие, но най-често страда разсадът. Най-ранната фаза е известна като сечене, което започва още от кълновете. Кореново гниене се среща при доматите, пипера, патладжана, краставиците, зелето, салатите и други култури. Болестта поразява и стъблата на някои декоративни растения – най-често петуниите и астрите.

Какво причинява гниенето на разсада?

Гниенето се причинява основно от паразитни или полупаразитни гъби (Rhizoctonia solani, Olpidium brassicae, Phitium, Phoma lingam и др.) и по рядко от бактерии (предимно от рода Disceya). Причинителите присъстват постоянно в повърхностните слоеве на почвата в различни количества и се хранят предимно с мъртви растителни тъкани. При контакт с кореновата шийка, в условията на висока влажност, те се пренасят върху живите растения.

Причини за загниването

Когато фитопатогените, причиняващи гниене намерят благоприятни условия за развитие, те се размножават много бързо и нанасят сериозни щети. Такива причини могат да бъдат:

– преовлажняване на почвата;

– резки температурни промени (повече от 5 градуса по Целзий);

– прекомерна гъстота на разсада;

– лоша циркулация на въздуха;

– недостатъчно осветление;

– тежка и кисела почва;

– използване на почвени смеси с наличие на фитопатогени;

– необработени семена и контейнери.

Как да предотвратим загниването?

Ето някои основни правила за предпазване от гниене и за отглеждане на здрав разсад:

1. Използване на качествен почвен субстрат за разсада, към който трябва да се подхожда много отговорно, защото здравето на растенията зависи пряко от това. Почвата трябва да е хранителна, влагоемка, лека и рохкава, за да може разсадът да получи всичко, от което има нужда – хранителни вещества и достатъчно въздух за корените. Освен това тя трябва да има неутрална киселинност и микрофлора, благоприятна за развитието на растенията. Основната съставка на повечето смеси е торф. Той притежава висока порьозност и антибактериални свойства, което е много важно за разсада в началния етап на вегетация, но не съдържа достатъчно хранителни вещества и трябва да се обогати.

Обследване на овощните градини

Качествените смеси са рохкави, обеззаразени и съдържат достатъчни количества хранителни вещества – органични и минерални. Това е необходимо за всички култури и при такива условия разсадът може да се развива добре в продължение на по-дълго време.

2. Засяване на семената на достатъчно разстояние едно от друго. При ограничено място и гъст посев растенията се конкурират за вода, хранителни вещества и въздух. При такива условия разсадът изостава в развитието си поради затруднена циркулация на въздуха и взаимно засенчване, а в резултат остава слаб, тънък и боледува много често от загниване. При засяването на домати разстоянието между семената трябва да бъде 3-4 см. Пиперът и патладжанът трябва да отстояват на 4-5 см, а оптимално решение е засяване в отделни контейнери, защото болезнено преживяват пикиране.

Важно е необработените семена да бъдат обеззаразени, като за целта може да се използва водороден прекис, калиев перманганат, хлорхексин или подходящ биофунгицид.

3. Поливането трябва да бъде умерено и да не се допуска преовлажняване на почвата. Желателно е да се използва само отстояла вода с температура 1-2 градуса над стайната. Дренажните отвори на контейнерите да позволяват оттичането на излишната вода. Полива се възможно най-малко при облачно време, когато почвата не се затопля добре. При такава ситуация дори еднократното преовлажняване на разсада може да повлияе негативно на състоянието на кореновата система – в условията на излишна влага корените и стъблата загниват.

За повишаване имунитета на растенията и осигуряване на пълноценно подхранване, след появата на същинските листа – през седмица-две към водата е добре да се добавя комплексен тор за разсади. Течната форма на подхранване позволява равномерно разпределение на хранителните вещества и пълното им усвояване.

След поливане на разсада от домати и краставици няма да бъде излишно да се добавя тънък слой пръст. Това ще способства развитието на странични корени.

В течение на първият месец от вегетацията разсадът се нуждае от пълноценна осветеност и предпазване от резки температурни колебания. Когато не е възможно да се осигури доосветяване на разсада и подходящи температурни условия, тогава не бързайте да засявате семената много рано.

Да предпазим разсада от гниене – основните правила!
16970
 

Последни материали
Виж
Въпреки поевтиняването спрямо 2023 година, включително на арендата
И през 2024 година земеделската земя остава най-скъпа в Добричко
Доклад на Синор.БГ
Горещи теми в агроиндустрията: Ваксини, ставки и ключови законодателни инициативи
След кратко преследване и бягство на бракониера от превозното средство
Отнеха автомобил и незаконна дървесина от рецидивист в Белослатинско
Симеон Радев за реакцията на Русия
България празнува 140 години от Съединението на България
При ръст от едва 72 на сто в тонажа на доставените животни
Приходите от износа на едър рогат добитък от Украйна скочиха двойно
Добрата реколта от зърно в общността се отрази по същия начин на вноса
Износът на мека пшеница от ЕС се срина почти наполовина през юли и август
Свързани материали
Виж
Бор
Сивото гниене може да бъде неприятна изненада
Причини за гниене на тиквичките
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Катастрофалното гниене на тиквичките може да ни остави без реколта
В горещините
Бдителността на лозарите не бива да отслабва – опасността от болести не е минала!
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини