Начало » Новини » Страната
01.01.2022 г.

Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!

Наздравица!
Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!

За земеделските стопани и за бизнеса, свързан с производството на храни, Новата 2022 година е преломна и заради бъдещото законодателство, около което трябва да се обединят по отношение на аграрните политики до 2027 година, и поради сложността да преборят негативите от двугодишната криза и ковид пандемията. Все задачи, които ви пожелаваме да изпълните с лекота през идните 365 дни!

Синор.бг ви желае много здраве и нека във всеки български дом царува мир и разбирателството! По традиция на Васильовден честитим на имениците, а младите сурвакари обикалят села и градчета с наричания за здраве и берекет! А с дрянова клонка суровашките дружини ни пожелават: 

Сурва, весела година,

златен клас на нива,

червена ябълка в градина,

жълт мамул на леса,

голям грозд на лоза,

пълна къща с деца,

пълни обори със стока,

пълна кесия с пари.

Пълна къща със коприна!

Живи, здрави догодина,

догодина, до амина!

В нощта преди Сурваки, подобно на Бъдни вечер и Коледа се нарежда празнична трапеза, около която се събира цялото семейство. Ястията в общи линии повтарят тези, които се слагат на бъднивечерската трапеза, но ястията вече са с месо, а освен погача на трапезата задължително се поставя и баница.

Баницата, наричана още млин (Източна България), плакия, плакя (Еленско), зелник (Кюстендилско), булгурник (Хасковско) и др., е основното ястие, присъстващо на трапезата. В различните краища на България се приготвя по различен начин, но навсякъде в нея се поставят дрянови клончета с пъпки, като всяко от тях се нарича напр. за здраве, късмет, плодородие и т. н. и според това на кого кое се е паднало, се гадае за състоянието му през идущата година.

В Ловешко преди разчупването на баницата, стопанинът я вдига високо над главата си, за да станат високи посевите, а дряновите клончета се хвърлят в храната на добитъка. В Странджа в средата на баницата се поставя дряново клонче, на което с червен конец е привързана сребърна пара, която е късметът на къщата, а в Добруджа клончета-късмети се наричат и на мързела.

Погачата за Сурваки е обреден хляб, голяма прясна (безквасна) пита, специално направена за тази вечер. Някъде (Панагюрско и др.) жената, омесила питата, преди да измие ръцете си от тестото, отива и докосва всяко плодно дърво в градината и пчелните кошери, за да има плодородие през годината, а при рупците в Странджа, тази пита се меси с подсладени ръце. Повсеместно в тази пита се слага сребърна пара. След като трапезата бъде прекадена, питата се разчупва на определен брой късове, като всеки един се нарича на член от семейството -  има късове и за къщата, добитъка, за господ и/или света Богородица. Според това в кое парче е парата, се определя при кого ще е късметът през годината.

Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!
8624
 

Последни материали
Виж
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Сривът в агросектора през 2024 г. надхвърля 1,1 милиарда лева
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Свързани материали
Виж
Учредяване
Вече действа Българска асоциация за иновативно земеделие
Документите се приемат до 7 февруари
Започна прием за подготовка на проекти за иновации в земеделието
Родните овощари в Румъния
Професионален разговор за иновациите на изложение по овощарство в Букурещ
Гласът на фермера
Световно проучване показа, че 75% от фермерите търсят иновации за справяне с климатичните промени
Предстоящо
На 29 октомври в Пловдив ще се проведе младежка конференция по храните
Ако не са въведени законни наименования за растителните алтернативи
Продукти на растителна основа могат да се предлагат в ЕС като наденици и шницели
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини