Начало » Новини » Страната
01.01.2022 г.

Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!

Наздравица!
Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!

За земеделските стопани и за бизнеса, свързан с производството на храни, Новата 2022 година е преломна и заради бъдещото законодателство, около което трябва да се обединят по отношение на аграрните политики до 2027 година, и поради сложността да преборят негативите от двугодишната криза и ковид пандемията. Все задачи, които ви пожелаваме да изпълните с лекота през идните 365 дни!

Синор.бг ви желае много здраве и нека във всеки български дом царува мир и разбирателството! По традиция на Васильовден честитим на имениците, а младите сурвакари обикалят села и градчета с наричания за здраве и берекет! А с дрянова клонка суровашките дружини ни пожелават: 

Сурва, весела година,

златен клас на нива,

червена ябълка в градина,

жълт мамул на леса,

голям грозд на лоза,

пълна къща с деца,

пълни обори със стока,

пълна кесия с пари.

Пълна къща със коприна!

Живи, здрави догодина,

догодина, до амина!

В нощта преди Сурваки, подобно на Бъдни вечер и Коледа се нарежда празнична трапеза, около която се събира цялото семейство. Ястията в общи линии повтарят тези, които се слагат на бъднивечерската трапеза, но ястията вече са с месо, а освен погача на трапезата задължително се поставя и баница.

Баницата, наричана още млин (Източна България), плакия, плакя (Еленско), зелник (Кюстендилско), булгурник (Хасковско) и др., е основното ястие, присъстващо на трапезата. В различните краища на България се приготвя по различен начин, но навсякъде в нея се поставят дрянови клончета с пъпки, като всяко от тях се нарича напр. за здраве, късмет, плодородие и т. н. и според това на кого кое се е паднало, се гадае за състоянието му през идущата година.

В Ловешко преди разчупването на баницата, стопанинът я вдига високо над главата си, за да станат високи посевите, а дряновите клончета се хвърлят в храната на добитъка. В Странджа в средата на баницата се поставя дряново клонче, на което с червен конец е привързана сребърна пара, която е късметът на къщата, а в Добруджа клончета-късмети се наричат и на мързела.

Погачата за Сурваки е обреден хляб, голяма прясна (безквасна) пита, специално направена за тази вечер. Някъде (Панагюрско и др.) жената, омесила питата, преди да измие ръцете си от тестото, отива и докосва всяко плодно дърво в градината и пчелните кошери, за да има плодородие през годината, а при рупците в Странджа, тази пита се меси с подсладени ръце. Повсеместно в тази пита се слага сребърна пара. След като трапезата бъде прекадена, питата се разчупва на определен брой късове, като всеки един се нарича на член от семейството -  има късове и за къщата, добитъка, за господ и/или света Богородица. Според това в кое парче е парата, се определя при кого ще е късметът през годината.

Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!
9129
 

Последни материали
Виж
Почти 15 000 дка гори са опожарени върхово
Горските пожари през 2024 г. са засегнали площ от 170 000 дка в страната
ОИСР успешно приключи прегледа на политиките в българското земеделие
Очертаващият се недостиг от новата реколта в Украйна подкрепя цените
Германия разшири с над 2 на сто засетите площи с есенна рапица
Промени в последния момент
Отпада изискването да се заявяват правни основания за поливни площи
В агенцията за градушки те са 22%
482-ма пенсионери работят в администрациите към МЗХ
Растенията сигнализират за проблеми, но трябва да разпознаваме знаците
Свързани материали
Виж
Промени в последния момент
Отпада изискването да се заявяват правни основания за поливни площи
Министерство на иновациите и растежа
Подкрепа от 114 милиона лева за 1 100 сладкари и занаятчии
Подкрепата е през оперативни програми на министерството на иновациите и растежа
Иновациите в стопанствата са с решаваща роля за конкурентоспособността
Състоянието в началото на пролетта
Февруарските студове са поразили 95 на сто от кайсиите по Дунава
В продължение на три дни ще има интересни събития и работилници
Три дни поред семинари по време на Академията за иновации в земеделието
В софийски литературен клуб от 18 до 20 март
Предстои третото издание на академия за иновации в агробизнеса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини