Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.03.2022 г.

Бактериални торове – свойства и приложение в растениевъдството

Бактериални торове – свойства и приложение в растениевъдството

Всички растения за своето развитие се нуждаят от създаване на оптимални или близки до тях условия – топлина, влага, светлина и хранителна среда. Основните хранителни елементи, необходими на растенията са азот, фосфор и калий, но за ефективното им усвояване и правилно хранене са необходими почвени микроорганизми.

Какво представляват бактериалните торове?

Бактериалните торове са микробиологични препарати. В състава им няма хранителни компоненти, а полезни за растенията почвени микроорганизми. Микрофлората обогатява почвата и особено ризосферата – кореновата система на растенията, което влияе върху храненето им.

Няколко грешки, които могат да съсипят разсада

Веднъж попаднали в почвата, бактериалните торове допринасят за ускоряване на биохимичните процеси, а това повлиява благотворно усвояването на хранителните вещества от кореновата система на растенията. Вследствие на своята жизнена дейност, бактериите превръщат недостъпните хранителни елементи в почвата в достъпни форми.

Някои бактериални торове фиксират атмосферен азот, който почти напълно се усвоява от растенията. Това влияние на микроорганизмите е отдавна известно в селското стопанство – бобовите растения повишават плодородието на почвата, усвоявайки атмосферен азот.

Видове бактериални торове

Бактериалните торове са ново поколение, чийто краен вид може да бъде агаров, почвен, торфен, прахообразен (изсушен) или гранулиран. При сухите е важно наличието на щам с висока стабилност при повишена температура и продължително нагряване, а най-нов тип са гранулираните препарати.

За подобряване на азотното и фосфорно хранене се използват различни препарати, които превръщат хранителните елементи в усвоими форми или фиксират азота от въздуха.

Нитрагинът е препарат, съдържащ високо количество активни и жизнеспособни грудкови бактерии, които се намират в симбиоза с бобовите растения. Приготвя се от активния род, специфичен за всеки растителен вид за това семейство. Грудковите бактерии се характеризират с избирателна способност по отношение на растенията, с които влизат в симбиоза.

Фиксирането на азот се извършва само в грудковата част на кореновата система на растенията и нито едно от двете (растение или бактерия) не могат самостоятелно да извършват този процес.

За първи път чиста култура от грудкови бактерии е изолирана в Германия през 1896 година. Бактериите, проникващи в кореновите косми се размножават интензивно чрез делене и образуват възли по корените на бобовите растения. Те свързват атмосферния азот, значителна част от който става достъпна за растенията. Най-бързо се развиват в среда, съдържаща отвара от бобови растения, но от значение е и наличието на някои елементи като калий, калций, магнезий, желязо и манган.

Нитрагинът е по-ефективен, когато се внася в комбинация с органични или минерални торове.

Бактериалните торове могат да съдържат бактерии, които живеят свободно в почвата, както и способни да фиксират азота от въздуха микроорганизми. Те получават органични вещества за развитието си от кореновите отделяния на растенията или внесени с препарата.

В магазинната мрежа могат да се намерят бактериални торове с различни търговски марки и предназначение, а пазарът се обогатява непрекъснато.

Бактофил се използва за възстановяване на почвеното плодородие и подтискане развитието на патогените, както и за разграждане на растителните остатъци.

Байкал ЕМ1 съдържа комплекс от микроорганизми и има широк спектър на приложение – фиксира азота, превръща органичните и минерални хранителни елементив усвоима форма, предотвратява уплътняването на почвата и др.

Биохумусът е ефективен продукт, съдържащ голямо биологично разнообразие от полезни бактерии и други микроорганизми. Може да бъде лумбрикомпост, получен чрез преработка на органични вещества от червен калифорнийски червей или универсална торфена смес с добавка на тор от калифорнийски червей. Продава се като гранулат или течна форма.

Бактериални торове – свойства и приложение в растениевъдството
14394
 

Последни материали
Виж
Информационната кампания на МЗХ: Вижте какви са промените по 3 еко схеми за 2024 г.
Над 203 млн. евро е бюджетът по еко схемите за Кампания 2024
ДФЗ изплати над 5,6 млн. лв. на стопаните с автохтонни породи животни
Над 4 млн. дка от горските територии в страната са общински
Пряката реализация ще подпомогне производителите
Организират изложение на местни млечни и фермерски продукти в Пловдив
Очаква се свиване и на износа и съвсем минимално на крайните запаси
Влошават се перспективите пред световната реколта от царевица през новия сезон
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини