Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.03.2021 г.

Зелен щит за цял сезон срещу паяжинообразуващите акари

Полезно
Зелен щит за цял сезон срещу паяжинообразуващите акари

sinor

Паяжинообразуващите акари са много малки паразитни насекоми, атакуващи буквално всички растения – от ягоди и грах, до рози и домати. Има обаче няколко растения, които не се страхуват от този опасен вредител и могат да се превърнат в зелен щит за цял сезон. Тези неприятели са толкова малки, че могат незабележимо да се пренасят чрез облеклото и обувките ни, чрез домашните любимци, но най-често източник на зараза са живите растения, внесени отвън.

Паяжинообразуващите акари по време на хранене изсмукват соковете и жизнената сила на растенията. Уврежданията водят до образуване на петна и при задълбочаване на проблема, растенията изглеждат като „изгорени“, бързо повяхват, засъхват и умират. Тогава вече се забелязват паяжините между листата и стъблата, но често може да е много късно.

Пикът на атаката настъпва при горещо и сухо лято, а подходящото време благоприятства нарастването на колонии с огромни размери за по-малко от две седмици.

При по-слаба популация помага пръскането с инсектициден сапунен разтвор, но при висока степен на разпространение се прибягва до използване на агрохимични препарати, съдържащи активно вещество бифентрин или перметрин. Не трябва да забравяме, че синтетичните препарати ще убият и естествените врагове на акрите – калинките и хищните акари, които по естествен път контролират популацията на паяжинообразуващите акари.

Акарите, както всички вредители, отлично разпознават любимите, а също и нехаресваните миризми.

Мерки срещу върховото гниене при доматите

За защита на уязвимите култури се засаждат растения-компаньони, чийто аромат е категорично неприятен за тях. Те могат да се засаждат поотделно между основнитете култури, а също на цели лехи или по границата на участъка. За по-силен ефект се използва и извлек за пръскане.

Ето и изборът, който може да направите:

Копър

Копърът принадлежи към семейство „Сенникови”, има перести листа и силен аромат, който държи вредителите далеч. Може да се засява при температура на почвата около 15 градуса по Целзий. Сее се на дълбочина 2,5-3 см на всеки две седмици, за да има свежи растения до есента. Ако оставим семената да узреят добре, тогава се саморазсяват из цялата градина.

Кориандър

Кориандърът е от същото семейство „Сенникови” и от него се използват листата и семената, които отделят силен аромат. Той расте много бързо и се отглежда чрез директна сеитба, не понася пресаждане, защото развива дълъг корен.

Зелените части на кориандъра имат силен аромат, който отблъсква паяжинообразните акари и целта е да се увеличи максимално листната маса. Това се постига с отстраняване на около 3 см от върха още при появата на цветни пъпки. Подрязването на върховете пренасочва енергията на растенията обратно към листата, вместо да произвежда цветове и семена.

При високи температури жизненият цикъл на растенията става по-кратък, но ако оставим малко цветове и семена, тогава те падат, поникват много бързо и възстановяват зеления щит.

Силно действие за допълнителна защита имат запарките, приготвени от семена и листа, с които се пръскат растенията.

Чесънът

Той отделя летливи вещества и отблъсква акарите и е отличен съсед за домати, ягоди и рози. Сортовете чесън условно могат да бъдат разделени на две основни категории – твърди и меки. Твърдите сортове издържат на ниски температури, могат да се засаждат предзимно и стрелкуват.

Освен като зелен щит, от всички части на чесъна се приготвя извлек за пръскане.

Хризантеми

Сортовете хризантеми, съдържащи високи количества пиретрум (основна активна съставка в синтетичните инсектициди) силно отблъскват акарите. Те могат да се отглеждат на отделни лехи, по периметъра на участъка, под дървета или саксийно и на полусенчести места. Прогонват не само паяжинообразните акари, но също трипсите и някои видове листни въшки.

Съществуват стотици видове хризантеми с различна височина, цвят, размери и форма на цветовете, време на цъфтеж. За да се насладим и на декоративната стойност на тези прелестни растения, важно е да знаем, че не трябва да ги засаждаме в близост до източници на нощна светлина. По-голяма част от сортовото разнообразие хризантеми започват цъфтежа си наесен, когато денят става много къс.

Зелен щит за цял сезон срещу паяжинообразуващите акари
21375
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
Изключителни ползи
Дафинов лист за здрав разсад и защита от вредители
Как ще се отрази застудяването на овошките
Обследвайте посевите и насажденията!
Наздравица!
Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!
Ефективни народни средства
Настъпват горещини – време е да обработим краставиците срещу акари
Не подценявайте акарите по овошките!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини