Начало » Новини » Коментари
11.11.2021 г.

До 19 ноември ще бъде обявен анализът на земеделските стопанства

Крайно необходим за Стратегическия план
До 19 ноември ще бъде обявен анализът на земеделските стопанства

sinor.bg

До края на следващата седмица министерството на земеделието обещава да представи на земеделците анализа за структурата на земеделските стопанства, който по думите на зам. министъра на земеделието Явор Гечев се е оказал сериозно предизвикателство за екипа на служебния кабинет. Още през лятото в интервю за Синор.бг Гечев обеща актуалната статистика за петте вида стопанства: микро-, малки, средни, големи ферми и мегаструктурите, като очакванията бяха той да бъде готова през септември т.г.

През юли зам. министър Гечев даде интервю за Синор.бг

Без данните от това изследване трудно би могло да се изработи професионален Стратегически план за бъдещите политики в земеделието, затова и служебният кабинет се нагърби с този анализ, въпреки че администрацията трябваше да бъде готова с него още през 2020 година.

Причината служебният кабинет да се забави, е в липсата на директно приложима методика, въз основа на която да се направи класификацията на стопанствата в отделните сектори, поясни зам. министърът.

За последните четири месеца е подготвена необходимата методика, която отразява структурата на стопанствата в хектари и животински единици, като едновременно с това прави връзка със стандартното производство . 

Целта е да се изследва структурата на земеделските стопанства в България съобразно секторната им специализация, като се изследват четири показатели - използваемата земеделска площ на стопанствата; размера на вложения труд; икономическия размер  на стопанствата и пазарната им ориентация.

Периодът на анализ обхваща  2014-2019 г., което позволява да се проследи тенденцията, различията и особеностите на развитие на специализацията на производството в секторите растениевъдство и животновъдство. Поради необичайната ситуация с пандемията от Covid19 експертите на са взели за база 2020 година, която не е подходяща за рефериране към параметрите на производството и подпомагането в сектор „Земеделие“ и данните от нея не са използвани за определяне на структурата на земеделските стопанства. 

„В хода на проучването и изследването на отделните сектори се установиха значителни разлики в размера на стопанствата съобразно вида на производството и пазарната им ориентация, което наложи по-задълбочена оценка на ниво сектор и производството в отделните сегменти, поясни Гечев.

Необходимостта от определяне на структурата на земеделските стопанства и специализацията им по сектори, а също и на нивото на производствените единици е пряко свързана с програмирането на интервенциите и финансовите инструменти на  ОСП за периода 2023-2027 година, като  средство за повишава на тяхната конкурентоспособност, поради което резултатите от това изследване са изключително важни за нас, посочи още зам. министърът. Съгласно определената от изпълнителя методика вече са анализирани три от четирите показателя, продължава работата по определяне на икономическия модел на стопанствата.

Прилагането на системен подход за изследване на влиянието на всички определени показатели на ниво сектор е необходимо условие за правилната класификация на стопанствата.

В началото на следващата седмица очакваме финализирането на изследването свързано с формиране на икономическия модел на стопанствата в отделните сектори, след което ще представим резултатите от този дълго очакван от сектора анализ, който ще ни даде възможност да вземем информирани политически решения свързани с прилагането на инструментите на ОСП през следващия програмен период, заключи зам. министър Гечев.

До 19 ноември ще бъде обявен анализът на земеделските стопанства
14252
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
Анализ към стратегията
За 35 години парниковите газове от агросектора са намалели с 54 процента
БАБХ
Не откриват тежки метали в умрели щъркели, намерени в Разградско
Публикувано изследване на 5 юли
Евробарометър: Бизнесът е скептичен за мерките за борба с корупцията
Срещи с бранша
Или 3,60 лв. на декар, или 60 лв. на тон ще са компенсациите за производителите на слънчоглед
Според последен анализ на ЕК
Почти половината от внасяния в ЕС мед е подправен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини