Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.04.2021 г.

Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар

Биологична защита
Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар

Колорадският бръмбар е вредител със завидна екологична пластичност, специализирал храненето си, като консумира листата на няколко култури от семейство Картофови – предимно картофи и патладжан. Тази му особеност да оцелява при променящите се условия дава възможност за повсеместно разпространие. В борбата се използват различни химични, биологични и народни средства.

Производители на зеленчуци за първи път се обединяват, ще търсят и дребния бизнес

Вредителите не обичат много високи температури и излишна влажност. Могат да се скриват под земята няколко пъти на сезон, което прави средствата за борба неефективни.

Лъжещитоносните въшки са много опасни вредители

Картофите са основна култура, на която колорадският бръмбар паразитира и в зависимост от степента на нападение на надземните части може да унищожи до 50% от реколтата.

Ботаническото планиране дава възможност да използваме растения- компаньони, които се развиват добре в непосредствена близост до картофите, отблъскват вредителите, затрудняват развитието на плевелите и оптимизират пространството.

Съображения при използването на растения-компаньони

1. Картофите са растения с дълбока коренова система и е логично при избора на подходящи компаньони да търсим растения, чиято коренова система обитава повърхностните слоеве на почвата. По този начин се изключва конкуренцията за хранителни вещества и влага.

2. Компаньоните трябва да конкурират плевелите, растящи не само в междуредията, но и по натрупаната около стъблата пръст при загърляне.

3. Осигуряване на биологична защита по време на целия сезон чрез включване на растения, чиито преимуществата дава самата природа и намаляване на химичните препарати до разумен минимум.

Зелена тройка срещу колорадския бръмбар

Вредителят не понася много растения, но в случая те трябва да бъдат и отлични съседи на картофите. Зелената тройка, която е най-подходяща са: лен, кориандър и невен.

Лен

Танините са естествени полифенолни съединения в лена, които се произвеждат от растенията като естествена защита срещу тревоядните насекоми, а в това число и срещу колорадския бръмбар.

Семената на лена могат да се засяват по различно време – кълновете и младите растения издържат на температури до -2 градуса по Целзий. Ленът потиска развитието на плевелите, а миризмата му пропъжда вредителите. Прибират се целите растения тогава, когато семенните чашки добият златистожълт цвят и се остават да изсъхнат 3-5 седмици на сухо и проветриво място.

Кориандър

Това растение се счита за един от най-добрите компаньони на картофите. Причината е в това, че кориандърът привлича ентомофагите – калинки, сирфидни мухи, златоочици и паразитоидни оси, които с голямо удоволствие си похапват личинките на колорадския бръмбар.

Растенията се засаждат в междуредията на картофите. Кориандърът принадлежи към семейството на сенникоцветните и се използва не само като подправка (листа се използват в сурово състояние за салати, омлети и месни блюда, а семената придават портокалов привкус на ястията и маринатите), но притежава и лечебни свойства.

Невен

Невенът е крайно непривлекателен за колорадския бръмбар, а цветовете му се използват още за профилактика срещу вирусни и бактериални заболявания по картофите. Засаждат се около картофените лехи или в междуредията.

Други растения, които не обичат колорадските бръмбари са: котешка трева, чубрица, тагетис, пелин.

Отвари и настойки, приготвени от чесън, змийско мляко, бял синап, лют пипер, пелин, хвощ и глухарче се използват за обработване на надземните части. Те отблъскват или унищожават вредителите.

Практиката на съвместимите култури намира все по-широко приложение и се изучава много задълбочено.

Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар
84294
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Научни изследвания
Колорадският бръмбар вече има нов враг – копърът!
Научни опити с нови сортове
Когато клорадският бръмбар умре от глад
Прогонете нахалника от картофите
Навиците на колорадския бръмбар
Полезни съвети
Още няколко начина за борба с колорадския бръмбар без химия
Полезни съвети
Народни рецепти за борба с колорадския бръмбар
Календар на зеленчукаря
Борба с неприятелите по зеленчуците през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини