Начало » Новини » Интервю
24.03.2021 г.

Людмил Работов: Нужна ни е сигурност с поне петгодишни договори за ползване на земята

Позиция
Людмил Работов: Нужна ни е сигурност с поне петгодишни договори за ползване на земята

Снимка: Личен архив

Представителите на земеделската общност избягват да коментират предизборните обещания на партиите и това е разумна позиция, на фона на 30-годишната история от българската демокрация, потънала в „имагинерни програми, концепции или стратегии”. Затова и в разговорите ни с представителите на бранша от Синор.бг се стремим да търсим позицията на фермерите по онези наболели проблеми, чието разрешение би улеснило бъдещата им дейност и за които те от опит биха ни дали своето предложение. Като например някои особености в поземлените отношения, за които политиците така и не намериха време и сили за правилното законодателство, свързано примерно с „белите петна” или пък с начина, по който се наемат земеделските земи.

Във връзка с новия програмен период очакванията на бранша за бъдещите политики са свързани и с решение на подобни задачи,   затова Синор.бг потърси за инвервю зам. председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на пловдивската организация Людмил Работов.

Като фермер с дългогодишен опит в зърнопроизводството, Работов прави аналогия с подпомагането в Европа, чиято практика доказва силното предимство на дългогодишните договори между собствениците на земеделските земи и арендаторите, които позволяват на фермерите да планират дългосрочно своя бизнес, а това ознава и сигурност за стопанствата.

„Независимо от това коя партия спечели изборите, според мен е от първостепенно значение законоделно да бъдат уредени отношенията между собственици и ползватели на земя, така че в бъдеще договорите за ползване да се ссключват не за една, а за поне 5-6 години”, смята земеделският производител. Според него тази прогнозируемост ще насърчи стопаните да инвестират в напоителни съоръжения и други системи, за които климатичните промени така често напомнят.

Сушата и кризата през 2020 г.   

Дългогодишните договори биха дали сигурност не само на арендаторите, но и на собствениците на земя, смята фермерът. Другого предимство е свързано и с европейското подпомагане по линия на селските райони, където инвестиционните проекти изискват планиране за поне 5 години напред, така че да има ефект от субсидирането.

Според Работов дългогодишното наемане на земята би изчистило и друг проблем – този с острите конфликти между арендаторите за доброволните споразумения, свързани с наемането на така наречените „бели петна”. Тук обаче той има още едно предложение и то е свързано с държавната политика за администрирането на тези непотърсени имоти. „Ако държавата наложи такса за административно обслужване в размер на 10-20 процента върху рентите, които ние превеждаме по сметките на собственците, то те биха предпочели да отдават земите си директно на арендаторите, вместо да ги оставят като бели петна”, посочи Работов.

Като припомни, че „в момента сме свидетели на преки сблъсквания между арендатори, които заради субсидиите правят какво ли не, за да получат правни основания върху тези бели петна. Ако държавата постави такси, тогава ще спре и тази небивала конкуренция между земеделците кой повече бели петна да усвои”, посочи още фермерът от Пловдивско.

Според него въвеждането на многогодишни договори и премахването на белите петна ще бъдат от значение и при изпълнението на новите зелени практики в земеделието. „Наши колеги вече започват да прилагат безорното земеделие, но то е възможно само ако работиш една и съща земя в продължение на поне 5 години”. Новите задължителни екологични схеми са свързани с начина на стопанисване на земята, така че Работов е убеден, че държавата би трябвало да разреши проблемите в поземлените отношения. „За да се намери един баланс, който зависи от начина на договореността между ползвателите и притежателите на парцелите”, смята земеделецът.

Интервюто взе Екатерина Стоилова

Людмил Работов: Нужна ни е сигурност с поне петгодишни договори за ползване на земята
24027
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Вместо обзор на годината
Работов и Русалов обобщават кризата в зърнопроизводството през 2023 година!
Интервю с Людмил Работов от Пловдивския съюз на зърнопроизводителите
За качествено зърно фемерите се молят дъждовете да спрат
Председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдивско
Работов: Качили сме се в колата на новата ОСП, но без правилник за движение по пътищата!
Първи прогнози след жътвата
Сривът при пшеницата това лято е и като количество, и като качество
Прогнози
Първите оферти „на зелено” при пшеницата се пробват на цена от 380 лв. за тон
Людмил Работов, председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите:
Таванът от 60 хиляди евро при плащанията би разрушил окрупненото земеделие в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини