Иван Кабуров от с. Мало Конаре, Пазарджишко, е в разгара на прибиране на зелето. При пункта за заготовката за пазар има 20 работници, а на полето са 50. „Днес съм натоварил 25 тона, утре ще са 40“, обяснява той. Като по-голям производител на зеле, засадено върху 200 декара, той се е погрижил предварително да подсигури продажбите с търговски договори. Зелето, което отглежда, е японски сорт, който е много добър за залагане на кисело зеле. Вкусен е и за салата. „Който го е опитал веднъж, започва да го търси и следващата година“, уверява той.
По-известен като оранжериен производител и заместник-председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, отколкото като производител на полски зеленчуци, Иван Кабуров не е от хората, които работят, за да почиват. Той и семейството му са си разчертали годината така, че да нямат дълъг ваканционен период. А сега са дните, когато пазарът на зелето е в своя пик.
„В момента тържищата и пазарите са зарити от зеле. Затова и цената му е ниска - 0,30 лева при производител и със сигурност е с около 0,15 лв. под себестойността му. Миналата година този зеленчук се продаваше за 0,80 лева от стопанството и хората ми се караха, че не съм отгледал по-голяма реколта“, припомня си той. Сегашната цена е добра за потребителите, но не и за производителите. Затова догодина Министерството на земеделието трябва да предложи квоти за производство, за да няма фалити, според Кабуров.
„В тази трудна година нека производителите да помислят как да оптимизират разходите си за 2026-а. Всеки да види какви са възможностите му и да се концентрира върху най-плодородните земи, които обработва. Да си направи сметка откъде и с колко поливна вода ще разполага, защото тази година производителите със стопанства в близост до напоителен канал ту имаха, ту нямаха вода и беше голяма мъка“, съветва Кабуров.
„Тази есен е благоприятна за завиване на зелето. Миналата година по това време беше суша, зелките стояха като препарирани и не искаха да завиват. Имахме много ниски добиви и висока цена. Заради цената доста производители решиха да отглеждат зеле и ето го резултата – реколтата не може да се продаде, пазарът ни стана тесен.“
Въпреки че зелето се продава на едро в диапазона от 0,25 лв. (за преработка) до 0,40 лв. за килограм, от сайта на Комисията за защита на потребителите kolkostruva.bg се вижда, че в търговските вериги този зеленчук се предлага от 0,55 до 1,29 лева за килограм. „Нека хората да знаят, че печалбата не отива при производителите“, обърна внимание Иван Кабуров.
„Ние продължаваме да чакаме Закона за агрохранителната верига, който трябва да проследи и контролира надценките по веригата на доставки. Не знам защо законопроектът не се предвижва напред, но ние, производителите, си го искаме. Чакаме да отворят и магазините за хората, за да ги зареждаме със стоки на ниски цени“, увери фермерът от Мало Конаре.
Въпреки че има високотехнологични и сравнително нови оранжерии, семейство Кабурови няма да отглежда тази зима зеленчуци. Причините не са една и две. От една страна пелетите от слънчогледова люспа са скъпи заради по-високата цена на слънчогледа. От друга, земеделското министерство не предвижда енергийна помощ, така че да е сигурно, че в магазините ще има качествени български зеленчуци. Третата причина е в лесния достъп до българския пазар на турски и албански краставици и домати. Бедата за потребителите е, че те се третират със забранени в Европейския съюз продукти за растителна защита. На лабораторния контрол от БАБХ не може да се разчита, като се знае че годишният брой проби, които се изследват за остатъчни пестициди, е 150 от всички гранични пропусквателни пункта.
„Смятам да заложим на 1 март оранжерийни зеленчуци, така че да отопляваме по-малко. За съжаление, нашите отопляеми оранжерии ще ги ползваме като парници“, каза големият човек от Мало Конаре.




