Начало » Пазари » Зърно
24.06.2020 г.

Сривът при пшеницата това лято е и като количество, и като качество

Първи прогнози след жътвата
Сривът при пшеницата това лято е и като количество, и като качество

sinor

Седмица след началото на жътвата в Южна България фермерите отчитат спад в реколтата от ечемик, като средните добиви се движат около 450 килограма от декар, съобщи за Синор.бг Людмил Работов, зам. председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Ще припомним, че средно за страната през миналата година от декар бяха прибирани по 488 кг ечемик, така че при тази зърнена култура проблемите не са особено големи.

Доста по-различно обаче е състоянието с пшеницата, чиято жътва започна буквално преди дни. За разлика от Добруджа и други райони в Северна България, където сушата унищожи тотално есенниците, в Южна България - около Пловдив и Пазраджик, паднаха сравнително добри дъждове, затова и сериозни поражения върху реколтата не се наблюдават. „Преди да приключи жътвата, колегите не се ангажират с прогнози, но на този етап очакванията им са за намаление на добивите средно между 5 и 15% спрямо 2019 г., като за качеството все още е рано да се каже”, посочи още Работов.

Доста по-тревожни в прогнозите си обаче са зърнопроизводителите в северните райони от страната, където продължителната суша засегна пшеницата при братенето й тази пролет, посочиха фермери от Свищовско. Затова и очакванията на стопаните в Плевенско, Русенско, Монтанско и Видинско са за най-малко 20 на сто по-малки добиви от пшеница спрямо миналата година. Огромен проблем се очертава според тях и с качеството, тъй като хектолитровото число на зърното е доста под нормите дори на фуражното зърно.

На места хектолитровото число на хлебната пшеница е паднало до 55-58, при нормални показания от 72. Слабото качество според стопаните ще се окаже по-големият проблем, защото ще намали възможностите за експорт. А и цените ще са доста под очакваното.

На този етап в Южна България стопаните биха могли да разчитат на доходи от рапицата, чиято жътва започна преди ден. Дано обаче дъждовете не попречат на жътвата на тази култура.

Състоянието в Добруджа

Алтернативна култура в Пловдивско и Старозагорско, на която стопаните тази година разчитат, е и грахът. Но в южните райони от страната посевите пострадаха от алтернария, която се разви заради влажното време. „Жътвата на граха вече започна, но добивите са по-слаби от миналата година”, посочи още Людмил Работов. Ако миналата година средно от декар са прибирани по 280 килограма протеинова култура, сега се жънат между 150 и 200 кг. от дка.

Обикновено, когато есенниците са зле, фермерите компенсират загубите си с пролетните култури, но това зависи изцяло от природата. Въпреки че остават два месеца до жътвата на слънчогледа и царевицата, на този етап в Северна България посевите се развиват добре и ако няма проблеми с лятно засушаване, фермерите биха компенсирали загубите си от пшеницата, кментираха стопани от Плевенско.

В Южна България на този етап пролетните култури също се развиват добре, но в Чирпанско и други части от региона слънчогледовите ниви са нападнати от системна мана, което ще се отрази и на добивите, посочи още Людмил Работов.

Сривът при пшеницата това лято е и като количество, и като качество
28506

Последни материали
Виж
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Според прогнозите на експерти на ЕК
Ръстът на потреблението за фуражни цели ще натисне запасите от пшеница в ЕС
От Refinitiv запазиха прогнозата си за реколтата от рапица
Лошото време понижава потенциала за производство на пшеница в ЕС
Изоставането спрямо миналата година е сериозно
Лошото време прекрати сеитбата на есенниците във Франция
За разлика от пшеницата, където доставките за чужбина вървят изпреварващо
Слабата царевична реколта у нас ще свие износа според експерти от САЩ
Закупени са планираните количества
Цените на пшеницата и ечемика се вдигнаха на търга в Тунис
Обявен е търг за покупката на 120 000 тона фуражен ечемик
Пшеницата поевтиня на търга в Йордания
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини