Почистваме и измиваме боба, изсипваме го в тенджера и покриваме с вода. Щом заври, сипваме 1 ч.л. сода бикарбонат и веднага го сваляме от огъня. Изливаме водата и изплакваме много добре боба и тенджерата. След това отново го сипваме с вода в тенджерата и слагаме да се вари на огъня. Прибавяме ситно нарязаните лук, морков и чушката. Подправяме с джоджен, девесил и босилек. Добавяме и 1 ч.л. захар и оставаме да ври до пълна готовност. Сваляме боба от огъня и го посоляваме. На горещия котлон слагаме тавата за печене и наливаме в нея олио. Като се сгорещи, поръсваме с червен пипер и заливаме с настърганите обелени домати или нарязани ситно, ако са стерилизирани. Оставяме доматите да се изпържат, докато се поизпари водата им. Изсипваме в тавата боба (ако водата му е много, сипваме само гъстото). Поставяме лютите чушлета и печем боба в силна фурна, докато сосът изври и отгоре са запече леко.
Продукти: 200 г боб, 1 морков, 1 глава лук, 1 суха червена чушка, девесил, джоджен, босилек, сол, захар, олио, 3 домата, може от консерва, червен пипер, 3 червени сухи люти чушлета.